Rolul Reporterului in Televiziune

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
1. Dimensiunea structurala/relationala 5
1.1.Rolul reporterul in Departamentul de stiri 5
1.2.Atributii si competente 10
CAPITOLUL II
2. Dimensiunea informationala 21
2.1. Jurnalul de stiri ca "gen de comunicare" 21
2.2. Drumul critic de la cautarea si relatarea informatiei la inscrierile in agenda mediatica 25
CAPITOLUL III
3. Dimensiunea comunicationala 29
3.1.Paradigme ale comunicarii 29
3.2.Acces la real si evenimentializare 34
3.3.Structura stirilor in televiziune din perspectiva limbii si discursului 39
4.4.Functia bardica 41
CAPITOPUL IV
4. Studiu de caz 44
ANEXE 53
BIBLIOGRAFIE 69


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Televiziunea reprezinta astazi una dintre cele mai importante surse de informatii disponibile in societatea noastra. Ore in sir, un flux continuu de cuvinte si imagini patrunde pe ecranele televizoarelor in majoritatea caselor oamenilor, in sufragerii si dormitoare si in mentalul individual si colectiv.
Televiziunea creaza povestile, motivele de ingrijorare si divertismentul,ne poarta in lumi diferite si ne obliga sa ne stabilim pozitia fata de ele.
Jurnalul de stiri da tonul in ,,orchestra" din care fac parte zecile si chiar sutele de canale si functioneaza ca un veritabil sistem nervos central al socialului. Insa lucrurile devin, brusc, complicate de indata ce incercam stabilirea unor repere clare, in virtutea carora informatia bruta e susceptibila de a deveni o informatie televizuala, integrata in ,,genul" stirii de televiziune tinand cont de faptul ca receptarea mesajului audiovizual este prin excelenta instabila, selectiva si subiectiva, fapt care influenteaza o structurare distincta si precisa a informatiei ce urmeaza sa devina stire de televiziune.
Pe baza acestei cercetari mi-am propus sa revalorizez munca reporterului de teren in televiziune in conditiile in care viteza fluxului de informatii produce modificari substantiale in componenta redactiilor, accentul cazand pe citizen journalism, respectiv modalitati interactive de colectare a informatiei. Cred ca aceste mutatii sunt in defavoarea investigatiilor jurnalistice si a sistemului de comunicare pe care jurnalistul si intreaga echipa deplasata in teren il instaleaza pentru a valorifica sursele de informatie intr-un cadru metodologic si tehnic in care autenticitatea, verificarea informatiei si decupajele problematice trebuie sa ramana elemente componente ale output-ului informational. Pe de alta parte reporterul ar trebui sa constuentizeze riscurile de distorsiune a informatiei in diversele momente si praguri ale procesului de comunicare ,,locurile" in care subiectivitatea si obiectivitatea se confrunta in procesul de selectie a informatie si de redactare a stirii. Cercetarea intreprinsa de mine este un mod de a-mi dezvolta o perspectiva mai clara asupra acestui proces interuman redus adesea la o succesiune de operatii de tip masina si la o prezentare in cadru (stand-up) care sa asigure impactul. In procesul de comunicare reprezentat de constructia stirii intervin variabile care modifica traiectoria sensului si scad credibilitatea reporterului.
CAPITOLUL I
1.1. Rolul reporterul in Departamentul de stiri
O redactie este o institutie publica/privata, structurata organizatoric potrivit specificului activitatii pe care o desfasoara personalul de specialitate - jurnalistii - in vederea realizarii/aparitiei unei publicatii. Acestui prim sens, i se mai alatura un al doilea, acela de sediu al institutiei de presa. De la termenul redactie, deriva alti cativa, atasati activitatii de presa: (a) redacta = a compune, a formula in scris un text personal sau al altor persoane (corespondenti, colabotatori) in vederea tiparirii (<fr. rediger, lat. redigere); redactare = actiunea de a redacta si rezultatul ei scris, stilizat; redactor. In redactiile mai mari, reporterii se impart in generalitti si specializati. In principiu si la modul general orice redactie se structureaza pe cativa piloni de rezistenta, numiti frecvent departamente :
1) Departament al managementului (conducerii);
2) Departament jurnalistic (sectii, sectoare, specializari, rubricizari, corespondenti/ colaboratori, acreditati in interior/exterior);
3) Departament tehnic (secretariatul de redactie, sectiile foto, grafica, paginare/editare electronica);
4) Departament economic (costuri, salarii, productivitate, profit, expeditie/difuzare/retur, prospectii de marketing).
Profil profesional 
In acceptiune generala reporterul se deosebeste de ceilalati jurnalisti prin faptul ca mai tot timpul se afla in alergare. Stereotipul reporterului este jurnalistul cu un microfon si un cameraman in apropierea sa, asaltand cu intrebari divesre persoane sau incercand sa patrunda in locuri interzise. Ei bine, acesta este modelul din filme. In realitate se poate intampla ca reporterul sa stea zile intregi in redactie, in fata telefonului sau computerului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Reporterului in Televiziune.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!