Sisteme Expert Financiar-Bancare

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Ca urmare a modernizarii tehnologiei in ultimii ani, s-au creat anumite sisteme inteligente de calcul care au dus la emiterea de sisteme expert, care cuprind performantele hardware si procesarea cunostintelor la nivel de expert pentru anumite domenii.
Sistemul expert face parte din domeniul inteligentei artificiale, folosind cunostinte specializate pentru a rezolva o problema la nivelul expertului uman si de asemenea, el este de remarcat pentru aria larga de aplicabilitate care a cuprins aproape toate domeniile de activitate, cum ar fi domeniul bancar, marketing, asigurari, financiar - contabil, finante, in productie, etc.
In sistemul bancar a avut loc o evolutie marcanta reprezentand renuntarea la sistemul de prelucrare a datelor bancare de catre centrele teritoriale de calcul si patrunderea puternica a calculatoarelor personale pe piata romaneasca de a determina infiintarea unor domenii responsabile cu prelucrarea automata a datelor in unitatile bancare.
Sistemele informatice bancare au rolul de a efectua automat un set cat mai larg din operatiunile curente ale unei banci si sa asigure totodata informatiile operationale si strategice necesare procesului decizional.
Lucrarea de diploma, cu titlul ,,Sisteme expert financiar-bancare" urmareste sa distinga atat conceptul de sistem expert si sistem informatic bancar, cat si importanta utilizarii acestor sisteme, precum si domeniile de aplicabilitate a acestora, domeniul bancar fiind pe primul loc.
Aceasta lucrare este structurata pe trei mari capitole, respectiv:
Capitolul 1, cu titlul ,,Concepte de baza privind sistemele inteligente in domeniul economic-financiar" reliefeaza succesiv urmatoarele aspecte, si anume: sistemele informatice de asistarea a deciziilor, mai precis principalele caraceristici, calitati si obiective ale acestora, apoi conceptul si structura sistemelor expert, functiile sistemelor expert, realizarea sistemelor expert si in ultimul rand functionarea unui sistem expert.
Capitolul 2, cu titlul ,,Particularitati ale sistemelor informatice in domeniul bancar" evidentiaza urmatoarele aspecte: consideratiile generale privind un sistem informatic bancar, definirea obiectivelor acestor sisteme, precum si programe si sisteme informatice bancare pentru procesarea documentelor. 
Capitolul 3 reprezinta partea aplicativa a lucrarii, avand titlul ,,Fordela - program de procesare a documentelor in format electronic". Scopul acestui studiu de caz este acela de a arata cum se realizeaza anumite activitati dintr-o banca prin intermediul programelor si sistemelor informatice bancare, respectiv cea a platilor prin intermediul unui ordin de plata in RON efectuate in Centrul de Procesare BCR Sibiu. Materialul folosit in acest studiu prezinta activitatea proiectului ,,Plati in Moneda Nationala", organizarea activitatii, fluxuri de lucru si reguli de procesare, si este permanent actualizat cu modificarile si schimbarile survenite. 
Pentru o mai buna evidentiere a acestor aspecte, am decis sa vorbesc in aceasta partea a lucrarii despre programul Fordela folosit in Centru de Procesare BCR Sibiu. Acest program este parametrizat sa functioneze pentru procesarea documentelor, mai exact, a ordinelor de plata (OP), cambii, cecuri, bilete la ordin. Pentru o mai buna aplicabilitate si pentru a evidentia trasaturile acestuia, am restrans sfera la un caz mai concret si am ales sa vorbesc despre procesarea ordinelor de plata in RON.
Un astfel de document, o data completat se aduce la banca si se va lasa in sucursala in vederea scanarii si procesarii acestuia in timp util. Odata ajuns in fluxul de lucru, se vor respecta pasii de lucru aferenti programului expert. Dupa ce s-au respectat acesti pasi fara nicio greseala, documentul este preluat si validat de catre un operator si astfel ordinele de plata vor fi transferate prin intermediul interfetei Fordela - Sibcor pentru a fi decontate.
Capitolul 1 - Concepte de baza privind sistemele inteligente in domeniul economic-financiar
1.1. Sisteme informatice de asistare a deciziilor 
O clasa speciala de sisteme informatice o reprezinta sistemele informatice de asistare a deciziilor (SIAD).
Un sistem informatic de asistare a deciziei poate fi definit ca un sistem interactiv si flexibil care are drept obiectiv asistarea managerului in adoptarea unei hotarari atunci cand reprezentarea unei probleme organizationale nu poate fi complet formalizata prin algoritmi. 
Caracteristicele fundamentale ale unui sistem informatic de asistare a deciziilor in raport cu facilitatile pe care le asigura sunt: 
o asigura in deosebi rezolvarea problemelor semistructurate de catre decidentii implicati in procesul de conducere. Modul de rezolvare a unei probleme este puternic influentat de natura acesteia si de tipul situatiei decizionale. Exista trei mari categorii de decizii: 
- structurate - toate fazele procesului decizional sunt structurate, cu obiective bine definite, intrari si iesiri foarte clare, toate variabilele sunt cunoscute si complet programate;
- semistructurate, recunoscute prin intermediul problemelor care pot fi partial structurate, dar care apeleaza in acelasi timp, la creativitatea si intuitia umana;
- nestructurate, considerate situatii in care obiectivele sunt greu de cuantificat si este aproape imposibil sa se proiecteze o solutie viabila;
o asistarea deciziilor se poate realiza la toate nivelurile de conducere, de la managerii operationali la ,,top-managerii". Avand in vedere faptul ca decizia poate fi considerata cel mai puternic instrument din ,,arsenalul" unui manager, se impune adoptarea si actualizarea acestuia in functie de ,,palierul" de conducere aferent procesului decizional din structura unei organizatii. La nivel operational, deciziile sunt luate pe termen scurt si au adesea, caracter repetativ, la nivel strategic acestea sunt orientate catre problemele legate de ,,performantele" organizatiei si catre directiile strategice de dezvoltare, iar la nivel tactic deciziile sunt complexe si volumul de informatii utilizat este destul de mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Expert Financiar-Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!