Sansele de Reintegrare Sociala a Persoanelor fara Adapost

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere / Motivatia alegerii temei .3
Capitolul I . Persoanele in familie versus persoanele fara adapost -definitii si caracteristici .5
I.1. Momentul declasator.7
I.2. Categorii de persoane afectate .10
Capitolul II . Caracteristicile fenomneului persoanelor fara adapost.13
II.1. Cauzele ce duc la aparitia acestui fenomen.15
II.2. Teorii explicative ale fenomenului .16
II.3. Legislatia in domeniu.24
II.4. Serviciile sociale oferite .28
II.5. Situatia serviciilor din Bucuresti.30
II.5.1.Prezentarea adapostului ,,Asociatia Casa Ioana".31 
Capitolul III . Metodologia cercetarii.36
III.1 . Scopul lucrarii.36
III.2. Grupul tinta.36
III.3. Obiectivele cercetarii.36
III.4. Ipotezele cercetarii .36
III.5. Metode si tehnici de lucru .36
III.5.1. Metoda observatiei .37
III.5.2. Metoda convorbirii .37
III.5.3. Metoda interviului.37
III.5.4. Metoda autobiografica.38
III.5.5.Metoda genogramei.38
III.5.6.Metoda studiului de caz.38
Capitolul IV. Cercetarea.39
Capitolul V.Concluzii.64
Bibliografia .66
Anexe.67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Motivul alegerii temei
Ca asistent social in devenire in timpul facultatii am facut practica in diferite institutii si am intrat in contact direct cu diferite categorii de beneficiari .
Ca stundent din provincie in Bucuresti ,fara a avea o locuinta propie aici am avut multe experinte legate de locuinta .
In ultimul an de facultate am fost repartizata pentru perioada de practica la o asociatie care se ocupa de persoanele fara adapost . Am fost surprinsa sa aflu ca unii dintre beneficiarii au fost inselati, au fost alungati din casa propie, ca si-au pierdut un serviciu bun si acum singura lor locuinta o reprezinta strada. Ei au discutat cu noi si ne-au povestit viata lor, cum au ajuns singuri sau cum au ajuns cu copii in strada, fara a avea o locuinta, cum rudele i-au refuzat fara ezitare cand au solicitat sprijinul lor pentru a depasi acest impas .
Din timp petrecut alaturi de acestia am observat ca cel mai dureros pentru ei sunt conflictele de natura famiala, conflictele cu prietenii, indiferenta acestora si pirderea sprijinului venit din partea lor. De multe ori s-au oprit brusc din a povesti pentru ca isi aminteau ceva dureros. Pierderea locuintei, pierderea familiei, a locului de munca, a prietenilor duc de cele mai multe ori catre auto-excluziune si dereglari emotionale si sprijinul oferit de ei joaca un rol foarte important in procesul de reintegrare .
Aceasta categorie sociala este peste tot, de la strazile mari si alogometare ale oraselor din America pana in stazile oraselor mai putin dezvoltate. Este pretutindeni si o vede toata lumea. Sau mai bine zis, o vad cei care vor .
Cum au ajuns ei in aceasta situatie? Unde este sotia/sotul? Unde sunt copii pe care i-au crescut? Unde s-a dus putinul lor pe care l-au reusit sa-l stranga dupa atatia anii de munca grea? Unde le este linistea si bucuria unei batraneti mult dorite? De ce nimeni nu-si aminteste de o mama, de un tata, de o sora sau frate, de un bunic sau bunica.sau poate mai grav de propiul copil ?
La aceste intrebari nu vrem sa vedem sau sa aflam raspunsul ?
Ca simplu om am observat ca de multe ori trecem pe langa ei, ne uitam cu dispret, ii tratam urat, ii jignim, le adresam cuvinte urate.Cred ca nici unul dintre noi nu ne-am gandit la motivele pentru care au ajuns in aceasta situatie sau, mai grav, ca noi am putea sa ajungem in aceasta situatia .
Scopul lucrarii este de a prezenta viata oamenilor strazii si identifcarea barierelor care apar in procesul de reintegrare in urma pierderii locuintei, importanta sprijinului si integerii venite din parte familei, prietenilor, comunitatii, dorinta de a face parte dintr-un grup, satisfacerea nevoilor, motivatia in a trece peste acest obstacol, influenta unui trecut agitat in imbunatatirea situatiei in viitor .
Uneori, obstacolele aparute au legatura cu resursele interne sau cu factorii externi. Analizand fenomenul, am constatat ca exista o stransa relatie intre mediul extern si individ .
In contextul social al tarii noastre persoanele fara adapost sunt marginalizate pe de o parte de comunitate, si pe cealalta parte de catre ei insisi. Vazandu-se in aceasta situatie ei isi pierd motivarea, dorinta de a iesi din acest impas, retregandu-se din viata profesionala, viata personala, viata sociala .
Devin umbre a ceea ce au fost odata.
Capitolul 1.Persoana in familie vs. persona fara adapost: definitii si caracteristici
Omul prin natura lui nu poate trai izolat. El se afla intr-o continua formare si afiliere in relatii psiho-sociale, care il mentin activ pe toata durata existentei. Inca din copilarie omul achizitioneaza modele comportamentale legate de modul in care sa formeze si sa intretina relatii inter-personale, pe care mai tarziu le aplica. La baza societatii intalnim relatia de casatorie, de formare a unei familii. Concluzia generala a psihologilor si personalitatilor contemporane este ca institutia familiala si-a pierdut din valoare. Omul contemporan este prins in mirajul activitatilor profesionale cat mai bine dezvoltate, in satisfacerea nevoilor propii, in atingerea unor idealuri si evita sau amana momentului intemeierii unei familii .
Din punct de vedere sociologic ,familia reprezinta ,,exempul tipic de grup primar" , caracterizat prin puternice relatii ,,face to face", prin apropierea si colaborarea intima a tuturor membrilor ei .
,,Familia reprezinta ,in orice societate, o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi indivizi, uniti prin legaturi de casatorie si/sau paterne, realizand , mai mult sau mai putin ,latura biologica si/sau cea psihologica ." 
Mary Richmond (apud Hartman,Laird) sustine ca in societatea moderna familia reprezinta ,,toti care impart acceasi masa" 
O alta definitie a termenului de familie a fost data in 1983 de catre Hartman si Laird, respectiv :
,,o familie devine familie cand doi sau mai multi indivizi decid ca ei formeaza o familie si asta inseamna ca, in momentul respectiv pe care il traiesc impreuna, ei dezvolta o intimitate in care isi impartasesc nevoile emotionale de apropiere, de a trai intr-un spatiu numit de ei <<caminul lor >> si in care se definesc roluri si sarcini necesare pentru a satisface nevoile biologice, sociale si psihologice." 
Consider ca aceasta definitie reprezinta imaginea cat mai aproape de realitate a ideii de familie in ansamblul ei, prin totalitatea legaturilor care se formeaza intre membrii ei. Locuirea in comun intr-un spatiu numit <<camin>> si desfasuraea de activitatii comune duc la intarierea legaturilor intre membrii pe fondul sentimentelor de iubire, respect, apartenenta la un grup si solidaritate. Sentimentul de siguranta oferit de familie ajuta la dezoltarea unui comportament armonios al membrilor ei. In cadrul familiei individul isi satisface o parte din nevoie fundamentale descrise de catre Maslow .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sansele de Reintegrare Sociala a Persoanelor fara Adapost.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!