Sistemul Bancar din Africa

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.1
Capitolul 1. Grupul Bancii Africane pentru Dezvoltare 3
1.1.Banca Africana pentru Dezvoltare4
1.1.1.Membrii Bancii Africane de Dezvoltare.7
1.1.2. Organizarea Bancii Africane de Dezvoltare..8
1.2.Activitatea si operatiunile Bancii Africane pentru Dezvoltare 9
1.3.Operatii de creditare si finantare 13
Capitolul 2. Activitatea si operatiunile aprobate deBanca Africana pentru Dezvoltare in NordulAfricii
2.1.Activitatea Bancii Africane pentru Dezvoltare in Algeria. 16
2.2.Activitatea Bancii Africane pentru Dezvoltare in Egipt 
2.3.Activitatea Bancii Africane pentru Dezvoltare in Maroc. 
2.4.Activitatea Bancii Africane pentru Dezvoltare in Tunisia 20
Capitolul 3. Evolutia elementelor bancare din Africa. 33
3.1.Evolutia activelor principalelor banci din Algeria, Egipt, Maroc si Tunisia.
3.1.1. Algeria - Banque Exterieure d'Algerie, Banque Nationale d'Algerie , Credit Populaire d'Algerie, Banque de l'Agriculture et du Developpment Rural si BNP Paribas El Djazair.
3.1.2.Egipt- National Bank of Egypt, Banque MISR, Commercial International Bank, National Societe Generale Banque si Arab African International Bank.
3.1.3.Maroc- Attijariwafa Bank, Credit Populare Du Maroc, Banque Maroc Du CommerceExterieur, Societe Generale Marocaine De Banque si Credit Du Maroc
3.1.4.Tunisia- Banque International Arabe De Tunisie, Societe Tunisienne de Banque, Banque Nationale Agricole (BNA), Banque de l'Habitat de Tunisie, Amen Banque
3.2.Evolutia creditelor si depozitelor principalelor banci din Algeria, Egipt, Maroc si Tunisia
3.2.1.Evolutia creditelor si depozitelor din Algeria..42
3.2.2.Evolutia creditelor si depozitelor din Egipt.43
3.2.3.Evolutia creditelor si depozitelor din Maroc44
3.2.4.Evolutia creditelor si depozitelor din Tunisia..45
Capitolul 4. Caracteristici si indicatori specifici de apreciere a sistemelor bancare.
4.1.Indicatori de masurare a gradului de dezvoltare si a competitiei in cadrul sistemului bancar.
4.1.1.Numarul de banci la 100 000 de locuitori
4.1.2.Gradul de intermediere bancara..
4.1.3.Dimensiunea depozitelor sau a creditelor pe cap de locuitor.
4.1.4.Raportul dintre credite si depozite..46
4.2.Indicatori privinddezvoltareasistemelor bancare din Nordul Africii..
4.2.1. Raportul dintre activele bancii si Produsul Intern Brut60
4.2.2. Raportul dintre depozitele bancare si Produsul Intern Brut63
Capitolul 5. Concluzii si propuneri 66
Bibliografie71


