Schimbari in Viata Profesionala a Femeilor din Romania in Perioada 1985-2007

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I 4
Argumentarea temei si actualitatea sa: 4
Capitolul II 6
Cadru teoretic 6
2.1.Backgroundul pe care au fost construite inegalitatile de gen 6
Revolutia 7
Evolutiile politice care au urmat Revolutiei din 1989 10
2.2. Concepte cheie pentru intelegerea genului social 14
De ce este importanta "egalitatea de gen"? 14
Egalitatea de gen ii preocupa si pe barbati? 15
Schimbarile de rol 20
2.3. Genul si tranzitia in tarile Est -Europene 22
2.4. Politici de promovare a egalitatii intre sexe in Romania in contextul integrarii europene. 27
Perceptia inegalitatilor de gen in tarile post-comuniste: % 34
2.5. Femeia societatii romanesti in pragul instaurarii comunismului. 34
Capitolul III 45
Obiectivele cercetarii 45
Capitolul IV 46
Stabilirea universului cercetarii si metodologia abordata 46
Capitolul V 47
Termeni utilizati in continutul licentei 47
Capitolul VI 60
Stabilirea ipotezelor 60
Capitolul VII 61
Ghid de interviu 61
Capitolul VIII 62
Interpretarea datelor obtinute in urma interviului 62
Capitolul IX 79
Concluzii 79
Bibliografie: 82
Anexe 84


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Argumentarea temei si actualitatea sa:
Prezentul dezvaluie o preocupare tot mai accentuata privind problemele legate de identitatea de gen iar acest fapt este evidentiat de numarul deosebit de mare a lucrarilor bazate pe aceasta tematica atat in domeniul sociologiei cat si a psihologiei, antropologiei, filozofiei, stiintele educatiei, etc. Istoric vorbind, preocuparile din acest domeniu se pot divide in doua mari orientari si anume: una traditionalista care sustine existenta unei diferente clare si de netrecut dintre cele doua genuri precum si o orientare moderna care doreste sa evidentieze asemanarile precum si egalitatile care exista intre acestea. 
Studiile privind conditia femeii si evolutia sa pe teritoriul Romaniei sunt mai putin punctuale din punct de vedere metodologic si sunt prezentate mai mult din punctul de vedere al politologilor si antropologilor si inevitabil prin intermediul perspectivei si al centrului lor de interes. 
Tocmai din acest motiv mi-am propus sa abordez aceasta tema si sa urmez astfel un fir istoric care surprinde evolutia femeii in societatea romaneasca a secolelor XX si XXI. 
Principalul obiectiv al acestei lucrari de licenta se desfasoara in jurul dorintei mele de a contura si totodata demonstra existenta unei evolutii in dimensiunea profesionala a femeii incepand din perioada anterioara Revolutiei din anul 1989 si continuand pana in prezent.
Un aspect deosebit de important de care trebuie sa tinem cont este faptul ca identitatea de gen este un construct complex aflat sub presiunile normative sociale iar numeroasele tentative de influentare a acesteia se soldeaza in general cu un deznodamant grav tradus prin incapacitatea indivizilor de a se adapta la contextul social din care fac parte.
Insa in ultimele decenii au avut loc numeroase schimbari care au inlocuit in mare parte viziunea traditionala a femeilor cu dorinta de stabilire a unei egalitati autentice precum si incurajarea participarii active la viata sociala. Prin inlocuirea vechilor modele de perceptie se poate ajunge la o stare de armonie si o mai buna intelegere a modului in care societatea poate fi un spatiu lipsit de disfunctionalitati. 
Cu toate acestea nu pot fi trecute cu vederea acele atitudini discriminatorii care inca mai persista in societate si care contravin noilor tendinte de umanizare. Pentru solutionarea problemelor de gen este nevoie atat de timp si rabdare cat si de tact.
In ultimii ani, studiile de gen au inceput sa capete o mai mare importanta si in tarile post-socialiste ca urmare a identificarii unei necesitati de a descoperi elementele care au stat la baza formarii diferentelor de gen ce persista si in prezent. 
Cadrul comunist a fost un creuzet al carui conditii a creat modele diferentiate de comportament precum si tipuri de discriminare diferite. Existenta unei propagande comuniste menite sa aplatizeze diferentele de gen face si mai necesara tratarea acestei probleme si identificarea etapelor si a modalitatilor care au stat la baza depasirii acestui stadiu inadecvat de dezvoltare. 
Problema consta in stabilirea particularitatilor identitatii de gen in conditiile modificarii rolurilor sociale ce ar asigura adaptarea mai adecvata la conditiile noi de viata si integrarea eficienta intr-o societate in permanenta schimbare. Este necesar sa incercam sa oprim fenomenele de segregare a sexelor si de insusire a rolurilor traditionale care fac parte din doua lumi diferite in schimbul unei reconcilieri a rolurilor pentru o mai buna functionare a indivizilor in societate. 
Lipsa unor profesionisti ingreuneaza constientizarea acestei probleme si face cu atat mai dificila transpunerea ei la nivelul simtului comun inradacinat de-alungul secolelor de existenta.
Capitolul II
Cadru teoretic
Motto: "Egalitatea de gen trebuie sa constituie un obiectiv central al oricarei democratii care doreste sa ia masuri ca opiniile femeilor si barbatilor sa se bucure de aceeasi greutate si influenta. A milita pentru drepturi reale pentru femei inseamna sa tindem catre o societate care sa dea dovada de generozitate si de o toleranta care poate crea drepturi cetatenesti depline si egale pentru toti." 
Glenys Kinnock - membra a Parlamentului European
2.1.
Romania, in forma sa moderna s-a constituit la Versailles in anul 1919 devenind o monarhie constitutionala pana in anul 1923. Experimentul de 15 ani al Romaniei cu democratia a fost slabit de o miscare fascista si de cererile din exterior care pretindeau noile teritorii incorporate in statul roman. In 1938, Regele Carol a desfintat toate partile politice implicate in conducerea tarii si si-a asumat totodata autoritatea dictatoriala ce a durat pana in momentul abdicarii sale din anul 1940 cand a fost instaurata o dictatura militara de catre Maresalul Ion Antonescu. Antonescu a detinut puterea in cea mai mare parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial timp in care Romania a luptat alaturi de Germania avand drept scop recastigarea teritoriilor pierdute in fata URSS-ului. Regimul Antonescu a cazut in anul 1933 cand mostenitorul Regelui Carol, Regele Mihai a realizat o aliata a Romaniei cu Armata Sovietica pentru alungarea nemtilor.
In noiembrie 1946, Frontul National Democratic, organizatie controlata in totalitate de Frontul Comunist din Romania sustinut de sovietici, a obtinut 89% din voturi la alegerile care au avut loc. Comunistii si-au consolidat rapid puterea fortandu-l pe Regele Mihai sa abdice trecand peste toate formatiunile politice, arestand liderii puterilor opozante acuzandu-I de tradare si "curatand" guvernul de birocratiile considerate a fi non-comuniste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbari in Viata Profesionala a Femeilor din Romania in Perioada 1985-2007.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!