Salarizarea

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap.I Salarizarea
.1 Notiune.2
.2 Elementele salariului.2
.3 Salariul nominal si salariul real.3
1.4 Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. .3
1.5 Notiunea sistemului de salarizare.4
1.6 Enumerarea principiilor sistemului de salarizare. .4
1.7 Notiunea si clasificarea formelor de salarizare.5
1.8 Salarizarea in functie de rezultatele muncii.5
1.9 Salarizarea dupa timp (in regie).7
1.10 Salarizarea prin negociere.8
1.11 Conditii privind plata salariilor.9
Cap.II Studiu de caz.10
Bibliografie.29


Extras din licenta Cum descarc?

1.1.Notiunea de salariu.
Termenul de salariu provine din latinescul salarium, care desemna, la origine, ratia de sare (sale) alocata unui soldat. Ulterior, a fost utilizat pentru a denumi pretul platit cetatenilor liberi care indeplineau diverse activitati in folosul altor persoane. In afara de salariu, se mai utilizeaza termenii de retributie si remuneratie, de asemenea de origine latina, precum si cel de indemnizatie, echivalent al remunerarii demnitarilor alesi ori numiti, a judecatorilor si procurorilor. Salariul este pretul muncii prestate, exprimat in bani. Atunci cand munca se desfasoara pentru sine este munca independenta si produce venit, in situatia in care se realizeaza pentru o terta persoana este munca dependenta si produce salariu.
Salariul constituie obiect, dar si cauza a contractului individual de munca. Este obiect deoarece constituie contraprestatia pentru munca efectuata, este cauza pentru ca in vederea obtinerii lui persoana fizica s-a incadrat in munca. Intr-adevar, alaturi de felul muncii si de locul muncii, salariul este un element esential al contractului de munca, o parte componenta a obligatiilor asumate de angajator si a cauzei juridice a obligatiei persoanei angajate; el constituie totalitatea drepturilor banesti cuvenite pentru munca prestata .
1.2 Elementele salariului.
Conform Codului muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri (art. 155).
Salariul de baza este partea principala a salariului total , ce se cuvine fiecarui salariat, luand in considerare, de regula, nivelul studiilor, calificarea si pregatirea profesionala, importanta postului, caracteristicile sarcinilor si competentele profesionale. El constituie nu numai partea fixa si principala a salariului, ci si un element de referinta in raport cu care se calculeaza celelalte drepturi ale angajatilor cum ar fi, de exemplu, diferitele indemnizatii, sporuri, etc.
Indemnizatiile reprezinta sumele platite salariatilor peste salariul de baza, cu scopul de a compensa cheltuielile pe care acestia sunt nevoiti a le efectua cu ocazia indeplinirii unor sarcini de serviciu sau in alte conditii de munca.
Indemnizatiile pot fi: pentru indeplinirea unei functii de conducere, pentru delegare, detasare, instalare, misiuni permanente in strainatate, etc.
Adaosurile si sporurile la salariu (ca si indemnizatiile) formeaza partea variabila a salariului pentru ca se platesc numai in raport cu performantele individuale (rezultatele obtinute in munca), pentru timpul in care munca este prestata in anumite conditii deosebite sau speciale (pentru compensarea, pe aceasta cale, a efortului depus in plus sau a riscului ridicat pe care il presupune munca) .
1.3 Salariul nominal si salariul real
Reprezinta categorii economice ale salariului. Ne referim insa la ele pentru a intelege cat mai corect rolul salariului de instrument in asigurarea existentei angajatului si a familiei sale. Salariul nominal consta in suma de bani pe care salariatul o primeste efectiv pentru munca depusa.
Salariul real consta in cantitatea de bunuri si servicii pe care le pot dobandi persoanele fizice cu salariul nominal.
1.4 Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prin Hotararea Guvernului nr. 133/1991 s-a fixat pentru prima data in tara noastra (la 25 februarie 1991) un salariu minim brut pe tara (in cuantum de 3.150 lei, pentru un program complet de lucru de 170 de ore medie pe luna, ceea ce reprezenta 15,55 lei/ora); s-a institutionalizat, totodata, terminologia ,,salariul minim pe tara" (art. 1).
Pentru anul 2007, prin Hotararea Guvernului nr. 1825/20062 s-a prevazut un salariu minim brut pe tara, de 390 lei, iar prin acelasi contract pe anii 2007-2010, s-a stabilit un salariu de baza minim brut negociat de 440 lei (art. 40 alin. 4).
Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara .
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata trebuie adus la cunostinta salariatilor, prin grija angajatorului (art. 160 din Codul muncii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Salarizarea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!