Scurta Prezentare a Razboiului Rece - Perioada 1947-1962

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Doua interpretari ale Razboiului Rece
Nici un alt fenomene nu a influentat atat de mult sistemul international creat dupa ce de-al doilea razboi mondial ca acea confruntare dintre cele doua superputeri SUA si URSS; pana astazi ca de altfel si in viitorul apropiat, conflictul dintre cele doua puteri ca si blocurile si sistemele de alianta datorate acestora vor constitui datele esentiale ale politici internationale, dorinta bilaterala de destindere pe cat de necesara pe atat de greu de infaptuit. In aceste conditii vor trebui elucidate noile probleme internationale ca, de exemplu raportul nord-sud, criza cresterii ca si raportarea conflictelor.
Incepand din secolul al XIX-lea conflictul est-vest a fost prevazut deseori ca o divergenta intre civilizatia asiatica si cea vestica, chiar de la revolutia rusa din Octombrie si o data cu participarea SUA de la politica lumii din 1917, conflictul a fost sustinut, a inspirat teama sau a fost prezentat ca o lupta decisiva intre capitalism si comunism.
Nu pentru ca ar exista suficienta literatura de specialitate in legatura cu istoria Razboiului Rece sau ca ar fi lipsit metodele de interpretare la oricare dintre fenomenele istoriei contemporane, literatura de specialitate de dupa Razboiul Rece incepe cu prezentarea dezvoltarii conflictului insusi desi la inceput a servit propriei interpretari si mobilizari ideologice. Corespunzator caracterului antagonic al relatiei est-vest documentele referitoare la Razboiul Rece poarta peceta a doua concepte la baza contradictorii: teza traditionalista a expansionismului economic al SUA ca factor central al politici mondiale pornind de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. Ambele sunt oferite in variante multiple, ambele sunt insuficient de empirice.
Teza traditionalista
Teza traditionalista a fost formulata deosebit de pregnant inca din 1946 de catre consilierul ambasadei americane George F. Kemmare, devenind pana la sfarsitul lui 1948 o certitudine pentru opinia publica americana si vesteuropeana, fiind ilustrata in special de cercetarile istorice ale diplomatiei ca de cele ale lui William McNeil, Herbert Freis. Dupa parerea acestor autori cauzele ce au declansat Razboiul Rece au fost ideologia marxista in interpretarea ei sovietica.
La declansarea celui de-al doilea razboi mondial, Stalin a pariat pe infrangerea tarilor capitaliste, insa datorita atacului german a fost obligat sa treaca de partea puterilor vestice iar apoi a incercat prin impartirea celor doua sfere de interese ale Europei de Est, lucru oferit lui chiar de catre Hitler, prin actiunea concreta a cadrelor comuniste si a Armatei Rosii sa infaptuiasca transformarea tuturor statelor Europei centrale si de Est, chiar a intregii Germanii in state de democratie populara aferente structural URSS.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scurta Prezentare a Razboiului Rece - Perioada 1947-1962.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!