Scoala Ardeleana intre Conservatorism si Inovatie - Cale a Valorilor Europene Moderne

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS .PAG.
INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I. Iluminismul romanesc in contextul european 6
1.1. Iluminismul-preliminarii .6
1.2. Iluminismul in Europa 8
1.3. Precursorii Scolii Ardelene .10
1.4. Iluminismul romanesc. Scoala Ardeleana 15
CAPITOLUL II. Scoala Ardeleana-miscare ideologica nationala iluminista 19
2.1. Etapele Scolii Ardelene 19
2.2. Principiile si directiile urmate de reprezentantii Scolii Ardelene .21
2.3. Contributii istorice, lingvistice si literare .25
2.4. Scoala Ardeleana si problemele limbii romane literare 37
CAPITOLUL III. Scoala Ardeleana si spatiul ideilor europene 42
3.1. Scoala Ardeleana si iosefinismul .42
3.2. Scoala Ardeleana si Aufklarung-ul 48
3.3. Scoala Ardeleana si filosofia franceza a Luminilor .62
3.4. Scoala Ardeleana si alte forme ale iluminismului european .70
CAPITOLUL IV. Primele gramatici si dictionare tiparite .72
4.1. Importanta lucrarilor tiparite 72
4.2. Biblia lui Samuil Micu .82
4.3. Grammatica romaneasca pentru indreptarea tinerilor .84
4.4. Lexiconul de la Buda 90
4.5. Elementa linguae daco-romanae sive valahicae .92
CONCLUZII .102
BIBLIOGRAFIE .104
ANEXE 107


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
MOTO:
,, chinuiti de cugetul foarte lucid ca trebuiau, in rastimpul unei vieti, sa ridice un popor, ramas cu secole in urma, la inaltimea unui veac prea luminat. Ei se simt chemati sa implineasca navalnic, ca la inceput de lume, pornind de la nimic, ceea ce istoria neglijase vreme de o mie de ani." 
Scoala Ardeleana reprezinta o manifestare extrem de importanta in spatiul cultural romanesc, intrucat a marcat un prim moment al racordarii noastre, din punct de vedere ideologic, la valorile Europei occidentale. Asa dupa cum se stie, Scoala Ardeleana este o manifestare a iluminismului european la noi iar deschiderea pe care o aduce aceasta ideologie a presupus luminarea maselor prin cultura, accesul la carte, afirmarea libertatii individului si a identitatii popoarelor. Considerand Scoala Ardeleana o miscare de inspiratie occidental europeana, ne-am propus sa evidentiem importanta acesteia in devenirea istorica si culturala a poporului roman, tragand concluzii care sa ne plaseze si in planul actualelor valori europene. Iata de ce lucrarea noastra se intituleaza Scola Ardeleana intre conservatorism si inovatie: cale a valorilor europene moderne.
Lucrarea este structurata in patru capitole care se axeaza pe urmatoarele aspecte, dupa cum urmeaza:
Capitolul I prezinta iluminismul romanesc in context european, avand in vedere delimitarea larga, generala a fenomenului, in primul rand pentru Europa si, mai apoi, pentru spatiul romanesc. Sunt mentionati si precursorii Scolii Ardelene, nefiind neglijata contributia acestora la declansarea miscarii.
Capitolul al II-lea se focalizeaza asupra Scolii Ardelene ca miscare ideologica nationala si iluminista pentru a sintetiza principiile si directiile urmate de reprezentantii iluminismului romanesc. Ne-am propus sa subliniem sorgintea tuturor acestor preocupari si anume telul patriotic care i-a motivat in permanenta pe acesti oameni de cultura in redactarea unora dintre cele mai valoroase lucrari de istorie, lingvistica si de literatura. Un subcapitol este dedicat, in mod special, problemelor de limba literara, pe care filologii Scolii Ardelene le lanseaza in ideea modelarii limbii noastre in spirit latin.
Capitolul al III- lea este destinat modului in care Scoala Ardeleana s-a raportat la spatiul ideilor europene, abordand diferitele ideologii, filosofii sau sisteme filosofice care i-au marcat traseul. Este vorba despre iosefinism, Aufklarung, filosofia franceza din epoca luminilor etc.
Capitolul al IV- lea semnaleaza insemnatatea lingvistica a contributiei Scolii Ardelene in planul culturii romanesti, evidentiind importanta primelor gramatici si dictionare tiparite pentru lingvistica noastra si pentru evolutia limbii romane literare. Asadar, lucrarile normative si lexicografice ale Scolii Ardelene sunt prezentate din perspectiva pionieratului care le defineste, reprezentantii miscarii fiind primii filologi romani.
Lucrarea noastra este prevazuta, alaturi de concluzii, si cu o Anexa pe care am considerat-o necesara in vederea prezentarii sintetice a datelor (tabelul), cat si pentru a imortaliza personalitatea complexa a corifeilor Scolii Ardelene.
CAPITOLUL I
ILUMINISMUL ROMANESC IN CONTEXTUL EUROPEAN
1.1 Iluminismul-preliminarii
Una dintre cele mai importante miscari ideologice, care a influentat pentru o perioada de timp activitatea celor mai importante personalitati ale tuturor timpurilor, este iluminismul. Acest curent cultural si ideologic, isi propune promovarea ratiunii, a intelectului. Apare ca o replica la adresa barocului, incercand sa inlature dogmele religioase si sa infiltreze luminarea maselor avand in vedere propria experienta. Iluminismul a pretins eliberarea fiintei umane de sub propria sa tutela, ceea ce inseamna puterea fiintei umane de a decide, de a lua hotarari fara a primi instructiuni de la o alta persoana. Astfel, fiinta umana este incurajata sa gandeasca si sa isi foloseasca ratiunea, deci, rationamentul cartezian Cogito ergo sum, adica cuget, deci exist, devine ideea forta a iluminismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoala Ardeleana intre Conservatorism si Inovatie - Cale a Valorilor Europene Moderne.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!