Senzori

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .4
CAPITOLUL I . .4
SENZORI DE TEMPERATURA, LUMINA SI APA
1.1. CONSIDERATII GENERALE . .6
1.1.1. Caracteristici generale ale senzorilor si traductoarelor . .6
1.1.2. Clasificarea senzorilor . .9
1.1.3. Caracteristici si performante generale ale senzorilor .12
1.1.4. Caracteristici si performante in regim stationar ale senzorilor .12
1.1.5. Principii de functionare ale senzorilor .13
1.1.6. Principii fizice de functionare ale senzorilor pasivi .14
1.2. SENZORI DE TEMPERATURA .15
1.2.1. Instrument virtual pentru masurarea temperaturii .15
1.2.2. Termocuplul ca traductor de temperatura .22
1.2.3. Traductoare de temperatura .32
1.3. SENZORI DE LUMINA .57
1.3.1. Efecte fotoelectrice .57
1.3.2. Marimi fotometrice. Surse de radiatii luminoase .58
1.3.3. Constructia senzorilor fotoelectrici .59
1.3.4. Senzorii de lumina CCD .64
1.3.5. Senzorii de lumina CMOS .68
1.4. SENZORI DE APA .70
1.4.1. Temperatura si umiditatea relativa a aerului .70
1.4.2. Umectarea frunzelor .70
1.4.3. Pluviometru (Rain - O - Matic).71
1.4.1. C - Probe, senzor pentru masurarea continutului de apa din sol .71
1.4.5. Aquaflex, senzor pentru masurarea continutului de apa din sol .72
1.4.6. Watermark, senzor pentru masurarea continutului de apa din sol . 73
1.4.7. Nivelul apei .73
1.4.8. Senzor de apa pentru puturi de mare adancime .74
1.4.9. Conductibilitatea apei .74
CAPITOLUL II .75
ELEMENTE DE PROIECTARE .75
2.1. SENZORUL DE TEMPERATURA .75
2.2. SENZORUL DE LUMINA .79
CAPITOLUL III .83
APLICATII PRACTICE 
BIBLIOGRAFIE .


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Senzorul este definit ca fiind "un dispozitiv care detecteaza sau masoara unele conditii sau proprietati si inregistreaza, indica sau uneori raspunde la informatia primita". Astfel, senzorii au functia de a converti un stimul intr-un semnal masurabil, cuprinzand atat traductorul, care transforma marimea de intrare in semnal electric util, cat si circuite pentru adaptarea si conversia semnalelor, si eventual pentru prelucrarea si evaluarea informatiilor. Stimulii pot fi mecanici, termici, electromagnetici, acustici sau chimici la origine, in timp ce semnalul masurabil este tipic de natura electrica, desi pot fi folosite semnale pneumatice, hidraulice, optice sau bioelectrici.
In gestionarea proceselor industriale, deosebit de importante sunt sistemele inteligente de conducere, sisteme ce sunt bazate pe sisteme de calcul integrat sau nu.
Senzorii si traductoarele elemente esentiale ale sistemelor de automatizare a dispozitivelor civile si industriale si se bazeaza pe un domeniu larg de principii fizice de operare. De asemenea sunt utilizati si in cazul cercetarii, analizelor de laborator - senzorii si traductoarele fiind incluse in lanturi de masurare complexe, care sunt conduse automat.
Exista foarte multe clasificari ale senzorilor si traductoarelor: cu sau fara contact, absoluti sau incrementali (in functie de marimea de intrare), analogici sau digitali (in functie de marimea de iesire) etc.
Alegerea senzorilor si traductoarelor trebuie facuta tinand cont de proprietatea de monitorizat, de domeniul in care variaza aceasta, de dimensiunile ce trebuie respectate sau de geometria sistemului, de conditii speciale de mediu sau de lucru, de tipul marimii de iesire si nu in ultimul rand de cost.
