Sistemul de Plati

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap 1 Aspecte generale privind sistemele de plati 4
1.1. Sistemul de plati, concept, modalitati si instrumente 5
1.1.1. Conceptul de sistem de plati 5
1.1.2. Modalitati si instrumente de plata 6
1.2. Inovatia tehnologica si platile electronice 11
1.2.1. Conceptul de plati electronice 12
1.2.2. Instrumente electronice de plata 14
Cap 2 Tipuri si caracteristici ale canalelor alternative de plati electronice 17
2.1. Caracteristici ale sistemelor de plati prin carduri 17
2.2. Trasaturile transferurilor electronice de fonduri 19
2.3. Alte canale de plati electronice 23
Cap 3 Particularitati ale platilor electronice in Romania 26
3.1. Caracteristici ale sistemelor de plati prin carduri in Romania 28
3.2. Trasaturile transferurilor electronice de fonduri in Romania 36
3.3. Alte canale de plati electronice in Romania 40
Concluzii 48
Bibliografie 51
Lista figuri
Figura nr. 1.1. Structura unui sistem de plati 6
Figura nr.1.2. Circuitul ordinului de plata 8
Figura nr.1.3. Circuitul cecului 8
Figura nr. 1.4. Circuitul cambiei 9
Figura nr. 1.5. Circuitul acreditivului documentar 10
Figura nr.1.6. Circuitul incasso-ului documentar 11
Lista grafice
Grafic nr. 1 Evolutia numarului de carduri valide din circulatie in perioada 2008-2011 30
Grafic nr.2. Evolutia valorii tranzactiilor de plata cu carduri cu functie de debit 31
Grafic nr.3. Evolutia valorii tranzactiilor de plata cu carduri cu functie de credit in perioada 2008-2011 31
Grafic nr.4. Evolutia valorii tranzactiilor la POS din tara cu carduri emise in tara in perioada 2008-2011 32
Grafic nr.6. Evolutia numarului de POS existente in tara in perioada 2008-2011 33
Lista tabele
Tabel nr.1 Numar tranzactii derulate prin internet banking in 2011 41
Tabel nr.2 Valoarea tranzactiilor derulate prin internet banking in 2011 42
Tabel nr.3 Utilizarea serviciilor Mobile banking 45


Extras din licenta Cum descarc?

