Securitatea în rețelele TCP-IP

Licență
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 12528
Mărime: 2.73MB (arhivat)
Publicat de: Isidor Manea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Floarea Nastase
Lucrare de licenta cu tema Securitatea Retelelor TCP IP prezentata in iulie 2008 in cadrul Facultatii de Cibernetica,Statistica si Informatica Economica (A.S.E Bucuresti)

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. 1.SECURITATEA REŢELELOR DE CALCULATOARE 6
  3. 1.1.Modelul de securitate în reţele 6
  4. 1.2.Obiective de securitate urmarite in realizarea unei reţele 7
  5. 1.3.Categorii de atacuri asupra reţelelor de calculatoare 8
  6. 1.4.Metode de apărare 11
  7. 2.SECURITATEA PE INTERNET 14
  8. 2.1.Securitatea serviciilor internet 14
  9. 2.2.Funcţionarea serviciilor INTERNET 16
  10. 2.3.Securitatea prin firewall 18
  11. Filtrarea de pachete 19
  12. 2.4.Securitatea prin criptare 20
  13. 2.4.1.Istoric. Evoluţie 21
  14. 2.4.2.Algoritmi criptografici cu cheie secretă 22
  15. Algoritmul IDEA 24
  16. 2.4.3.Algoritmi criptografici cu cheie publică 26
  17. Algoritmul RSA 27
  18. 3.IPTABLES VS. ZONE ALARM 29
  19. 3.1.Descriere generala de funcţionare 29
  20. 3.2.Reguli de filtrare.Opţiuni de filtrare 35
  21. CONCLUZII 47
  22. BIBLIOGRAFIE 49

Extras din licență

INTRODUCERE

Societatea modernă infor¬matizată reprezintă deja o realitate, în care se ignoră frontierele şi se trece peste orice constrângeri de ordin spaţial sau temporal. Economia, politică şi societatea se bazează in ziua de astăzi, din ce în ce mai mult, pe această infrastructură informatică. De asemenea, guvernele, firmele din sectoarul public şi privat, organismele financiare naţionale şi internaţionale, învăţământul, cultura şi cercetarea ştiinţifică, beneficiază toate de aceste forme eficiente de conducere, informare şi comunicare.

În aceste circumstanţe, securitatea informatică a devenit una din componentele majore ale internet-ului. Analiştii acestui concept au sesizat o contradicţie aparentă între nevoia de comunicaţii şi conectivitate, pe de o parte, şi necesitatea asigurării confidenţialităţii, integrităţii şi autenticităţii informaţiilor, pe de altă parte. Domeniul relativ nou al securităţii informatice caută soluţii tehnice pentru rezolvarea acestei contradicţii aparente. Viteza şi eficienţa comunicaţiilor "instantanee" de docu¬mente şi mesaje conferă numeroase atuuri actului decizional într-o societate modernă, bazată pe economie concurenţială însă utilizarea serviciilor de poştă electronică, Web, transfer electronic de fonduri etc. se bazează pe un sentiment, adeseori fals, de securitate a comunicaţiilor, care poate transforma potenţialele câştiguri generate de accesul rapid la informaţii, în pierderi majore, cauzate de furtul de date sau de inserarea de date false ori denaturate.

Sistemele informatice sunt ameninţate atât din interior cât şi din exterior. Pot fi persoane bine intenţionate, care fac diferite erori de operare sau persoane rău inten¬ţionate, care sacrifică timp şi bani pentru penetrarea sistemelor informatice. Dintre factorii tehnici care permit fisuri de securitate pot fi anumite erori ale software-ului de prelucrare sau de comunicare sau anumite defecte ale echipamentelor de calcul sau de comunicaţie. Folosirea abuzivă a unor sisteme reprezintă, de asemenea, unul din factorii de risc major privind securitatea sistemelor informatice.

Sistemele sunt vulnerabile la penetrări neautorizate, la distrugeri sau modificări accidentale sau voite de date ori programe. Aceste sisteme pot deservi elemente vitale pentru societate cum ar fi: sisteme militare, bănci, spitale, sisteme de transport, burse de valori, oferind în acelaşi timp un cadru de comportament antisocial sau de terorism. Tendinţa actuală privind extinderea conectivităţii, în special în internet, amplifică aceste vulnerabilităţi: este din ce în ce mai greu să se localizeze un defect, un punct de acces ilegal în reţea, un utilizator cu comportament inadecvat. Se consideră că internet-ul este unul din cele mai complexe sisteme create de tehnologia umană care, alături de sistemul financiar mondial, nu poate fi controlat în totalitate. Vulnerabilitatea sistemelor informatice actuale poate antrena pierderi imense de ordin financiar, direct sau indirect, cum ar fi scurgerea de informaţii confidenţiale cu caracter personal, militar sau economic.

Obiectivele acestei lucrări le puteam imparţi in 2 mari categorii si anume: obiective principale in care urmărim pe de o parte inţelegerea realizarii unei reţele de calculatoare securizată si pe de altă parte prezentarea unor produse software de tip firewall care ar putea rezolva o mare parte din problemele de securitate; obiective secundare care sunt desprinse din obiectivele principale si urmăresc incercarea da a-l face pe cititor sa inteleagă problemele de securitate care pot interveni intr-o reţea de calculatoare si modul lor de rezolvare precum si modul de utilizare a 2 produse software nelipsite în cadrul nici unei reţele care se doreste a fi sigură şi stabilă reuşind sa ţina la distanţa diferite tipuri de atacuri asupra acesteia.

