Sanatatea in Economia Contemporana

Cuprins licenta Cum descarc?

1. SUSTINEREA SANATATII IN SOCIETATEA CONTEMPORANA
2. FUNDAMENTAREA INDICATORILOR FINANCIARI LA O INSTITUTIE PUBLICA DIN DOMENIUL SANATATII
3. FINANTAREA CHELTUIELILOR IN INSTITUTIILE SANITARE
4. ORGANIZAREA EVIDENTELOR CONTABILE IN FINANTAREA UNEI INSTITUTII SANITARE


Extras din licenta Cum descarc?

1. SUSTINEREA SANATATII IN SOCIETATEA CONTEMPORANA
1.1 Determinari privind sanatatea in societatea contemporana
Hipocrat, parintele medicinii europene denumea sanatatea ca pe o "stare de echilibru intre corp, minte si mediu", iar Organizatia Mondiala a Sanatatii ca "bunastare completa, fizica, psihica si sociala si nu doar absenta bolii sau a handicapului .Abordarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii are meritul de a surprinde caracterul pozitiv al conceptului de sanatate, aceasta abordare sustinand ideea conform careia sanatatea reprezinta mai mult decat simpla absenta a unor stari nedorite, definite in mod obiectiv "boli" de catre experti.
Pentru o dezvoltare armonioasa si sigura a unei tari este foarte importanta protejarea sanatatii fiecarui cetatean in parte, deoarece un cetatean activ din punct de vedere social este capabil sa sustina un stat prosper.
Starea de sanatate, in adevaratul sens al cuvantului, semnifica existenta armoniei structurale, inclusiv in sensul functional al tuturor elementelor organismului uman, cat si intre acesta si mediul sau ambiant. Starea de sanatate este un bun de pret care asigura fiecarui individ posibilitatea afirmarii sale plenare, a utilizarii potntialului sau fizic, psihic si afectiv la intreaga lui capacitate, in scopul realizarii depline a aspiratiilor si fericirii personale si a familiei sale in cadrul societatii in care traieste si isi desfasoara activitatea.
Sanatatea este un concept complex si, de aceea, nu exista doar un singur indicator care sa ne permita o analiza riguroasa si completa a ei, ci un sir de indicatori prin care se pot descrie diferite aspecte sau dimensiuni ale starii de sanatate; dintre acesti indicatori putem aminti: speranta de viata - un indicator ce reflecta ansamblul conditiilor economice, sociale, de mediu si sanatate in care populatia isi desfasoara activitatea; natalitatea, mortalitaea infantila, morbiditatea, etc.
Sanatatea omului contemporan poate fi serios influentata de o serie de factori "moderni", actuali cum sunt: degradarea conditiilor sociale, saracia anumitor segmente sociale ( varstnici, someri, familii cu multi membri ), carente in alimentatie, alcoolism, fumatul excesiv, poluarea si deterioarea mediului .
In ultimii ani asistam la o degradare continua si tot mai accentuata a mediului din Romania prin cresterea nivelului poluarii ( depozitarea improprie a gunoaielor si a desurilor toxice, cresterea nivelului normal de radiatii.
Serviciile de sanatate oferite au si ele o influenta asupra sanatatii populatiei.Desi in Romania numarul unitatilor medicale este comparabil cu cel al tarilor din vestul Europei exista insa multe probleme legate de: absenta altenativelor la ingrijiri spitalicesti, (ingrijiri comunitare, imbunatatirea ingrijirilor primare), utilizarea ineficienta a paturilor de spital prin incarcarea lor cu cazuri sociale, limitarea interventiilor diagnostice probate ca fiind eficace si eficiente, din motive ce tin atat de resursele precare disponibile cat si de organizarea defricitara a sistemului de sanatate din Romania, toti acesti factori determinand o crestere a cheltuielilor pentru sanatate, fara a antrena si o satisfacere optima a cererii si a nevoilor de servicii.
Pe langa factorii obiectivi enumerati, exista si o serie de factori subiectivi care isi pot pune amprenta in mod negativ asupra sanatati fiecarui individ in parte, si aici putem aminti stilul de viata, multe din bolile umane fiind provocate de comportamentul fiecarui individ, ele putand fi evitate sau ameliorate prin modificari comportamentale , fumatul si consumul excesiv de alcool care au luat o amploare nebanuita in ultimii ani, pe fondul cresterii numarului factorilor de stres si a campaniilor publicitare accentuate practicate de mass-media, mai ales in randul tinerilor, aspecte care au o influneta nefasta asupra sistemului imunitar. La fel, putem considera factori negativi si tendinta spre o alimentatie hipercalorica, hiperglucidica, hipersodata, consumul unor alimente care au in compozitia lor un numar mare de "E-uri", sedentarismul, stresul, somajul, drogurile,etc.
Pentru a evidentia consecintele extrem de negative ale factorilor enumerati mai sus asupra sanatatii fiecarui individ in parte, propun sa aruncam o scurta privire asupra 
situatiei din tara noastra cu privire la noile cazuri de imbolnaviri.
Tabelul nr. 1 Evolutia si structura imbolnavirilor in Romania in perioada 2000-2004
mii
Clase de boli 2000 2001 2002 2003 2004
Tumori 41 50 49 46 49
Boli ale aparatului
respirator 6749 7652 7699 7333 7643
Boli ale sistemului nervos 800 941 984 959 1026
Tulburari mentale 135 168 172 165 177
Complicatii ale sarcinii si nasterii 33 30 34 22 21
Sursa: Anuarul statistic al Romaniei, Institutul National de Statistica, www.insse.ro
Din aceste motive se impune necesitatea unei activitati de ocrotire a sanatatii eficienta care sa fie sustinuta de catre stat atat prin alocari generoase de la bugetul public, cat mai ales prin eficientizarea activitatii institutiilor abilitate din domeniul sanatatii publice, care sa duca la un mai bun consum de resurse publice si la o imbunatatire a raportului cost-beneficii.
Nu trebuie uitat faptul ca demersurile intreprinse pentru ocrotirea sanatatii nu au numai efecte medicale, in plan pesonal, ci au si efecte sociale cu influente directe asupra starii economiei unei tari si asupra standardelor de viata a cetatenilor ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanatatea in Economia Contemporana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!