Sistem pentru Masurarea Legaturilor Bazate pe Fibra Optica

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Comunicarea cu ajutorul luminii este un concept foarte vechi. Sistemele de comunicatie pe cale optica sunt folosite de secole intregi, sub forma unor binecunoscute metode: semnale fumigene, focuri, semafoare. Chiar si conceptele mai moderne ca si sisteme optice de comunicatii pentru telefonie, sunt departe de a fi idei noi; in 1880, Alexander Graham Bell a construit fotofonul, un dispozitiv capabil sa transmita vocea la o distanta de cateva sute de metri folosind raze de lumina. Desi sistemul lui Bell poate fi considerat rudimentar privit de la nivelul cerintelor actuale, el a constituit punctul de plecare al cercetarilor privind folosirea radiatiei luminoase pentru transmiterea informatiei.
Ca o consecinta a aparitiei si perfectionarii fibrelor optice, multe din domeniile cheie ale optoelectronicii s-au dezvoltat in paralel: laserii semiconductori, fibrele optice cu pierderi mici, microelectronica.
Compania Corning Glass Works a trecut la dezvoltarea primei fibre optice reale(cu pierderi de 20dB/km), in 1970. Cercetarile efectuate in anii urmatori au facut posibila coborarea pierderilor sub 1dB/km, simultan cu aparitia LASER-ilor semiconductori capabili sa lucreze in mod continuu la temperatura camerei. La mijlocul deceniului sapte, fibrele optice erau deja recunoscute ca fiind un mediu de transmisie bun si a inceput sa se puna serios problema utilizarii lor in infrastructura sistemelor de comunicatii.
Prezentarea temei
Industria telecomunicatiilor sufera in continuare schimbari dramatice si remarcabile. A fost necesara dezvolatarea unui sistem de mare capacitate, inalta calitate si in acelasi timp, economic, deoarece transferul de informatii sub forma de voce, date si imagini a crescut uluitor, sistemele terestre de comunicatie prin cabluri electrice sau unde radio si-au atins de mult capacitatea maxima de transmisie, iar sistemele prin satelit au fost doar o solutie temporara pentru cererea tot mai mare in capacitate de transmisie.
Comunicatiile care folosesc lumina ca semnal purtator au primit o foarte mare importanta, dar comunicatiile optice prin spatiul liber s-au dovedit dificil de realizat din cauza atenuarilor atmosferice mari. Solutia este folosirea sistemelor care folosesc cabluri cu fibre din plastic sau sticla pentru ghidarea luminii de la sursa la destinatie, a caror demunire este : sisteme de comunicatii pe fibra optica. 
Aplicatia se numeste ,,Sistem pentru masurarea legaturilor bazate pe fibra optica". 
La realizarea acestei lucrari s-a urmarit:
1. Intelegerea fenomenelor de transmisie si receptie a informatiei;
2. Cunoasterea importantei folosirii fibrei optice in transmisia informatiilor fata de folosirea liniilor de comunicatie traditionale;
3. Cunoasterea conceptelor, principiilor si metodelor folosite in lucrarile de intretinere a fibrelor optice;
4. Posibilitatea de a aplica tehnicile si instrumentele necesare intretinerii fibrei optice in asigurarea unei comunicatii cat mai bune;
Lucrarea este structurata pe urmatoarele capitole:
1. Fibre optice
2. Emisia si receptia in sistemele optice
3. Teste de transmisie a semnalului pe fibre optice
4. Masurarea unui tronson de fibra optica
Capitolul intitulat ,,Fibre optice"prezinta fibrele optice monomod si multimod prin prisma caracteristicilor de propagare ale undelor luminoase , moduri de propagare, atenuarea in fibre optice.
Modul in care se realizeaza o comunicatie ce utilizeaza fibrele optice: surse de lumina, fotodetectori este tratat in capitolul ,,Emisia si receptia in sistemele optice".
Caracterizarea unui cablu de fibre optice prin parametrii sai de transmisie provine din nevoia de a verifica instalarea corecta a sistemului. Aceasta se face cu aparatul numit "OTDR" pe care l-am prezentat in capitolul "Teste de transmisie a semnalului pe fibre optice". 
Partea practica descrie o masuratoare efectuata pe teren cu aparatul numit ,,OTDR", dupa instalarea unui tronson de fibra optica pentru a afla valorile marimilor care efectueaza transmisia: atenuarea si reflexia. Totodata in prezenta lucrare sunt specificate diferite notiuni teoretice despre fibra optica si despre aparatul cu care se fac masuratorile pe fibra.
CAPITOLUL I
Fibre optice
1.1 Generalitati
Astazi nu se pot imagina comunicatii (de telefonie, transmisii de date, etc.)[1] fara implicarea fibrelor optice sau a satelitilor artificiali. Se poate spune ca pe pamant fibrele optice sunt suverane in timp ce in spatiu domnesc satelitii asupra comunicatiilor[2].
Inainte de 1970, fibrele optice erau utilizate, in principal, pentru transmisiuni pe distante foarte scurte. Utilizarea in comunicatii la distanta era inca nepractica datorita atenuarilor foarte mari(1000dB/km). Situatia s-a schimbat din nou dupa 1970 cand a fost posibila, tehnologic - realizarea unei FO cu atenuare sub 20dB/km[3]. Dupa 1979 se realizeaza o varianta de FO cu o atenuare de aproximativ 0,2 dB/km in "fereastra a III-a".


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem pentru Masurarea Legaturilor Bazate pe Fibra Optica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!