Cap 1 Aspecte generale privind sistemele de plati
Evolutia monedei a determinat aparitia si perfectionarea sistemului de plati ca un cadru sistematic al transferurilor monetare avand ca scop finalizarea tranzactiilor economice, datorita faptului ca sistemul de plati este indisolubil legat de moneda.
Aparitia sistemului de plati dateaza inca din cele mai vechi timpuri fiind definit ca un sistem de reguli, la inceput sub forma unor practici, apoi sub forma unor reguli emise de conducatorii statelor, mai apoi de banci si intr-un final de autoritati monetare ca institutii specializate ale statului. 
In aceasta perioada putem vorbi mai degraba de niste tranzactii care se faceau avand la baza anumite marfuri acceptate de comunitate si nu de o plata care sa presupuna existenta monedei si implicit a unor relatii pecuniare. Aparitia monedei metalice a fost precedata de abstractizarea notiunii de marfa intermediara general valabila, lucru ce a dus mai departe la efectuarea tranzactiilor in acest tip de moneda, astfel prezentand mai multe avantaje. Abia din acest moment se poate vorbi de plati in moneda si de aparitia anumitor elemente de sistem de plati, reprezentate de metalele de confectionare si forma monedei.
Evul Mediu marcheaza aparitia monedei de hartie datorita cresterii schimburilor comerciale si cantitatii limitate a metalelor pretioase, moneda de hartie devenind moneda-semn datorita faptului ca putea fi inmanata de posesor in schimbul marfurilor pe care le putea achizitiona.
Bancile comerciale apar cam tot in aceeasi perioada, creand un cadru organizat si sigur in legatura cu plata tranzactiilor. Moneda de cont sau moneda scripturala inlocuieste moneda-hartie dupa ce aceasta din urma isi pierde convertibilitatea si nu mai este absolut necesara in tranzactii.
Platile in moneda scripturala sunt vazute ca un sir de servicii prestate de catre banci clientelei care se efectueaza pe baza unui schimb de informatie intre ordonator, bancher si beneficiar cu referire la transferul si inscrierea unei sume de bani in conturile a cel putin doi titulari. Acest gen de plati se intemeiaza pe fiduciaritatea in moneda si sistemul monetar al participantilor la circuitul monetar care pot fi agenti economici si noneconomici, populatia si institutiile de credit si se mai bazeaza pe raspunderea asupra monedei luata de stat prin banca centrala. Baza evolutiei sistemului de plati este constituita de increderea in moneda si in banca centrala.
Efectuarea platilor in moneda scripturala impune folosirea de instrumente specifice de plata care trebuie sa cuprinda instructiunea precizata de debitor pentru achitarea platii in folosul creditorului. Cambiile sunt cunoscute a fi cele mai vechi instrumente de plata care exista in scris si despre care sunt informatii ca erau in uz in anii 500-600 in China.
Factorul care a dus la aparitia monedei electronice si a platilor electronice a fost progresul rapid inregistrat in domeniile comunicatiilor si informaticii, astfel acestea au redus distantele si timpul de decontare ajungandu-se chiar la coinciderea momentului tranzactiei cu cel al platii.
In cazul Romaniei, aparitia platilor fara numerar dateaza de la inceputul secolului XVIII-lea si primele dovezi fac referire la casele de negot de la Bucuresti la 1700, Brasov si Sibiu la 1750, unde inscrisurile circulau prin gir si purtau denumirea de polita. 
Atestarea celorlate instrumente de plata cum ar fi cecul sau viramentul se situeaza abia la inceputul secolului al XIX-lea. 
Sistemul de plati intern pentru a asigura o buna functionare se aliniaza, succesiv, la sistemul de plati utilizat de Uniunea Europeana, astfel in 2005 se pune in functiune sistemul de plata de decontare bruta in timp real a platilor de mare valoare, sistem folosit de tarile membre ale UE, de asemenea se implementeaza si compensarea automata a platilor de mica valoare.
1.1. Sistemul de plati, concept, modalitati si instrumente
1.1.1. Conceptul de sistem de plati
Sistemul de plati poate fi caracterizat ca un ansamblu de aranjamente in legatura cu
descarcarea obligatiilor angajate de catre agentii economici, chiar si persoane fizice ca urmare a tranzactiilor economice cu bunuri incluzand aici si activele financiare sau in urma tranzactiilor cu servicii.
Privit din perspectiva sistemica, sistemul de plati constituie totalitatea institutiilor, metodelor, reglementarilor, formelor de creanta, mijloacelor, canalelor de comunicatie etc. folosite in transferurile de fonduri, intre diferiti participanti , cu titlu defintiv si irevocabil.
Sistemele de plati nationale sunt alcatuite din subsisteme interconectate si anume decontarea platilor de mica valoarea, decontarea platilor de mare valoare, decontarea titlurilor de stat etc. Sistemele de plati la nivel international sunt formate pe baza interconectarii sistemelor nationale de plati .
In general sistemul de plati poate fi redat sub forma unei piramide inversate alcatuita din cinci nivele . La primul nivel se afla persoanele fizice si juridice fiind cele care genereaza obligatiile de plata. Bancile din sistem precum si alti agenti nebancari cum ar fi posta sau companiile de plati se afla la cel de-al doilea nivel al sistemului de plati, acestea fiind cele prin intermediul carora persoanele fizice si juridice deruleaza relatii de plati. Prin intermediul caselor de compensatie aflate la nivelul al treilea se realizeaza compensarea ordinelor date de banci, decontarea propriu-zisa derulanu-se prin agentii de decontare aflati la nivelul al patrulea, reprezentati de regula de banci de prim rang sau de banca centrala. La ultimul nivel se afla banca centrala, ea fiind cea care vegheaza si stabileste relatiile de plati, iar prin functia de imprumutator de ultima instanta asigura lichiditati si, in acelasi timp, se afla in pozitia de garantor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Plati.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!