Sfântul Antonie cel Mare îndrumător al vieții monahale

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I -  Viata si opera Sf. Antonie cel Mare .6
I.1.Viata Sf. Antonie cel Mare ...6
I.1.a. Slabiciunea demonilor - Sf. Antonie cel Mare .13
I.1.b. Lupta cu diavolii bufoni 14
I.1.c. Demonii si pustia desertului ..16
I.2. Cercetari actuale privind descoperirea Sfintelor Moaste ale Sf. Antonie cel Mare ..20
I.3. Opera Sf. Antonie -  Scrisorile ..22
Capitolul II -  Sf. Antonie cel Mare si intemeierea monahismului 25
II.1. Intemeierea monahismului egipten 25
II.2. Influenta Sf. Antonie cel Mare asupra monahismului din Rasarit ...31
II.3. Influenta Sf. Antonie cel Mare asupra monahismului din Apus ..33
Capitolul III -  Teme centrale ale invataturii duhovnicesti la Sf. Antonie cel Mare 38
III.1. Invataturile duhovnicesti si filocalice la Sf. Antonie cel Mare 38
III.2. Akedia .57
III.2.1. Cauzele Akediei ...59
III.2.2. Efectele Akediei ...59
II.2.3. Tamaduirea Akediei .61
III.3. Asceza ..66
III.4. Isihia 69
III.5. Discernamantul ..73
Capitolul IV -  Sf. Antonie cel Mare -  indrumator al vietii monahale ..78
IV.1. Chipul monahului dupa Sf. Antonie cel Mare ..78
IV.1. Sf. Antonie -  parinte spiritual si dascal al monahilor ..81
Concluzii ...85
Bibliografie ...89


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Unul dintre reprezentantii de marca ai monahismului egiptean a fost Sfantul Antonie cel Mare 251-356 numit si ,,patriarhul anahoretilor" , cel care a reusit popularea pustiului, fertilizarea desertului si rusinarea vicleanului diavol.
Tinand seama ca se implinesc 1662 de ani de la adormirea sa, monahismul crestin ortodox s-a dezvoltat mai intai prin unitatea duhovniceasca de gandire, simtire si actiune, apoi prin unificarea mijloacelor de trai. Cel care a strans pentru prima data in jurul sau mii de anahoreti, organizandu-i intr-o obste duhovniceasca, cel care face trecerea de la viata pustniceasca singuratica la viata de obste, este Sfantul Antonie cel Mare. In jurul lui se grupeaza si se stabilesc pustnici, care il urmeaza in traire si i se supun, devenind astfel parinte si conducator al tuturor pustnicilor din Tebaida (una din cele mai mari provinci ale Egiptului de sus), pe care o transforma astfel in viata chinoviala. Nu era inca obstea desavarsita, intrucat trebuia sa se ajunga si la organizarea obstei in cele materiale. Dar initiativa si activitatea Sfantului Antonie pun bazele adevaratei vieti chinoviale, care va atinge desavarsirea organizatorica prin Sfantul Vasile cel Mare. Daca Sfantul Antonie este restauratorul vietii de obste, iar Sfantul Pahomie ii da o forma mai buna, apoi cel care ii da forma desavarsita vietii de obste este Sfantul Vasile cel Mare.
In afara de aceasta, Sfantul Antonie cel Mare este o adevarata minune de traire si primul parinte al monahismului, care s-a dovedit a fi un bun strateg si un intelept luptator purtand armura credintei, coiful rugaciunii, scutul postului, incins cu smerenia si avand drept sulita crucea lui Hristos. A fost iubit de toti, fie ca erau frati monahi sau simple odrasle ale lumii acesteia. Cu totii veneau sa-l asculte, sa se hraneasca duhovniceste din cuvintele lui pe care le pastrau in inima lor ca pe un bun de mare pret, sau doar pentru a-l vedea. Vorbea ca un invatat dar nu era stiutor de carte, nu stia decat textul Evangheliilor pe care-l memorase si alfabetul celor nestiutori, dar care era plin de esenta caci reprezenta experienta pustiei. Ii invata ceea ce el deja traise si practicase, nimic nu-i era strain din ceea ce le expunea fratilor. Persoana, invataturile si viata Sfantului Antonie au avut un mare impact asupra celor care veneau sa-l asculte caci multi ramaneau in pustiu, dar si asupra celor care nu l-au apucat in viata, multi intelectuali fiind fascinati de persoana lui s-au convertit la crestinism. Prin darul cuvantului a tamaduit boli sufletesti ale multora, iar prin harisma facerii de minuni a vindecat tot felul de boli trupesti. 
Sfantul Atanasie cel Mare ne spune ca, prin cuvantul sau, Sfantul Antonie reusea intr-o singura zi sa crestineze, dintre paganii Alexandriei, cat reusea Biserica alexandrina sa crestineze intr-un an de zile. 
Prin viata sa exceptionala, Sfantul Antonie a transformat Egiptul dintr-o tara pagana intr-o tara crestina. Sfantul Antonie nu a dat propriu-zis o randuiala exterioara sau vreo organizare, ci opera lui a fost: sa formeze pe ucenici dupa chipul sau si sa le traseze o linie de conduita conforma cu a sa. 
Dupa aproape 1700 de ani tara noastra Romania a aflat ca Sf. Moaste ale Sf. Antonie cel Mare exista si ca de 1000 de sunt asezate in manastirea din orasul Grenoble -  Franta . Moastele Sfantului Antonie cel Mare au fost gasite dupa mai bine de 200 de ani de la trecerea sa la Domnul, prin ,,descoperire dumnezeiasca", in timpul imparatului Justinian, in anul 561, si depuse in Biserica Sfantului Ioan Botezatorul din Alexandria. Dupa cucerirea araba a Egipului (642), Sfintele sale Moaste au fost duse la Constantinopol. Acum o particica din Sfintele sale Moaste se afla spre inchinare in Biserica Sfantul Antonie cel Mare -  Curtea Veche din Bucuresti.
Capitolul I -  Viata si opera Sf. Antonie cel Mare
I.1. Viata Sf. Antonie cel Mare
Viata Sfantul Antonie cel Mare a fost scrisa de Sf. Atanasie, patriarhul Alexandriei in anul 357. De la el stim, ca Sf. Antonie s-a nascut in Egiptul de Mijloc, in localitatea Coma, la anul 251, din parinti bogati , care posedau 350 pogoane teren arabil rodnic (35 hectare), cu intreg inventarul agricol necesar administrarii acestei averii. Parintii lui, fiind crestini, au dat tanarului Antonie o aleasa educatie. Sf. Antonie copil fiind, nu parasise niciodata casa parinteasca si nu intra in le gatura cu alti copii ca nu cumva ,,tovarasiile cele rele sa-i strice obisnuintele cele bune" , pentru ca in acea vreme, in Egipt, erau familii pagane cu cre dinta si cu obiceiurile. 
Se spune ca din frageda varsta el mergea cu parintii sai du minica la adunarile crestinilor de la biserica satului, unde se facea catehi zarea si a copiilor de crestini. In biserica, era foarte atent la citire si avea o exceptionala memorie, incat retinea cu usurinta si intocmai cele ce auzea, pastrand in sine si framantand sensul adanc al invataturilor crestine. Acasa, era ascultator intru toate parintilor sai si nu a voit sa se desparta macar o clipa de ei spre a merge la scoli. Averea cea multa a parintilor sai nu-1 ingamfa si nici nu-1 determina sa manance mult si mancaruri alese, sau sa se dedea la poftele patimase, cum fac adesea fiii celor instariti si bogati. Smerenia, harnicia, multumirea cu putin si indeletnicirea cu vir tutile erau dorintele nestavilite care stapaneau pe tanarul Antonie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sfantul Antonie cel Mare indrumator al vietii monahale.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

