Sistemul Bugetar Public si Raporturile dintre Componentele Sale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Delimitari conceptuale vizand continutul si semnificatiile sistemului bugetar public 4
1.1 Definirea sistemului bugetar public 4
1.2 Continutul sistemului bugetar public 12
Capitolul 2. Analiza cantitativa a relatiilor financiare specifice sistemului bugetar public de nivel central 17
2.1 Analiza cantitativa a evolutiei veniturilor bugetelor publice 17
2.2 Analiza cantitativa a evolutiei cheltuielilor bugetelor publice 27
Capitolul 3. Analiza cantitativa a relatiilor financiare specifice sistemului bugetar public de nivel local 35
3.1 Analiza evolutiei veniturilor bugetelor publice de nivel local 40
3.2 Analiza evolutiei cheltuielilor bugetelor publice de nivel local 45
Capitolul 4. Concluzii si propuneri 52
Bibliografie 57


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Delimitari conceptuale vizand contnutul si semnificatiile sistemului bugetar public
1.1 Definirea sistemului bugetar public 
Sistemul bugetar public reprezinta un complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresia procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala.
O alta abordare in definirea sistemului bugetar public, este exprimata de Gabriel Stefura, in lucrarea "Procesul bugetar public" , acesta reprezentand ansamblul (totalitatea) relatiilor economice sub forma baneasca, rezultat al repartitiei venitului national, ce apar cu prilejul constituirii si repartizarii de fonduri centralizate la si de la dispozitia statului precum si a unitatilor administrativ-teritoriale, in scopul satisfacerii de interese generale ale societatii ori colectivitatilor publice.
Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, prin buget se intelege un document prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau, dupa caz, numai cheltuielile, in functie de sistemul de finantare a institutiilor publice 
Toate categoriile de bugete folosite la nivelul fiecarui stat formeaza un sistem. Pornind de la definitia data de Gheorghe Filip in lucrarea sa "Finante" , vom explica , semnificatia acestui termen si a componentelor sale. Notiunea de sistem bugetar semnifica un ansamblu de bugete publice conexate, compus din mai multe componente care se individualizeaza printr-o serie de trasaturi specifice (competente de programare, adoptare, executie si incheiere, surse de constituire a veniturilor, destinatia cheltuielilor, nivel territorial de aplicare etc.), dar si altele, printre care caracterul public al nevoilor si resurselor este definitoriu.
Putem spune ca sistemul bugetar public reprezinta totalitatea bugetelor publice, alcatuit din componente individualizate prin anumite trasaturi, caracterul public fiid esential.
Din punctul de vedere economic, sistemul bugetelor publice evidentiaza sintetic fluxurile de constituire a veniturilor statului, al insitutiilor sale, concomitent cu repartizarea pe cheltuieli publice pentru destinatii (nevoi) de importanta comunitara, de ansamblu.
Din punctul de vedere juridic, sistemul bugetelor publice reprezinta acte de autorizare care aproba prin lege venituile si cheltuielile publice pe parcursul exercitiului financiar-fiscal. Bugetul public national (alcatuit din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale teritoriale) poate fi caracterizat si ca un plan financiar macroeconomic, instrument de politica a statului in domeniul economic si social, document programatic al infaptuirii obiectivelor strategice al factorilor de decizie politica.
Se desprind de aici, urmatoarele trasaturi ale bugetului public: 
-caracter de previziune: bugetele prezentandu-se ca un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice. Elaborarea sa reprezinta un act esential al activitatii guvernului in domeniul economic si social.
-caracter de autorizare: bugetul fiind actul prin care puterea executiva este imputernicita de cea legislativa sa perceapa anumite venituri si sa le cheltuiasca in acord cu prevederile legale.
-caracter anual: anul bugetar fiind considerat cel mai potrivit pentru a dimensiona (previziona) si a urmari executia indicatorilor bugetari.
Ca tablou comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice bugetul de stat exprima modelul de interventie a statului in economie, inclusiv in societate in ansamblul sau.
Prin bugetul public se stabileste un raport intre veniturile publice, care sunt, in principal, impozite si taxe si nevoile sociale, urmarindu-se evitarea inechitatii in repartitia sarcinilor fiscale asupra membrilor societatii. Printr-un buget bine alcatuit, riguros fundamentat, Parlamentul si Guvernul pot avea o imagine de ansamblu clara asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale si nemateriale create in economie si valoarea eforturilor facute pentru realizarea lor. 
Bugetul public, ca act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului, se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi : 
-este un act de previziuni, prezentandu-se sub forma unui tablou evaluativ si comparativ de venituri publice, care indica sursele banesti ale statului si destinatiile acestora exprimate in cheltuieli ;
-este un act de autorizare, prin care puterea executiva este imputernicita de puterea legislativa sa utilizeze fonduri si sa perceapa venituri, conform prevederilor legale ; 
-este un act anual - anul bugetar ca perioada de exercitiu financiar fiind cel mai potrivit interval pentru care se poate efectua programarea si se poate urmari executia veniturilor si cheltuielilor 
Prin bugetul public se analizeaza finantele publice care exprima fluxuri financiare privind formarea resurselor banesti publice si fluxuri financiare ce se degaja in procesul de gestionare a acestor resurse. In cea mai mare parte, aceste fluxuri financiare sunt sub forma prelevarilor obligatorii si transferurilor prin care statul si colectivitatile locale isi constituie resursele banesti necesare desfasurarii activitatii specifice, prin cheltuieli Prin bugetul public se stabilesc, pe baza unor considerente de ordin economic, politic, social si financiar, veniturile care reflecta politica fiscala a statului 
Bugetul public national exprima deasemenea intrumentele politicii fiscale, monetare si de credit ale factorilor de decizie macroeconomica la un moment dat. Prin sistemul bugetelor publice este reflectat modul in care resursele financiare pot fi mobilizate si repartizate pe prioritati - destinatii tinand cont de criteriile de ratinalitate, eficienta, economicitate, performanta.
Pentru asigurarea unei gestionari corecte a resurselor financiare publice se recomanda respectarea unor reguli tehnice cunoscute sub numele de principii bugetare. Acestea sunt reprezentate, potrivit Legii finantelor publice, de principiile unitatii bugetare, universalitatii, echilibrului bugetar, anualitatii bugetului, neafectarii veniturilor bugetare, specializarii bugetare, unitatii monetare, realitatii si publicitatii.
Principiul unitatii bugetare. Conform acestui principiu, toate veniturile si toate cheltuielile publice se inscriu intr-un singur document. Astfel, bugetul public, prin unicitatea documentului, asigura o prezentare de ansamblu si deci o cunoastere clara a situatiei finantelor publice, adica a surselor de venituri si a destinatiei cheltuielilor, precum si a formei echilibrate sau deficitare a bugetului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bugetar Public si Raporturile dintre Componentele Sale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!