Lucrarea este structurată in 3 mari capitole, fiecare capitol cuprinzand la randul lor mai multe subcapitole.De asemenea putem spune că lucrarea este formata din 2 mari părţi şi anume: prima parte, partea de teorie în care se vorbeste despre securitatea reţelelor de calculatoare şi despre securitatea pe internet; şi a 2-a parte, partea aplicativă în care se face o comparaţie între 2 produse software existente pe piaţa flosite pentru securizarea sistemelor de calcul si a reţelelor de calculatoare şi anume 2 firewall-uri: Iptables utilitar existent şi folosit pe platformele UNIX (Linux, Freebsd, Darwin) şi ZoneAlarm un produs destul de complex şi usor de folosit pe platformele Windows.

In primul capitol vom discuta în principal despre securitatea reţelelor de calculatoare şi anume vom prezenta modelul de securitate in reţele, obiectivele de securitate avute in vedere în construirea unei reţele de calculatoare.De asemenea vom prezenta şi cateva categorii de atacuri asupra reţelelor dar şi metodele de apărare care pot fi utilizate.

In capitolul al 2-lea vom pune accent pe securitatea în internet.Vom vorbi despre serviciile internet şi securitatea acestora apoi în a 2-a parte a capitolului vom discuta despre securitatea prin firewall, filtrarea datelor şi securitatea prin criptare unde vom prezenta 2 algoritmi de criptare, unul cu cheie secretă şi altul cu cheie publică.

In cel de-al 3-lea capitol, care cuprinde partea practică a acestei lucrări se va face o comparaţie între 2 produse de tip firewall utilizate pe 2 platforme diferite: Iptables (Unix) şi ZoneAlarm (Windows).

Preview document

Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 1
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 2
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 3
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 4
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 5
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 6
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 7
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 8
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 9
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 10
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 11
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 12
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 13
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 14
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 15
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 16
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 17
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 18
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 19
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 20
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 21
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 22
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 23
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 24
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 25
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 26
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 27
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 28
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 29
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 30
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 31
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 32
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 33
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 34
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 35
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 36
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 37
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 38
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 39
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 40
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 41
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 42
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 43
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 44
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 45
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 46
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 47
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 48
Securitatea în rețelele TCP-IP - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Securitatea in Retelele TCP-IP
    • Prezentare.ppt
    • Securitatea in Retelele TCP-IP.doc

Alții au mai descărcat și

Rețele de calculatoare

Introducere Raspandirea informatiilor printre grupurile de calculatoare si utilizatorii lor constituie un sector principal al societatii...

Transferul Datelor pe Internet

Capitolul I 1. Retele de calculatoare 1.1 Introducere Istoria relativ scurta a tehnicii de calcul a inceput in ultima perioada sa se aglomereze...

Elaborarea Paginei Web a Unei Interprinderi

INTRODUCERE În această lucrare sunt descrise uele dintre cele mai populare servicii ale Internet-ului World Wide Web (Pînza de Păiangen Mondială),...

Dezvoltarea unei Aplicații GIS

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE 1.1. Domeniul și contextul temei Cea mai simplă definiţia care s-ar putea da hărţii este aceea de reprezentare micşorată...

Tehnici de realizare a bazelor de date

1. INTRODUCERE Domeniul gestiunii informaţiilor abordează problema organizării, stocării şi regăsirii în timp util a datelor de care dispunem...

Sinteza analitică a securității serviciilor web

Adnotare Teza de licenţă cu tema Sinteza analitică a securităţii serviciilor Web, este o tematică actuală şi de o importanţă deosebită ce necesită...

Securitatea bazelor de date

1. SECURITATEA DATELOR Securitatea este o preocupare constanta in proiectarea si dezvoltarea bazelor de date. In mod uzual, nu se pun probleme...

Dezvoltarea unei Platforme - E-learning

Cap. 1: Concepte e-Learning Prefata Abordarea învăţământului la distanţă ca modalitate alternativă sau complementară de a face educaţie porneşte...

Te-ar putea interesa și

Rețele de calculatoare

Introducere Raspandirea informatiilor printre grupurile de calculatoare si utilizatorii lor constituie un sector principal al societatii...

Transferul Datelor pe Internet

Capitolul I 1. Retele de calculatoare 1.1 Introducere Istoria relativ scurta a tehnicii de calcul a inceput in ultima perioada sa se aglomereze...

Rețele virtuale private - standardul IPSec

7. Protocoale de tunelare Dupa cum am afirmat, o retea virtuala privata (VPN) este initiata în jurul unui protocol de securizare, cel care...

Studiu IP Versiunea 6 și Instalare

CAPITOLUL I Introducere În aceasta epoca a calculului distribuit, retelele sunt prezentate în aproape toate mediile de lucru. O retea este un...

Securitatea Rețelelor Bazate pe Protocoale TCP IP

Internet poate fi definit ca o imensa retea de calculatoare, deoarece este o colectie globala de retele de marimi diferite. Interesant este faptul...

Protecția datelor - algoritmi de criptre - soluție de securizarea traficului TCP-IP bazată pe criptare

I. INTRODUCERE Istoria criptografiei a început cu mulţi ani în urmă, ea datează de acum circa patru mii de ani. Înca din cele mai vechi timpuri...

Rețele de Calculatoare

Introducere Cele mai multe calculatoare sunt folosite azi în interconectare, în retele locale si de arie larga, ceea ce confera informaticii un...

Rețele VPN

Memoriu justificativ Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost însotita pas cu pas de aparitia si extinderea...

Ai nevoie de altceva?