Rolul Sistemului Bancar in Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul 1. Fenomenul spalarii banilor. Concept, caracteristici si evolutie.5
1.1. Etapele fenomenului de spalare a banilor.6
1.1.1. Plasarea.7
1.1.2. Stratificarea.7
1.1.3. Integrarea.8
1.2. Metodele de spalare a banilor in sectorul bancar.9
1.3. Identificarea clientilor si masurile de precautie fata de clienti.13
1.3.1. Cunoasterea clientilor.13
1.3.2. Masurile de precautie fata de clienti.15
Capitolul 2. Sistemul financiar bancar si fenomenul spalarii banilor.17
2.1. Organizarea si functionarea bancilor.17
2.1.1. Cerintele operationale.19
2.1.2. Obligativitatea expresa a fiecarei banci.21
2.1.3. Activitatea de supraveghere speciala si de administrare speciala a bancilor.23
2.2. Masuri luate la nivel international in sistemul bancar.24
2.3. Modalitati de spalare a banilor prin intermediul institutiilor bancare din paradisurile fiscale.28
2.3.1. Conceptul de paradis fiscal si caracteristicile acestuia.29
2.3.2. Scheme de spalare a banilor prin intermediul institutiilor bancare din paradisurile fiscale.30
2.3.3. Metode de spalare a banilor.32
2.4. Legislatia romaneasca referitoare la spalarea banilor in domeniul bancar.32
Capitolul 3. Experienta Romaniei in domeniul spalarii banilor. Studiu de caz.34
Concluzii si propuneri.48
Bibliografie.50


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Secolul 20 a fost caracterizat de o multitudine de schimbari structurale in economia mondiala. Aceste schimbari au fost influentate sau determinate de imensele progrese tehnologice inregistrate in domeniile telecomunicatiilor si informatiilor. Incepand cu sfarsitul secolului 20 si inceputul secolului 21 globalizarea a devenit un cuvant la ordinea zilei realizand cea mai mare interconectare la nivelul statelor de la inceputul erei comertului si informatiei transformand practic lumea intr-un singur oras.
Bani ,,murdari" - o notiune pe cat de inovatoare, pe atat de neclara. In principal, acestia sunt utilizati de catre organizatiile criminale, fie de catre alti subiecti, ca o modalitate de obtinere a unor venituri si de neplata a impozitelor. Este dificil a depista banii ,,murdari", din considerentul ca acestia imbraca diferite forme, iar forta distrugatoare a circuitului banilor ,,murdari" o constituie fapta numita spalarea banilor. 
Spalarea banilor include metode si procedee ce permit obtinerea in urma activitatii ilegale a unor mijloace banesti sau a altor bunuri si tainuirea, deghizarea originii lor, fie acordarea unui aspect aparent legal sursei acestora. Fapta in cauza devine una dintre cele mai raspandite tipuri de infractiuni economice, atat in plan national, cat si international. 
Banii ,,murdari" distrug businessul onest, corup institutiile statului, constituie un mediu favorabil dezvoltarii coruptiei si criminalitatii organizate, punand astfel in pericol intregul sistem economic al statului.
Problema spalarii banilor a fost abordata, in mod organizat, in continutul Conventiei Natiunilor Unite impotriva traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, care a fost adoptata la data de 20 decembrie 1988, la Viena, in contextul sensibilizarii comunitatii internationale pentru combaterea traficului de droguri. Partile semnatare acestei conventii, fiind constiente ca traficul ilicit reprezinta o sursa de castiguri financiare considerabile, care permit organizatiilor criminale transnationale sa penetreze si sa corupa structurile de stat, activitatile comerciale si financiare legitime, cat si societatea la toate nivelurile sale, au adoptat primele masuri de impiedicare a actiunilor de reciclare a fondurilor provenite din comertul cu droguri.
,,Spalarea banilor " nu este o activitate noua, tendinta de ascunde originea ilicita a unor sume si de a conferi acestora o aparenta legalitate si implicit onestitate si respectabilitate posesorilor acestor sume, are origini vechi. Pot fi amintiti in acest context negustorii si camatarii din Evul Mediu care, pentru a ascunde dobanzile primite pentru imprumuturile ce le atribuiau, in conditiile in care biserica catolica interzisese camataria, apelau la o gama variata de trucuri financiare, care corespund in mare parte si azi tehnicilor de reciclare a fondurilor.
In foarte scurt timp, sursele de bani murdari, la fel si posibilitatea de reciclare a acestora, s-au extins si astfel importante venituri provenind in principal din activitati componente ale economiei subterane sunt infiltrate prin diverse metode in economia reala.
Spalarea banilor a fost definita ca un proces in care fondurile obtinute prin intermediul sau generate de activitatea infractionala sunt transferate sau deghizate in vederea ascunderii legaturii dintre infractiunea comisa si fondurile obtinute.
Infractorii intotdeauna cauta noi modalitati de spalare a fondurilor obtinute ilicit, incercand, in mod deliberat, sa corupa functionari bancari sau liberi profesionisti, prin coruptie fiind inlaturata increderea populatiei in piata financiara, ceea ce creeaza parghii pentru evolutia unor noi forme de frauda.
Prin spalarea banilor infractorii incearca sa se imbogateasca imediat, pe cai ilegale, fraudand in cele mai dese cazuri statul.
Lucrarea se structureaza pe trei capitole, fiecare incercand sa sintetizeze si sa prezinte intr-o succesiune logica aspectele legate de combaterea spalarii banilor, plecand de la definirea fenomenului si pana la impactul pe care acest fenomen il are asupra mediului economic si financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Sistemului Bancar in Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!