SIDA

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Potrivit ierarhiei nevoilor umane in conceptia lui A. Maslow, actiunile umane au toate ca scop satisfacerea unor trebuinte. Nesatisfacerea unei trebuinte la nivel individual genereaza aparitia unei probleme umane. Cand nesatisfacerea unei trebuinte afecteaza o populatie numeroasa, avem de-a face cu o problema sociala. Astfel de probleme sunt: foametea, precaritatea starii sanitare, saracia, analfabetismul, delicventa, excluziunea sociala a persoanelor cu handicap si a persoanelor infectate si afectate de virusul HIV si orice forma de discriminare existenta in societate. 
Daca in trecut categoriile de persoane vulnerabile erau in sarcina bisericilor, astazi, in societatea moderna, dezvoltarea tehnologiei, a diviziunii muncii si a complexitatii raporturilor interumane, au dus la realizarea si dezvoltarea asistentei sociale ca profesie centrata pe trebuintele si problemele umane. 
Printre grupurile vulnerabile de care se ocupa asistenta sociala, se numara si persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA. Problematica HIV/SIDA s-a identificat ca problema sociala dupa 1990 in Romania si ramane in actualitate datorita specificului ei pe de o parte in randul copiilor si pe de alta parte, a deznodamantului tragic al bolii.
Perceptia existenta atat la nivel social cat si individual, este ca a fi infectat cu HIV este o rusine. Aceasta mentalitate deriva din lipsa de informare a fiecaruia dintre noi si din nivelul educational al fiecarei persoane. Lipsa de informare creeaza un sentiment de teama fata de cel infectat HIV si ne indeamna adesea la actiuni ilogice, ostile, fata de cel in suferinta, indiferent de relatia pe care o avem cu cel infectat. 
Informarea noastra trebuie sa plece de la faptul ca orice persoana seropozitiva este inainte de toate om, deci trebuie sa se bucure de toate drepturile omului, si anume: dreptul la circulatie libera, la asistenta medicala, la educatie, la munca, in concordanta cu capacitatea sa. Nimeni nu are dreptul de a restrange libertatea sau drepturile persoanei din simplul motiv ca sunt infectate HIV, oricare ar fi nationalitatea, sexul sau orientarea lor sexuala. 
Cea mai cumplita trauma, atat psihica cat si sociala, a persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA, este faptul ca sunt etichetate, stigmatizate de catre membrii societatii in care traiesc. Alimentata de frica si prejudecati, imaginea persoanelor cu HIV intr-o colectivitate este mult modificata si duce la pierderea identitatii persoanei infectate, la scaderea stimei de sine. In lume, problematica HIV/SIDA a fost exacerbata, mai ales datorita stigmatizarii din punct de vedere social.
Comportamentul sexual haotic, uneori inconstient al unora din prietenii mei si a multor adolescenti si tineri in general, m-a condus la alegerea acestei teme pentru proiectul de licenta. In primul capitol am abordat aparitia, originea si dezvoltara virusului HIV, manifestarile clinice, caile de transmitere si comportamentul sexual al tinerilor, relationat cu perceptia scazuta a riscului de infectie. Consider ca nu putem aborda tema excluderii sociale a persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA, fara sa stim ce inseamna toate acestea. Efectul excluziunii sociale are drept cauza geneza virusului si implicatiile acestuia la nivel mondial.
Problematica HIV/SIDA in Romania este centrata pe copiii seropozitivi, care reprezinta un fenomen exploziv inca din perioada comunista. In judetul Constanta, prevalenta epidemiei HIV/SIDA a fost explicata datorita faptului ca municipiul Constanta este un oras port, ceea ce implica migratia unui numar foarte mare de persoane, aglomerarea fortata a orasului, ce a dus la infectarea multor persoane si contractarea virusului de la prostituate. Toate acestea se regasesc in capitolul doi al acestei lucrari.
Excluderea sociala a persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA reprezinta tematica celui de-al treilea capitol al lucrarii si pune accent pe discriminare, prejudecata si stereotipie. Orice forma de selectie este un tip de discriminare. Cand un model de discriminare poate fi intalnit pretutindeni intr-o societate, afectand deciziile luate la toate nivelele, este asemanat deseori mai degraba unei boli, decat unei infractiuni. Moralitatea discriminarii este deseori cea mai controversata, deoarece priveste in mod necesar o clasa de persoane, in acest caz cele infectate cu HIV, trecand cu vederea diferentele dintre membrii individuali ai clasei respective. Discriminarea reprezinta o trasatura a vietii sociale.


Fisiere in arhiva (4):

  • SIDA
    • anexe.doc
    • frecvente.itemi.spo
    • histo.variabile.spo
    • licenta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!