Romania si Moneda Euro

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I : EURO-MONEDA EUROPEANA 4
1.1 Istoricul monedei 4
1.2 Simbolul euro 4
1.3 Etapele Introducerii Monedei Unice 5
1.4 Euro si Uniunea Europeana 6
1.5 Analiza monedei euro 7
1.5.1. Avantajele economice ale monedei euro 7
1.5.2. Dezvantajele economice ale monedei euro 12
CAPITOLUL II: EURO SI CRITERIILE DE CONVERGENTA NECESARE ADOPTARII EURO 15
2.1 Mecanismul ratei de schimb ERM si ERM II 15
2.2 Criterii de convergenta reale 21
2.3 Criterii de convergenta nominala 21
2.3.1 Inflatia 21
2.3.2 Deficitul bugetar 24
2.3.3 Datoria publica 25
2.3.4 Evolutia cursului de schimb valutar 25
2.3.5 Evolutia ratelor dobanzilor pe termen lung 27
CAPITOLUL III : ROMANIA SI CRITERIILE DE CONVERGENTA 29
3.1 Criteriile reale 30
3.2 Criteriile nominale 34
3.2.1 Deficit bugetar 34
3.2.2 Datoria publica 35
3.2.3 Rata inflatiei 36
3.2.4 Dobanzi pentru creditele pe termen lung 39
3.2.5 Stabilitatea cursului de schimb 40
CAPITOLUL IV: EURO SI SISTEMUL ECONOMIC 43
4.1 Impactul euro asupra economiei europene 43
4.1.1 Pietele de afaceri europene sub influenta euro 43
4.1.2 Somajul din Europa sub influenta euro 44
4.1.3 Influentele euro asupra companiilor 45
4.2 Euro si economia Romaneasca 46
4.3 Impactul euro asupra economiei mondiale 47
4.3.1 Factorii specifici ai cererii globale de investitii si stabilitatii euro 48
4.3.2 Euro si pietelor de afaceri, de valori mobiliare si de obligatiuni 50
CAPITOLUL V: EURO SI RESTUL LUMII 54
5.1 Euro vs dolar 55
5.2 Impactul monedei unice asupra Europei Centrale si de Est 58
5.3 Euroland - un stat nou pe harta lumii 60
Bibliografie 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I : EURO-MONEDA EUROPEANA
1.1 Istoricul monedei
Pana acum cativa ani numele generic pentru moneda europeana era European Currency Unit (ECU), insa in ultimul timp numele care s-a impus atat pe piata, cat si in constiinta oamenilor este cel de EURO. ECU-ul nu a reprezentat niciodata o moneda propriu-zisa, ci era doar o unitate de masura monetara, un nume generic care fluctua in raport cu monedele tarilor europene. ECU a constituit una din etapele hotaratoare care au dus la aparitia monedei europene.
De la 1 ianuarie 1999, in mod oficial, moneda EURO a inlocuit ECU-ul, la o paritate de 1:1. Diferenta fata de ECU este ca orice schimb de monede intre statele care au adoptat moneda unica se face la o rata fixa. Astfel, rata de schimb pentru monedele care intra in grupul euro va ramine aceeasi prin definitie.
In decembrie 1995 Consiliul European de la Madrid a decis numele de moneda EURO, deoarece este usor de pronuntat in toate limbile Comunitatii obtinand rezultate pozitive in toate sondajele de opinie.
1.2 Simbolul euro
Oficial, euro este simbolizat prin caracterul "EUR". De asemenea codul oficial pentru euro al Organizatiei Internationale de Standardizare (ISO) este "EUR" 
Acest simbol a fost ales pe parcursul cercetarilor realizate in cadrul intregii Uniuni Europene in randul opiniei publice. A fost ales atat pentru stabilitatea sa, dar si deoarece reflecta o imagine puternica, combinand liniile clasice cu un aspect modern. Inspiratia semnului vine de la litera greceasca "EPSILON", dar si de la prima litera a cuvantului "EUROPA", iar liniile paralele sugereaza stabilitatea monedei EURO.
1.3 Etapele Introducerii Monedei Unice
Prin Tratatul de la Maastricht se prevedea realizarea unei Uniuni Economice si Monetare (UEM) intre toate statele membre sau o parte din ele. Aceasta s-a realizat prin urmatoarele etape:
In 1 iulie 1990 a inceput prima etapa, care a permis instaurarea libertatii totale de miscare a capitalului intre cele 12 state member ale Uniunea Europeana si totodata a dus la stabilirea planurilor de ajustare structurala pentru reducerea dezechilibrelor si obtinerea unei convergente a evolutiilor si structurilor macroeconomice nationale, in tarile care se confruntau cu importante dezechilibre economice. Aceata etapa a luat sfarsit la data de 31 decembrie 1993.
Etapa a doua a UEM a inceput la 1 ianuarie 1994, in cadrul careia a fost creat Institutul Monetar European (IME), avand sediul la Frankfurd. Acesta constituia un dispozitiv de tranzitie catre viitoarea Banca Centrala Europeana, inlocuind Comitetul Guvernatorilor Bancii centrale si preluand activitatile Fondului European de Cooperare Monetara (F.E.C.O.M.). Principalele roluri ale IME sunt de intarirea coordonarii politicilor monetare nationale, de supravegherea functionarii Sistemului Monetar European si de pregatirea instrumentelor viitoarei politici monetare unice. Tot in aceasta etapa s-a interzis accesul privilegiat al sectorului public la institutiile financiare si al finantarii monetare a deficitelor publice, dar si o convergenta mai mare a economiilor tarilor member. 
A treia etapa a inceput la 1 ianuarie 1999 , implica utilizarea unei monede unice si crearea unei Banci Centrale Europene (BCE) care inlocuieste Institutul Monetar European. A intervenit pentru tarile considerate apte dupa Consiliul European de la Bruxelles din 2-3 mai 1998.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania si Moneda Euro.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!