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Institutiile bancare detin un rol important in cadrul sectorului financiar, in buna
functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu, astfel ca de-a lungul timpului a constituit o preocupare permanenta crearea unui sistem bancar functional, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii, care sa satisfaca exigentele tuturor potentialilor clienti, de la aparitia primelor manifestari bancare pana in prezent.
Aceasta lucrare se concentreaza in mod specific asupra sistemului bancar, ca segment indispensabil al ansamblului economic. Tinand cont de realitatea economica si financiara, pe plan international, fiecare tara este interesata de crearea unui sistem bancar solid, care sa permita asigurarea unui cadru organizatoric corespunzator dezvoltarii mecanismelor financiare.
In lucrarea de fata am avut in vedere prezentarea principalelor aspecte teoretice si practice in legatura cu sistemul bancar si dezvoltarea principalelor banci din Africa.
Motivatia temei consta in aprofundarea cunostintelor legate de sectorul bancar din aceasta tara, precum si relatia tarilor nord-africane cu Grupul Bancii Africane pentru Dezvoltare.
Lucrarea este structurata pe cinci capitole. Primul capitol cuprinde informatii cu privire la descrierea activitatii propriu-zise, organizarea si operatiunile Bancii Africane pentru Dezvoltare. Obiectivul principal al Bancii Africane de Dezvoltare este de a stimula si sustine dezvoltarea economica durabila precum si progresul social si cultural in tarile membre regionale, contribuind la reducerea saraciei.
In al doilea capitol am analizat activitateaBancii AfricanepentruDezvoltare in NordulAfriciidetaliata pentru fiecare tara in parte.
Algeria desfasoara programe de reforma, in scopul de a moderniza economia si de a consolida realizarile procesului de tranzitie spre o economie de piata. De la aprobarea primului proiect pentru Algeria de catre Consiliul de Administratie al Bancii la 21 martie 1971, cooperarea dintre Banca si Algeria este considerabil dezvoltata si diversificata.
Provocarile cu care se confrunta Egiptul sunt descurajatoare, dar perspectivele de crestere economica sunt pozitive, iar Banca va continua sa depuna eforturi sa ramana un partener-cheie in ceea ce priveste dezvoltarea.
Pentru Maroc, 2012 a fost o experienta istorica: tara a fost guvernata de un guvern de coalitie condus de Partidul Islamic (Partidul pentru Justitie si Dezvoltare), care a castigat alegerile legislative din noiembrie. Regatul a continuat sa se bucure de stabilitate economica, care este specificul ei, intr-o regiune in care tulburarile socio-politice sporadice au continuat in urma Primaverii Arabe.
Un membru fondator al Bancii, Tunisia este unul dintre principalii clienti impreuna cu Maroc si Egipt. Clasata ca o tara cu venituri medii, Tunisia, beneficiaza in principal de resurse ale Bancii Africane de Dezvoltare pentru finantarea proiectelor de investitii.
In al treilea capitol am analizat evolutia elementelor bancare din Africa precum: activele, creditele si depozitele principalelor banci din Algeria, Egipt, Maroc si Tunisia.
In capitolul patru am prezentat sase indicatori dintre care: patru indicatori de masurare a gradului de dezvoltare si a competitiei in cadrul sistemului bancar: numarul de banci la o suta de mii de locuitori, gradul de intermediere bancara, dimensiunea depozitelor si a creditelor pe cap de locuitor, raportul dintre credite si depozite si doi indicatori privind dezvoltarea sistemelor bancare din Nordul Africii.
Capitolul cinci va contine concluziile si propunerile aferente informatiilor din cele patru capitole.
Capitolul 1.
Grupul Bancii Africane pentru Dezvoltare
Sistemul bancar din Africa este format din banci centrale si institutii de depozit.
Bancile centrale sunt din punct de vedere tehnic independente de controlul guvernamental, dar, in practica, ele se afla in stransa colaborare cu ministerele de finante din statele lor si ajuta la formularea si implementarea politicilor macroeconomice ale diferitelor guverne.
Institutiile de depozit sunt constituite de banci locale si filiale sau sucursale ale bancilor straine. Bancile straine au jucat un rol important in sistemul bancar din Africa, ponderea lor din totalul bancilor africane crescand semnificativ. Cresterea poate fi atribuitareformelor din sectorul financiar la care aceste tari s-au angajat si care au dus la deschiderea pietelor din Africa si intrarea in sistem a bancilor straine.
Sectorul bancar in majoritatea tarilor este dominat de bancile cu capital de stat sau de cele cu capital strain. De exemplu, in Algeria bancile de stat detin peste 90% din totalul depozitelor bancare. Cu toate acestea, ca parte a programului de restructurare angajat de catre tarile africane, sectorul bancar din Africa este in curs de reforme axate pe privatizare si alte forme de restructurare a bancilor cu capital de stat, cu scopul de a imbunatati calitatea bancilor.
O caracteristica comuna a sistemului bancar din Africa este ca un numar mare de banci sa investeasca in titluri de stat, in primul rand, in bonuri de trezorerie. Acest lucru este problematic deoarece reflecta o intermediere bancara extrem de dificila care se abate asupra prevederilor de credit privat, in favoarea titlurilor de stat mai sigure. 
Tarile din Nordul Africii prezinta particularitati distincte atat din punct de vedere al dezvoltarii economice, cat si in ceea ce priveste sistemele bancare nationale. O particularitate comuna a lor este orientarea sistemelor lor financiare cu precadere catre intermedierea bancara, pietele de capital fiind slab dezvoltate in unele state nord africane.


Fisiere in arhiva (2):

  • Sistemul Bancar din Africa
    • cop.I p. si Cupr. M S 26 iun. 14.doc
    • Sistemul Bancar din Africa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!