IZVOARE 
1. *** Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita sub indrumarea si cu purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Editura I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 2005.
2. MINEIUL, Luna Ianuarie, tiparit cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, editia a cincea, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 1978.
3. SFANTUL ANTONIE CEL MARE, ,,Invataturi despre viata morala a oamenilor si despre buna purtare, in 170 de capete", trad. de Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, in Filocalia, vol. I, Editura Humanitas, Bucuresti, 1999.
4. SFANTUL ATANASIE CEL MARE, ,,Viata Sfantului Antonie cel Mare urmata de cele mai frumoase predici" traducere si studiu introductiv de Stefan BEZDECHI, Editura Anastasia, 2000.
5. SFANTUL ATANASIE CEL MARE, ,,Viata Cuviosului Parintelui nostru Antonie", in P.S.B. vol. 16, trad. de Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 1988.
6. SFANTUL ATANASIE CEL MARE, ,,Epistole si Viata Cuviosului Parintelui Nostru Antonie", trad. de Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 2010.
7. VIATA SI ACATISTUL SFANTULUI CUVIOS ANTONIE CEL MARE, lucrare publicata cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 2013.
BIBLIOGRAFIE PRINCIPALA
8. BABUT, DIAC. GHEORGHE, ,,Sfantul Antonie cel Mare", Editura ,,Pelerinul Roman", Oradea, 1991.
9. CORNEANU, MITROPOLIT NICOLAE, ,,Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare", Editura Amacord, Timisoara, 1998.
10. INVATATURI PENTRU MONAHI, ,,Avva Antonie cel Mare, Avva Orsisie, Sfantul Vasile cel Mare, Mitropolitul Efrem Enacescu" Editura Sofia, Bucuresti, 1997.
11. MUNTEANU CONSTANTIN -  RAZVAN, ,,Sfantul Antonie cel Mare, initiator al monahismului", Editura Arves, Craiova, 2011.
12. PATULEANU, PR. PROF. DR. CONSTANTIN, ,,Sfantul Antonie cel Mare in spiritualitatea rasariteana si apuseana", Editura BASILICA, Bucuresti, 2017.
13. POPA, PROTOS. PROF. IOASAF, ,,1600 de ani de la moartea Sfantului Antonie cel Mare", in revista ,,Studii Teologice", nr. 9-10, Seria a II-a, Bucuresti, 1956.
...


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!