Sistemul de Plati in Romania. Aspecte privind Platile la BCR

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE SI METODOLOGIE DE CERCETARE 5
CAPITOLUL 1. PREZENTARE SOCIETATII BANCARE. ASPECTE MANAGERIALE IN CADRUL BANCII COMERCIALE ROMANE 7
1.1. Prezentarea Bancii Comerciale Romane 7
1.1.1. Conducerea si administrarea Bancii Comerciale Romane 9
1.1.2. Rolul si evolutia Bancii Comerciale Romane 13
1.1.3. Misiunea si obiectivele Bancii Comerciale Romane 16
1.2. Prezentarea sucursalei BCR Sebes 17
1.2.1. Structura organizatorica 18 
1.2.1.1. Conducerea BCR Sebes 19
1.2.2.1. Organigrama Sucursalei Sebes 19
CAPITOLUL 2. ASPECTE TEORETICE PRIVIND SISTEMUL DE PLATI IN ROMANIA 21
2.1. Sistemul de plati in Romania 21
2.2. Structura Sistemului de plati 23
2.3. Implementarea Sistemului de plati 24
2.4. Componentele Sistemului de plati 26
2.4.1. Sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real - ReGIS 27
2.4.2. Sistemul electronic cu decontare pe baza neta - SENT 34
2.4.3. Sistemul de inregistrare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat - SaFIR.. 37
2.5. Sistemul trans-european de transfer de fonduri cu decontare pe baza bruta in timp real -TARGET2 42
2.6. Zona unica de plati in euro - SEPA 46
2.7. Monitorizarea Sistemului de plati 49
CAPITOLUL 3. ASPECTE SPECIFICE PRIVIND PLATILE LA BANCA COMERCIALA ROMANA 51
3.1. Evolutia principalelor instrumente de decontare utilizate de catre Banca Comerciala Romana 51
3.1.1. Descrierea principalelor instrumente de plati utilizate de Banca Comerciala Romana 52 
3.1.2. Tendintele evolutive ale instrumentelor de decontare la Banca Comerciala Romana 58 
CAPITOLUL 4. STUDIU DE CAZ PRIVIND EXEMPLIFICAREA PRINCIPALELOR INSTRUMENTE DE PLATI FOLOSITE LA BANCA COMERCIALA ROMANA 63
CONCLUZII SI PROPUNERI 70
Anexe 72
Bibliografie 73


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE SI METODOLOGIE DE CERCETARE
De-a lungul timpului, pentru economisti, studiul banilor, institutiilor bancare si pietelor financiare a constituit unul dintre cele mai fascinante domenii de exploatare. In acest context, finantistii si bancherii experimenteaza tentatia descoperirii, analizei si inovarii fondurilor banesti in care actul platii indeplineste atat rolul de a transporta banii catre fiecare societate cat si coordonarea lor.
Sistemul de plati este o parte esentiala a infrastructurii financiare a economiei de piata in care organizarea si activitatea sectorului bancar sunt determinate de necesitatile pietelor. De asemenea reprezinta o parte integranta a sistemului monetar dintr-o economie. Activitatea sigura si eficienta a sistemului de plati constituie atat pentru participantii de pe piata, cat si pentru institutiile publice, in special bancile centrale, un domeniu de interes deosebit.
Un loc important in aceasta lucrare il ocupa clarificarea intelesului unor termeni care se refera la noi proceduri si tehnologii aplicate in domeniul platilor si decontarilor cum sunt sistemele bancare electronice care se bazeaza fie pe plati efectuate prin carduri de plata, fie prin transmisia si procesarea electronica a mesajelor de plati.
Intreaga lucrare este structurata pe patru capitole ce vizeaza atat aspecte teoretico-metodologice cat si analiza principalelor instrumente de plata utilizate de Sucursala Sebes a Bancii Comerciale Romane.
Prima parte se doreste a fi o scurta prezentare a Bancii Comerciale Romane, implicit a Sucursalei Sebes. Am evidentiat cele mai importante aspecte pentru banca si anume: descrierea activitatii, precum si rolul si evolutia, misiunea si obiectivele.
In capitolul 2 al lucrarii sunt prezentate aspecte privind sistemul de plati din Romania, cum ar fi: structura sistemului de plati, dar si componentele si monitorizarea acestuia.
