România și Fondul Monetar Internațional

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul acestei lucrari il reprezinta analiza relatiilor dintre Romania si FMI in contextul statutului de stat membru FMI de care dispune tara nostra. Romania este membra FMI, cu drepturi depline, din anul 1972. Din acel moment Romania a obtinut o serie de drepturi si in acelasi timp trebuie sa respecte si anumite obligatii ce deriva din aceste drepturi. 
Din punct de vedere personal, tema ,,Romania si FMI" a prezentat o prioritate ridicata, datorita interesului manifestat pentru tranzactiile economice la nivel international, in special pe segmentul de imprumuturi financiare, acorduri internationale, datorii externe si nu in ultimul rand subiectul crizei economice mondiale.
FMI este o organizatie internationala care are 183 de tari membre, fondata in iulie 1944, la sfarsitul unei conferinte monetare, organizate in mica localitate Bretton Woods. Conferinta se incheie prin redactarea proiectului de statut al FMI-ului, care va deveni text de referinta pentru functionarea sistemului monetar international. Marile orientari date Fondului Monetar la sfarsitul acestei conferinte, in linii mari, sunt si azi valabile.
Fondul Monetar a fost infiintat pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru acordarea de asistenta financiara temporara tarilor, in conditii adecvate de siguranta pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati.
Scopurile urmarite de FMI au ramas aceleasi de la infiintarea sa. Dintre operatiuni fac parte supravegherea si asistenta financiara, care au evoluat pentru a raspunde ceintelor economiei mondiale in schimbare.
In prezent, schimbarile politice din Europa Centrala si de Est sunt profunde, astfel incat o revenire la guvernarile comuniste si la sistemul economiei de comanda poate fi exclusa. Strategiile de transformare puse in aplicare de catre aceste tari sunt marcate de ceea ce este cunoscut in literatura sub denumirea de ,,conditionare FMI", ca un rezultat al politicii promovate de FMI prin programele de stabilizare pe care le-a impus de decenii tarilor membre cu dezechilibre monetare, cele mai multe dintre ele apartinand lumii a treia, carora FMI si Banca Mondiala le-au acordat imprumuturi pentru sustinerea monedei lor nationale slabite.
METODOLOGIA CERCETARII
Prezenta lucrare de licenta se axeaza pe o abordare teoretica, printr-o analiza adecvata a tendintelor economice si a factorilor aferenti, atat in ceea ce priveste subiectul evolutiei economiei romanesti cat si cel al relatiilor Romaniei cu Fondul Monetar International. In acest sens, au fost utilizate volume de profil economic. Pe langa literatura de specialitate, s-au utilizat resurse electronice, in special site-ul Institutului National de Statistica si portalul romanesc al Fondului Monetar International. 
Capitolul I, ,,Caracteristicile si evolutia FMI", cuprinde trei subcapitole in care se explica ce este FMI-ul, originea si fondarea precum si statutul acestuia, sursele cele mai importante fiind reprezentate de volumul lui P. Lenain : ,,Fmi-ul", respectiv ,,Organisme fianciare internationale" de P. Brezeanu si D. Poanta, in care sunt prezentate si explicate pe larg toate informatiile necesare despre FMI.
Capitolul II, ,,Evolutia economica a Romaniei", prezinta situatia economiei romanesti in perioada post-comunista, evolutia acesteia prin perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si de asemenea efectele crizei economice asupra economiei romanesti, cu masuri de revenire si solutii pentru iesirea din criza. Informatiile utilizate sunt preluate din site-uri specializate in economie, precum Institutul National de Statistica si din articole online specializate pe subiectul evolutiei economice in Romania in diferite perioade.
Capitolul III, ,,Asistenta financiara acordata Romaniei de catre Fondul Monetar International" reprezinta un studiu de caz in care sunt descrise, in linii principale, asistenta financiara acordata Romaniei de catre FMI, drepturile speciale de tragere si Acordul Stand-by din 2009. Portalul romanesc al Fondului Monetar International a reprezentat o sursa consistenta de informare, urmata de volume si articole pe tematica ajutorului financiar acordat de FMI. 
Atat primul capitol, care reprezinta o dezbatere teoretica, cat si ultimul capitol, care reprezinta studiul de caz, abordeaza anumite puncte de vedere critice si argumente pro si contra pentru ceea ce inseamna FMI si ceea ce presupune imprumutul de la FMI. Concluziile prezentei lucrari preiau aceste puncte de vedere printr-o perspectiva personala, lasand la latitudinea cititorului sa aprecieze, la randul sau, avantajele sau dezavantajele indatorarii la Fondul Monetar International.


Fisiere în arhivă (1):

  • Romania si Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!