Siguranta si Securitate Alimentara. Romania Fata de UE

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I: Abordari conceptuale asupra securitatii alimentare
I.1. Securitate alimentara. Definitii si trasaturi principale
I.2. Siguranta alimentara, parte a securitatii alimentare
I.3. Trasabilitatea
Capitolul II: Asigurarea securitatii si sigurantei alimentare la nivelul 
Uniunii Europene
2.1. Disponibilitati la principalele produse agricole in Uniunea Europeana si Romania
2.2. Productiile interne la principalele produse agricole in Uniunea Europeana si Romania
2.3. Importurile de produse agricole in Uniunea Europeana si Romania
2.4. Exporturile de produse agricole in Uniunea Europeana si Romania
2.5. Consumuri interne in Uniunea Europeana si Romania
2.6. Disponibilitate pentru consum alimentar in Uniunea Europeana si Romania
2.7. Asigurarea autosuficientei alimentare in Uniunea Europeana si Romania
2.8. Siguranta alimentara in Uniunea Europeana
Concluzii


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Abordari conceptuale asupra securitatii alimentare
I.1. Securitate alimentara. Definitii si trasaturi principale
Securitatea alimentara reprezinta acea componenta a securitatii nationale care se refera la instrumentele si politicile organizationale utilizate pentru preintampinarea riscurilor, amenintarilor sau vulnerabilitatilor si contracararea eventualelor crize survenite in domeniul garantarii accesului la hrana al indivizilor si colectivitatilor umane, fapt pentru care este considerata de unii specialisti ca tinand de securitatea ecologica, securitatea personala, securitatea comunitatii sau securitatea politica. 
In acelasi timp, securitatea alimentara este o disciplina stiintifica, care se refera la modul de manipulare, preparare si depozitare a alimentelor astfel incat sa se previna imbolnavirile. 
Problema securitatii si sigurantei alimentare face obiectul preocuparilor la nivel international, regional si national asa cum se prezinta si in "Declaratia Mondiala asupra Alimentatiei si Nutritiei" a ONU-FAO/ din 1992, care alaturi de ,,Declaratia asupra Securitatii Alimentare Mondiale" (FAO/OMS, 1996), arata ca ,,securitatea alimentara exista atunci cand toti oamenii, in orice moment, au acces fizic si economic la alimente sigure si nutritive care indeplinesc necesitatile de hrana ale organismului uman, pentru a duce o viata sanatoasa si activa".
In cadrul Adunarii Mondiale asupra securitatii alimentare din Quebec (octombrie 1995) s-a sustinut ca accesul la securitatea alimentara este "dreptul la hrana in cantitate si calitate suficienta pentru a asigura o viata sanatoasa". Acest drept fundamental a fost proclamat de Curtea Internationala de Justitie si trebuie inclus in toate legislatiile nationale.
Securitatea alimentara constituie un concept care are ca elemente esentiale: ,,existenta disponibilitatilor alimentare si capacitatea populatiei de a cumpara" . Securitatea alimentara isi are originile in penuria de alimente pe care au cunoscut-o tarile, de pilda, in lungile perioade ale ultimelor doua conflagratii mondiale, in dependenta care a devenit evidenta pentru supravietuirea lor, de produsele ce vin din strainatate. Aceasta preocupare asupra securitatii alimentare a facut ca multe tari industrializate sa-si mentina un anumit grad de dezvoltare autonoma, cu scopul de a fi aparate in cazul unor viitoare conflicte. Acesta este contextul in care cele mai multe tari din vestul si centrul Europei si-au pus bazele securitatii lor alimentare pe care, in perioada postbelica, si-au consolidat-o continuu.
Pentru a contura mai bine conceptul securitatii alimentare, putem porni de la notiunea clasica de securitate privita in sens general. Termenul ,,securitate" provine din latinescul securitas, -atis, fiind definit astfel: ,,faptul de a fi la adapost de orice pericol; sentiment de incredere si liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol; protectie, aparare" . Securitatea in sens general se poate defini astfel ca: ,,stare a unui produs, proces sau serviciu in care riscul de a pune in pericol sau de aprovoca pagube mediului sau propietatii este limitat la un nivel acceptabil". Se poate observa ca aceasta acceptiune generica de ,,securitate" pune accent pe absenta pericolelor; prin extensie sintagma ,,securitatea alimentara" semnifica lipsa oricarui element ce ar putea pune in pericol alimentatia si nutritia.
Conceptul de securitate alimentara a evoluat dinamic in timp, extinzandu-si semnificatiile si conexiunile, astfel incat in prezent el inglobeaza totalitatea aspectelor care permit populatiei accesul optim la hrana. Dincolo de orice diferentieri de ordin socio-economic, politic sau cultural, fiecare individ detine un drept fundamental - dreptul la hrana - a carui materializare nu se realizeaza pretutindeni in cele mai bune conditii. Tocmai de aceea, preocuparile entitatilor cu atributii in domeniu au la baza definirea necesarului fiziologic uman, tinand cont de toti factorii implicati, precum si optimizarea raportului dintre nevoi si resursele alimentare disponibile.
In conceptul de securitate alimentara s-au dezvoltat o multitudine de definitii la nivel individual, familial, regional, national si international, fiecare avand o semnificatie specifica.
Securitatea alimentara individuala (SAI) - reprezinta posibilitatea de a avea acces la o alimentatie sigura si suficenta pentru o viata sanatoasa, acces care trebuie sa fie relativ garantat . Cu alte cuvinte, SAI echivaleaza cu un aport individual suficient si oarecum garantat, uneori de catre autoritatile statale.
Securitatea alimentara a familiilor (SAF) este necesara pentru asigurarea SAI, dar nu este suficienta, deoarece hrana disponibila nu este intotdeauna repartizata egal intre membrii familiei, proportional cu nevoile


Fisiere in arhiva (1):

  • Siguranta si Securitate Alimentara. Romania Fata de UE.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Cecilia Alexandru, Securitate si echilibru alimentar in Romania, Editura Geea, Bucuresti, 2001
Ghe. N. Anghel , Componente ale securitatii nationale a Romaniei, Editura Societatii Tempus, Bucuresti, 1996 
Constantin Banu (coordonator), Suveranitate, securitate si siguranta alimentara, Editura ASAB, Bucuresti, 2007
Iuliana Banu, Politici si strategii globale de securitate alimentara, Editura Galati University Press, Galati, 2007
Stefan Blacioti, Securitatea alimentara. Interes national al Romaniei in conditiile integarii in Uniunea Europeana, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2010
Camelia Lidia Cioban, Politici si strategii de siguranta si securitate alimentara, Editura Eurostampa, Bucuresti 2007
Negrut C., Politici agroalimentare comparate, Ed. Solness, Bucuresti, 2002
Ion Diaconescu, Merceologie alimentara. Calitate si siguranta, Editura Universitara, Bucuresti, 2007
DEX - Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1996
Corina Ene - Securitatea alimentara. Coordonate si implicatii, Editura Universitatii Petrol-Gaze, Ploiesti, 2009
Catalin Galan, Notiuni generale de legilslatie in siguranta alimentara, in ecologie si agricultura, Editura Sistech, Craiova, 2009
Anca Mardar, Protectia consumatorului si siguranta alimentara, Editura Transilvania, Brasov, 2009
Eftimie M., Controlul calitatii produselor alimentare, Editura Premier, Ploiesti, 2001
Niculae I. Niculescu, Siguranta alimentara la client, Editura Edmunt, Braila, 2006
Liviu Rusu, Siguranta alimentelor, Editura Ceres, Bucuresti, 2010


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!