Astfel pot fi identificati senzori de proximitate, traductoare de tip Hall, traductoare de deplasare si viteza, senzori si traductoare de forta, senzori de temperatura, senzori de umiditate, senzori pentru gaze, senzori de curent, switch-uri optice, senzori de presiune, cititoare de coduri de bare etc
Prin senzori se inteleg ansambluri de dispozitive sensibile care permit determinarea unui camp de valori pentru o marime fizica intr-o maniera similara cu organele de simt umane. 
Senzorii permit obtinerea de imagini sau harti ale unei scene prin cai similare/analoge omului. Aceasta afirmatie trebuie inteleasa in sensul definitiei introduse, adica campul de valori obtinut cu ajutorul senzorilor trebuie prelucrat in vederea redarii cat mai corecte a imaginii achizitionate, deci aceasta sa aiba o reprezentare similara celei formate in modul de gandire umana. 
Prin prisma definitiei, un senzor realizeaza aceeasi functie ca si un traductor, adica percepe starea unei marimi fizice pe care o converteste in semnal electric; structura functionala a unui senzor respecta aceeasi schema ca a traductorului. Aceasta explica de ce cele doua notiuni sunt folosite frecvent in explicarea principiilor functionale pentru diferite structuri constructive. 
Totusi, senzorilor le sunt specifice cel putin trei caracteristici: 
- miniaturizarea, care permite realizarea de masurari (determinari) "punctuale"ale marimilor investigate; 
- multiplicarea functionala, adica existenta in structura unui senzor a unui numar mare de dispozitive sensibile care indeplinesc aceeasi functie, dispuse liniar sau matricial;
- fusiunea senzoriala, care presupune reuniunea mai multor senzori intr-o configuratie unica, pentru a asigura o functionalitate dorita. 
Aceste caracteristici, impreuna cu proprietatea de "imitare" a simturilor umane, fac ca senzorii sa se diferentieze de traductoare. Exemplificare: fenomenul de piezoelectricitate folosit atat in constructia traductoarelor de forta cat si a senzorilor tactili. 
C A P I T O L U L l
SENZORI DE LUMINA, TEMPERATURA SI APA
1.1. CONSIDERATII GENERALE
1.1.1. Caracteristici generale ale senzorilor si traductoarelor
Cuvantul "senzor" este derivat din cuvantul latin sentire care inseamna "a percepe", in timp ce "traductor" din transducere care inseamna "a traversa". O definitie de dictionar atribuie cuvantului "senzor" semnificatia de "dispozitiv care detecteaza o schimbare intr-un stimul fizic si o transforma intr-un semnal care poate fi masurat sau inregistrat", in timp ce pentru cuvantul "traductor" definitia este de "dispozitiv care transfera putere de la un sistem la altul in aceeasi forma sau in una diferita".
Delimitare sensibila intre cele doua notiuni: se poate folosi cuvantul "senzor" pentru elementul sensibil insusi, iar cuvantul "traductor" pentru elementul sensibil si circuitele asociate. 
Senzorul este legat de modalitatea de perceptie a marimilor masurate, sugerand o similitudine cu comportamentul uman in maniera de a obtine informatie despre cantitatile fizice.
Senzorii sunt dispozitive de marimi reduse (miniaturi), care permit determinari "punctuale" ale masurandului, ceea ce conduce la extensia definitiei catre "arie" / "matrice" de senzori.
Prin senzorii sunt ansambluri de dispozitive sensibile care permit determinarea unui camp de valori pentru o marime fizica intr-o maniera similara cu organele de simt umane.
Un senzor realizeaza aceeasi functie ca si un traductor, adica percepe starea unei marimi fizice pe care o converteste in semnal electric. 
Structura functionala a unui senzor respecta aceeasi schema ca a traductorului. Aceasta explica de ce cele doua notiuni sunt folosite frecvent in explicarea principiilor functionale pentru diferite structuri constructive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzori.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!