Securitatea in Retelele TCP-IP

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
1.SECURITATEA RETELELOR DE CALCULATOARE 6
1.1.Modelul de securitate in retele 6
1.2.Obiective de securitate urmarite in realizarea unei retele 7
1.3.Categorii de atacuri asupra retelelor de calculatoare 8
1.4.Metode de aparare 11
2.SECURITATEA PE INTERNET 14
2.1.Securitatea serviciilor internet 14
2.2.Functionarea serviciilor INTERNET 16
2.3.Securitatea prin firewall 18
Filtrarea de pachete 19
2.4.Securitatea prin criptare 20
2.4.1.Istoric. Evolutie 21
2.4.2.Algoritmi criptografici cu cheie secreta 22
Algoritmul IDEA 24
2.4.3.Algoritmi criptografici cu cheie publica 26
Algoritmul RSA 27
3.IPTABLES VS. ZONE ALARM 29
3.1.Descriere generala de functionare 29
3.2.Reguli de filtrare.Optiuni de filtrare 35
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Societatea moderna infor!matizata reprezinta deja o realitate, in care se ignora frontierele si se trece peste orice constrangeri de ordin spatial sau temporal. Economia, politica si societatea se bazeaza in ziua de astazi, din ce in ce mai mult, pe aceasta infrastructura informatica. De asemenea, guvernele, firmele din sectoarul public si privat, organismele financiare nationale si internationale, invatamantul, cultura si cercetarea stiintifica, beneficiaza toate de aceste forme eficiente de conducere, informare si comunicare. 
In aceste circumstante, securitatea informatica a devenit una din componentele majore ale internet-ului. Analistii acestui concept au sesizat o contradictie aparenta intre nevoia de comunicatii si conectivitate, pe de o parte, si necesitatea asigurarii confidentialitatii, integritatii si autenticitatii informatiilor, pe de alta parte. Domeniul relativ nou al securitatii informatice cauta solutii tehnice pentru rezolvarea acestei contradictii aparente. Viteza si eficienta comunicatiilor "instantanee" de docu!mente si mesaje confera numeroase atuuri actului decizional intr-o societate moderna, bazata pe economie concurentiala insa utilizarea serviciilor de posta electronica, Web, transfer electronic de fonduri etc. se bazeaza pe un sentiment, adeseori fals, de securitate a comunicatiilor, care poate transforma potentialele castiguri generate de accesul rapid la informatii, in pierderi majore, cauzate de furtul de date sau de inserarea de date false ori denaturate.
Sistemele informatice sunt amenintate atat din interior cat si din exterior. Pot fi persoane bine intentionate, care fac diferite erori de operare sau persoane rau inten!tionate, care sacrifica timp si bani pentru penetrarea sistemelor informatice. Dintre factorii tehnici care permit fisuri de securitate pot fi anumite erori ale software-ului de prelucrare sau de comunicare sau anumite defecte ale echipamentelor de calcul sau de comunicatie. Folosirea abuziva a unor sisteme reprezinta, de asemenea, unul din factorii de risc major privind securitatea sistemelor informatice.
Sistemele sunt vulnerabile la penetrari neautorizate, la distrugeri sau modificari accidentale sau voite de date ori programe. Aceste sisteme pot deservi elemente vitale pentru societate cum ar fi: sisteme militare, banci, spitale, sisteme de transport, burse de valori, oferind in acelasi timp un cadru de comportament antisocial sau de terorism. Tendinta actuala privind extinderea conectivitatii, in special in internet, amplifica aceste vulnerabilitati: este din ce in ce mai greu sa se localizeze un defect, un punct de acces ilegal in retea, un utilizator cu comportament inadecvat. Se considera ca internet-ul este unul din cele mai complexe sisteme create de tehnologia umana care, alaturi de sistemul financiar mondial, nu poate fi controlat in totalitate. Vulnerabilitatea sistemelor informatice actuale poate antrena pierderi imense de ordin financiar, direct sau indirect, cum ar fi scurgerea de informatii confidentiale cu caracter personal, militar sau economic.
Obiectivele acestei lucrari le puteam imparti in 2 mari categorii si anume: obiective principale in care urmarim pe de o parte intelegerea realizarii unei retele de calculatoare securizata si pe de alta parte prezentarea unor produse software de tip firewall care ar putea rezolva o mare parte din problemele de securitate; obiective secundare care sunt desprinse din obiectivele principale si urmaresc incercarea da a-l face pe cititor sa inteleaga problemele de securitate care pot interveni intr-o retea de calculatoare si modul lor de rezolvare precum si modul de utilizare a 2 produse software nelipsite in cadrul nici unei retele care se doreste a fi sigura si stabila reusind sa tina la distanta diferite tipuri de atacuri asupra acesteia.
Lucrarea este structurata in 3 mari capitole, fiecare capitol cuprinzand la randul lor mai multe subcapitole.De asemenea putem spune ca lucrarea este formata din 2 mari parti si anume: prima parte, partea de teorie in care se vorbeste despre securitatea retelelor de calculatoare si despre securitatea pe internet; si a 2-a parte, partea aplicativa in care se face o comparatie intre 2 produse software existente pe piata flosite pentru securizarea sistemelor de calcul si a retelelor de calculatoare si anume 2 firewall-uri: Iptables utilitar existent si folosit pe platformele UNIX (Linux, Freebsd, Darwin) si ZoneAlarm un produs destul de complex si usor de folosit pe platformele Windows.
In primul capitol vom discuta in principal despre securitatea retelelor de calculatoare si anume vom prezenta modelul de securitate in retele, obiectivele de securitate avute in vedere in construirea unei retele de calculatoare.De asemenea vom prezenta si cateva categorii de atacuri asupra retelelor dar si metodele de aparare care pot fi utilizate.
In capitolul al 2-lea vom pune accent pe securitatea in internet.Vom vorbi despre serviciile internet si securitatea acestora apoi in a 2-a parte a capitolului vom discuta despre securitatea prin firewall, filtrarea datelor si securitatea prin criptare unde vom prezenta 2 algoritmi de criptare, unul cu cheie secreta si altul cu cheie publica.
In cel de-al 3-lea capitol, care cuprinde partea practica a acestei lucrari se va face o comparatie intre 2 produse de tip firewall utilizate pe 2 platforme diferite: Iptables (Unix) si ZoneAlarm (Windows).


Fisiere in arhiva (2):

  • Securitatea in Retelele TCP-IP
    • Prezentare.ppt
    • Securitatea in Retelele TCP-IP.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!