Sisteme Expert Financiar-Bancare

Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Ca urmare a modernizării tehnologiei în ultimii ani, s-au creat anumite sisteme inteligente de calcul care au dus la emiterea de sisteme expert, care cuprind performanţele hardware şi procesarea cunoştinţelor la nivel de expert pentru anumite domenii.
Sistemul expert face parte din domeniul inteligenţei artificiale, folosind cunoştinţe specializate pentru a rezolva o problema la nivelul expertului uman şi de asemenea, el este de remarcat pentru aria largă de aplicabilitate care a cuprins aproape toate domeniile de activitate, cum ar fi domeniul bancar, marketing, asigurări, financiar - contabil, finanţe, în producţie, etc.
În sistemul bancar a avut loc o evoluţie marcantă reprezentând renunţarea la sistemul de prelucrare a datelor bancare de către centrele teritoriale de calcul şi pătrunderea puternică a calculatoarelor personale pe piaţa românească de a determina înfiinţarea unor domenii responsabile cu prelucrarea automată a datelor în unităţile bancare.
Sistemele informatice bancare au rolul de a efectua automat un set cât mai larg din operaţiunile curente ale unei bănci şi să asigure totodată informaţiile operaţionale şi strategice necesare procesului decizional.
Lucrarea de diplomă, cu titlul „Sisteme expert financiar-bancare” urmăreşte să distingă atât conceptul de sistem expert şi sistem informatic bancar, cât şi importanţa utilizării acestor sisteme, precum şi domeniile de aplicabilitate a acestora, domeniul bancar fiind pe primul loc.
Această lucrare este structurată pe trei mari capitole, respectiv:
Capitolul 1, cu titlul „Concepte de bază privind sistemele inteligente în domeniul economic-financiar” reliefează succesiv următoarele aspecte, şi anume: sistemele informatice de asistarea a deciziilor, mai precis principalele caraceristici, calităţi si obiective ale acestora, apoi conceptul şi structura sistemelor expert, funcţiile sistemelor expert, realizarea sistemelor expert şi în ultimul rând funcţionarea unui sistem expert.
Capitolul 2, cu titlul „Particularităţi ale sistemelor informatice în domeniul bancar” evidenţiază următoarele aspecte: consideraţiile generale privind un sistem informatic bancar, definirea obiectivelor acestor sisteme, precum şi programe şi sisteme informatice bancare pentru procesarea documentelor. 
Capitolul 3 reprezintă partea aplicativă a lucrării, având titlul „Fordela - program de procesare a documentelor în format electronic”. Scopul acestui studiu de caz este acela de a arăta cum se realizează anumite activităţi dintr-o bancă prin intermediul programelor şi sistemelor informatice bancare, respectiv cea a plăţilor prin intermediul unui ordin de plată în RON efectuate în Centrul de Procesare BCR Sibiu. Materialul folosit în acest studiu prezintă activitatea proiectului „Plăţi în Moneda Naţională”, organizarea activităţii, fluxuri de lucru şi reguli de procesare, şi este permanent actualizat cu modificările şi schimbările survenite. 
Pentru o mai bună evidenţiere a acestor aspecte, am decis să vorbesc în această partea a lucrării despre programul Fordela folosit în Centru de Procesare BCR Sibiu. Acest program este parametrizat să funcţioneze pentru procesarea documentelor, mai exact, a ordinelor de plata (OP), cambii, cecuri, bilete la ordin. Pentru o mai bună aplicabilitate şi pentru a evidenţia trăsăturile acestuia, am restrâns sfera la un caz mai concret şi am ales să vorbesc despre procesarea ordinelor de plată în RON.
Un astfel de document, o dată completat se aduce la bancă si se va lăsa în sucursală în vederea scanării şi procesării acestuia în timp util. Odată ajuns în fluxul de lucru, se vor respecta paşii de lucru aferenţi programului expert. După ce s-au respectat aceşti paşi fără nicio greşeală, documentul este preluat şi validat de către un operator şi astfel ordinele de plată vor fi transferate prin intermediul interfeţei Fordela – Sibcor pentru a fi decontate.
Capitolul 1 - Concepte de bază privind sistemele inteligente în domeniul economic-financiar
1.1. Sisteme informatice de asistare a deciziilor 
O clasă specială de sisteme informatice o reprezintă sistemele informatice de asistare a deciziilor (SIAD).
Un sistem informatic de asistare a deciziei poate fi definit ca un sistem interactiv si flexibil care are drept obiectiv asistarea managerului in adoptarea unei hotărâri atunci când reprezentarea unei probleme organizaţionale nu poate fi complet formalizată prin algoritmi. 
Caracteristicele fundamentale ale unui sistem informatic de asistare a deciziilor în raport cu facilităţile pe care le asigură sunt: 
• asigură în deosebi rezolvarea problemelor semistructurate de către decidenţii implicaţi în procesul de conducere. Modul de rezolvare a unei probleme este puternic influenţat de natura acesteia şi de tipul situaţiei decizionale. Există trei mari categorii de decizii: 
- structurate - toate fazele procesului decizional sunt structurate, cu obiective bine definite, intrări şi ieşiri foarte clare, toate variabilele sunt cunoscute şi complet programate;
- semistructurate, recunoscute prin intermediul problemelor care pot fi parţial structurate, dar care apelează în acelaşi timp, la creativitatea şi intuiţia umană;
- nestructurate, considerate situaţii în care obiectivele sunt greu de cuantificat şi este aproape imposibil să se proiecteze o soluţie viabilă;
• asistarea deciziilor se poate realiza la toate nivelurile de conducere, de la managerii operaţionali la „top-managerii”. Având în vedere faptul că decizia poate fi considerată cel mai puternic instrument din „arsenalul” unui manager, se impune adoptarea şi actualizarea acestuia în funcţie de „palierul” de conducere aferent procesului decizional din structura unei organizaţii. La nivel operaţional, deciziile sunt luate pe termen scurt şi au adesea, caracter repetativ, la nivel strategic acestea sunt orientate către problemele legate de „performanţele” organizaţiei şi către direcţiile strategice de dezvoltare, iar la nivel tactic deciziile sunt complexe şi volumul de informaţii utilizat este destul de mare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sisteme Expert Financiar-Bancare.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!