Semiologia Afectiunilor Renale la Pisica si Confirmarea Imagistica a Acestora

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 7
Lista figurilor si a tabelelor 5
PARTEA I - CONSIDERATII GENERALE
CAP.1. Stadiul actual al cunoasterii 9
1.1. Morfologia si fizilogia rinichiului 9
1.1.1. Morfologia rinichiului 9
1.1.2. Fiziologia rinichiului 13
1.2. Examinarea si semiologia rinichilor la pisica 16
1.3. Diagnosticul principalelor afectiuni renale la pisica 20
CAP.2. Descrierea cadrului institutional 24
PARTEA A II-A - CONTRIBUTII PROPRII
Cap.3. Obiectivele cercetarii, materiale si metode 26
3.1. Obiectivele cercetarii 26
3.2. Materialu de studiu 27
3.3. Metode de lucru 28
CAP.4. Rezultate si discutii 34
Concluzii 48
Bibliografie 49
Lista figurilor
Fig.1.1. Rinchi de pisica 11
Fig.1.2. Sectiune longitudinala prin rinichiul la pisica 11 Fig.1.3. Structura unui nefron 12 Fig.2.1. Ecograf Esaote Aquila ProVet 24 Fig.2.2. Sala de expunere radiologica, aparat Roentgen Mobil Intermedical Basic 4006 24 Fig.3.1. Examenul fizic al rinichilor 29 Fig.3.2. Pregatirea pacienului in vederea examinarii radiologice al aparatului renal. Expunere in decubit lateral 32 Fig.3.3. Pregatirea pacientului in vederea examinarii radiologice al aparatului renal. Expunere ventro-dorsala 32 Fig.3.4. Produsul Optiray 350 33 Fig.4.1.Pacient cu afectiune renala. Lipsa elasticitatii pielii 35
Fig.4.2. Ecografie.Pisica, birmaneza, 13 ani nefrita cronica 36
Fig.4.3. Ecografie.Pisica persana 7 ani, rinichi polichistic 37
Fig.4.4. Pacient cu afectiune renala. Ulceratii bucale. 38
Fig.4.5. Ecografie.Motan, albastru de rusia 6 ani, litiaza renala 40
Fig.4.6. Ecografie.Motan,europeana, 4 ani, nefrita acuta 40
Fig.4.7. Radiografie.Pisica,europeana, 10 ani ,nefrita cronica 41
Fig.4.8. Radiografie.Pisica, europeana,15 ani, tumora renala dreapta 42 Fig.4.9. Radiografie.Pisica, europeana,mascul, 8 ani, nefrita acuta 42 Fig.4.10.Radiografie. Pisica, europeana, 14 ani, ptoza renala 43
Fig.4.11. Urografie I.V. Pisica, persana, 3 ani, rinichi polichistic,10 minute dupa administrare 43 Fig.4.12.Ecografie. Pisica, persana,3 ani, rinichi polichistic 43
Fig.4.13. Urografie I.V. la pisica. Expunere VD la 5 minute dupa administrarea substantei 44 Fig.4.14. Urografie I.V. la pisica. Expunere VD la 15 minute dupa administrarea substantei 45
Fig.4.15. Urografie I.V. la pisica. Expunere VD la 30 minute dupa administrarea substantei 45
Lista tabelelor
Tabel 3.1. Situatia numeric a pisicilor diagnosticate cu afectiuni renale 26 
Tabel 4.1. Situatia numerica a patologiilor renale diagnosticate la pisica 26
Lista graficelor
Grafic 3.1. Distributia grafica pe ani a cazurilor 34 Grafic 4.1. Incidenta afectiunilor renale la pisica in perioada 2012 - 2014 34


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Afectiunile renale ocupa un loc important in patologia pisicilor, reprezentand una din principalele cauze de prezentare pentru consultatie la medicul veterinar. Bolile aparatului renal se intalnesc atat ca boli primare cat si ca boli secundare. Pisicile cu afectiuni renale, isi schimba comportamentu si cheltuielile pentru intretinerea acestora cresc, de aici deriva importanta examinarii si a diagnosticului precoce al acestei boli. O data ce nu sunt aduse pentru consultatie la timp, de cele mai multe ori aceste afectiuni devin ireversibile astfel orice intervenire terapeutica este inutila.
Examenul imagistic joaca un rol important in diagnosticul acestor afectiuni, suplinind examenul clinic si analizele clasice sangvine. Este importanta corelarea datelor clinice cu cele imagistice in vederea stabilirii unui diagnostic cert in afectiunile renale. Ecografia este cea mai utilizata metoda in diagnosticul acestor afectiuni oferind informatii despre forma, dimensiunea si structura rinichilor.
Studiile noastre au dorit sa demonstreze necesitatea aplicarii examenului imagistic in cazul unor afectiuni renale aflate in evolutie.
Lucrarea intitulata "Semiologia afectiunilor renale la pisica si confirmarea imagistica a acestora"este structurata in doua parti.
Partea I cuprinde doua capitole, primul referitor la stadiul actual al cunoasterii ce cuprinde morfologia si fiziologia aparatului renal la pisica, examinarea si semiologia rinichilor si descrierea pe scurt principalelor afectiuni renale la aceasta specie iar cel de al -2- lea capitol cuprinde descrierea cadrului institutional unde s-au desfasurat studiile.
Partea a II a, ce se refera la contributiile proprii, este alcatuita din doua capitole ce cuprind obiectivele studiului, materialul si metoda utilizate, rezultatele si concluzii. Lucrarea prezenta urmareste sa surprinda aspectele semiologice ale afectiunilor renale la pisica si idendificarea modificarilor parenchimului renal cu ajutorul examinarii imagistice respective ecografia si radiografia.
Adreses multumiri echipei de la disciplinele de Semiologie si Imagistica pentru sustinerea acordata si in mod deosebit domnului Prof. Dr. Vasile Vulpe pentru increderea si sprijinul oferit.
PARTEA I
CONSIDERATII GENERALE
CAP.1.STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII
1.1. Morfologia si fiziologia rinichiului 
1.1.1.Morfologia rinichiului
Rinichii sunt organe pereche, la pisica in forma de boabe de fasole situati in lojele renale dorsal cavitatii abdominale, pe de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. La mentinerea si suspendarea acestor organe pe plafonul cavitatii contribuie presiunea viscerelor abdominale din jur, vasele sanguine renale, fasciile renale ce delimiteaza loja renala, capsula adipoasa si peritoneul.
Fiecare rinichi este acoperit de un invelis fibro elastic ce adera la parenchimul renal (tesutul subadiacent) denumit capsula renala fiind si ea acoperita la randul sau de un tesutconjunctiv cu incarcare adipoasa variabila (caspula adipoasa) cu un rol important de protectie impotriva traumatismelor si fixare a organului respectiv.(Cotofan V., 2007)


Fisiere in arhiva (1):

  • Semiologia Afectiunilor Renale la Pisica si Confirmarea Imagistica a Acestora.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!