Capitolul 3 al lucrarii cuprinde aspecte specifice privind platile la Banca Comerciala Romana. Am descris fiecare instrument de plata folosit de aceasta, evolutie, avantaje si dezavantaje, dar si ce fel de instrumente se vor dezvolta.
Ultimul capitol al lucrarii se refera la studiul de caz pe care l-am efectuat la Sucursala Sebes a BCR, in cadrul caruia am urmarit exemplificarea principalelor instrumente de plata utilizate de catre BCR, prin prezentarea fluxului de plati si de operatiuni.
Pentru lucrare am folosit o bibliografie destul de vasta, detaliata in ultima parte a lucrarii, dar si cercetarea la fata locului, la BCR Sucursala Sebes. Toate acestea dar si detaliile corespunzatoare acestora vor fi prezentate in paginile ce vor urma.
Metodologia de cercetare, denumita si ,,Firul Ariadnei" reprezinta un ansamblu de etape, metode si tehnici de investigare stiintifica a fenomenului economic. Metodologia de cercetare inseamna de fapt, parcurgerea unor etape care fac obiectul capitolelor ce urmeaza. Succesiunea etapelor este importanta intrucat ordinea in exprimarea ideilor, si in intelegerea lor este esentiala pentru a nu te rataci in multimea de informatii cuprinse in cadrul lucrarii.
Pentru a elabora o lucrare bazata pe rationamente logice si in care ideile sunt expuse cursiv, intr-o anumita ordine, am avut in vedere parcurgerea mai multor etape:
-Alegerea temei de cercetare; ea nu are nimic formal sau intamplator. Ea conditioneaza succesul lucrarii de cercetare la fel de mult ca si oricare alta etapa;
-Documentarea-invatarea, este o etapa importanta a cercetarii stiintifice. Documentarea nu este un scop in sine, ci se subordoneaza integral cercetarii stiintifice a temei alese. Etapele documentarii-invatarii nu sunt rigide, ele se adapteaza si semidiferentiaza in functie de domeniu, tema, de experienta si vocatia cercertatorului etc.
-Explicarea fenomenului economic (sau cercetarea propriu-zisa) cu doua subetape importante: formularea ipotezei (momentul creator-constructiv) si verificarea ipotezei si a concluziilor stiintifice (momentul critic-valorizator);
-Redactarea si sustinerea publica a lucrarii;
-Valorificarea lucrarii.
Fiecare dintre noi trebuie sa stie sa-si asigure nu numai succesiunea etapelor (cu metodele si tehnicile lor), dar si gestiunea resurselor disponibile, incadrarea in resursele de timp (in termenul de elaborare a lucrarii) si in celelalte resurse materiale, umane si financiare. In ceea ce priveste intocmirea lucrarii, am acordat o atentie deosebita redactarii acesteia intr-un interval de timp util, asfel incat sa-mi permita reducerea erorilor sau greselilor posibile sa apara in lucrare, precum si calitatii redactarii lucrarii.
Fundamentarea concluziilor trebuie sa satisfaca urmatoarele exigente: logica, interes practic, eficienta economica, coerenta cu teoria economica, formularea de observatii si critici asupra teoriei si practicii economice, indicarea de directii si teme de cercetare.
CAPITOLUL 1.
PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE. ASPECTE MANAGERIALE IN CADRUL BANCII COMERCIALE ROMANE
1.1. Prezentarea Bancii Comerciale Romane
Anul 1990 consemneaza inceputul unui amplu proces de transformari in Romania, dorinta generala fiind aceea a unei schimbari atotcuprinzatoare.
Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata, in sensul ca a cedat operatiunile de natura comerciala si a capatat din nou numai sarcinile de banca centrala. Fostele banci de stat au fost transformate in banci comerciale. Au fost infintate banci cu capital privat autohton, precum si sucursale ale unor banci straine.
La 4 septembrie 1990 prin Hotararea Guvernului nr. 1048 se infiinteaza Banca Comerciala Romana, care se va organiza pe baza H.G. nr. 1195 , de la 12 noiembrie 1990.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Plati in Romania. Aspecte privind Platile la BCR.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!