Sistemul Electoral si Functionalitatea sa in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

STADIUL CUNOASTERII SI METODOLOGIA CERCETARII 3
CAPITOLUL 1 PREMISE SI FACTORI DE IMPACT PRIVIND FUNCTIONALITATEA SISTEMELOR ELECTORALE 8
1.1 SISTEMUL ELECTORAL SI ROLUL SAU IN FUNDAMENTAREA LEGITIMITATII PUTERII 7
1.2 DREPTURILE ELECTORALE (FUNDAMENTALE) SI IMPLICATIILE ACESTORA PENTRU FUNCTIONALITATEA SISTEMULUI ELECTORAL 10
1.3 REPERE TEORETICE PRIVIND FUNCTIONALITATEA SISTEMELOR ELECTORALE SI FACTORII DE INFLUENTA ASUPRA ACESTEIA 18
CAPITOLUL 2 ANALIZA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL IN ROMANIA 22
2.1 ANALIZA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL IN CAZUL ALEGERILE PARLAMENTARE 23
2.2 ANALIZA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL IN CAZUL ALEGERILOR PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN 32
2.3 ANALIZA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL IN CAZUL ALEGERII PRESEDINTELUI 36
2.4 ANALIZA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL IN CAZUL ALEGERILOR LOCALE 42
CAPITOLUL 3 ANALIZA JUSTITIEI ELECTORALE SI IMPLICATIILOR SALE ASUPRA FUNCTIONALITATII SISTEMULUI ELECTORAL 48
3.1 CONTINUTUL SI REGLEMENTAREA JUSTITIEI ELECTORALE IN ROMANIA 48
3.2 EFICIENTA JUSTITIEI ELECTORALE IN ROMANIA 51
CAPITOLUL 4. CONCLUZII SI PROPUNERI 56
BIBLIOGRAFIE 60


Extras din licenta Cum descarc?

Stadiul cunoasterii si metodologia cercetarii
Aprofundarea multipla si diversificata, la care este supus sistemul electoral, independent ori in concurs cu sistemele politice sau sociale, abordarea sa de catre sociologi, politologi, juristi de pretutindeni si jurnalisti, ne intaresc convingerea ca acesta reprezinta un fenomen al contemporaneitatii. De aici si unanimitatea asupra faptului ca, explicarea, definirea si prezentarea completa a sistemelor electorale este pretentios de asumat si, ca urmare, cercetatorii in domeniu nu-si atribuie intaietatea ori ineditul in materie. 
M. Duverger, D. Rae, E. Barker, G. Sartori si F. Hermens, sunt numai cativa dintre autorii care au abordat problemele legate de structura, importanta, esenta si trasaturile sistemelor electorale. Acestia si-au axat cercetarile pe diferite tipuri de sisteme electorale si pe influentele produse de acestea asupra sistemelor de partide. 
A trecut mai mult de o jumatate de secol de la publicarea lucrarii de referinta a lui Maurice Duverger, intitulata ,,La influence des sistemes electoraux sur la vie politique", in al carei cuprins se realiza un amplu studiu asupra legilor ce stau la baza fenomenului electoral si cam tot atat de la publicarea unei alte lucrari tot de referinta, ce apartine lui Douglas Rae, prin care s-a deschis calea studierii sistemelor electorale si a consecintelor politice ale acestora.
Desi, concluziile lui Duverger n-au fost impartasite si acceptate de toti specialistii vremii, acestea au reprezentat o provocare, ce a lansat ideea de aprofundare in domeniu. Astfel, contextul analizei, nu doar se dezvolta, dar abordarea insasi depaseste limitele evaluarii de pana atunci asupra importantei sistemelor electorale. 
Incepand cu volumele ,,Les regimes electoraux" al lui La Chapelle Georges, publicat in anul 1953 si ,,Voting in Democracies", publicat in anul 1955 de catre E. Lakeman, cu articolele publicate de A. Lijphart in ,,Comparative Political Studies", din 1969 incoace, intrebari precum, ,,Cat de importante sunt sistemele electorale?" sau ,,Care varianta de scrutin e cea mai buna?" domina scena preocuparilor in acest domeniu. Drept urmare, H. Eckstein afirma in 1963 ca ,,sistemele electorale exprima determinatiile de fond ale societatii", iar douazeci de ani mai tarziu, V. Bogdanor, afirma ca ,,sistemele electorale ajung sa fie intelese pe fondul dezvoltarii istorice a unei societati care, la randul sau, este profund influentata de optiunile politice" . La aceasta, Giovanni Sartori, in ,,Inginerie constitutionala comparata", adauga ca ,,odata instalate, sistemele electorale devin ,,factori cauzali", care produc consecinte proprii" .
Majoritatea expertilor cerceteaza tematica electorala ca un raport dintre cauza si efectul unor nevoi reale si, drept consecinta, definesc interdependent sistemul, scrutinul, formulele de repartizare a mandatelor, fara a le separa de contextul socio-politic, de sistemul de partide si de masa electorala, in legatura cu care se manifesta. 
Unii apreciaza sistemul electoral ca un element fundamental de drept constitutional sau conex, iar altii il socotesc ca fiind o ramura distincta de drept sau il identifica ca drept electoral, de sine statator. Majoritatea sunt de acord cu faptul ca acesta implica un ansamblu de reguli, acte si proceduri privitoare la conceptia, pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor, transformarea voturilor in locuri, transformarea si atribuirea mandatelor. 
In Romania, cercetatorii in domeniu se impun si intra in competitie cu marii specialisti in materie, explicand asemanator sau nuantandu-si diferit parerile. Printre acestea remarcam opiniile autorilor Ioan Muraru, Elena Simina Tanasescu, Ioan Deleanu, Gheorghe Iancu, Claudia Gilia, Ion Dragan, cu recunoastere pentru modul de abordare, de particularizare a notiunii si definire a acesteia, potrivit semnificatiei de ansambu, dar si in raport cu traditia si specificul de manifestare al fenomenului electoral in Romania. 
Profesorii Ioan Muraru si Elena Simina Tanasescu apreciaza ca normele juridice care reglementeaza relatiile referitoare la alegerea prin vot a deputatilor, senatorilor, sefului de stat si autoritatilor locale trebuie studiate fie sub denumirea de sistem electoral, fie sub cea de drept electoral, fie sub alte denumiri pur electorale .
In aceeasi idee sistematica, Ion Deleanu defineste sistemul electoral ca ,,ansamblul de norme juridice articulate si ierahizate, avand ca obiect de reglementare dreptul de a alege si dreptul de a fi ales in organele reprezentative ale puterii, modul de organizare si desfasurare al alegerilor si de stabilire a rezultatelor votarii' . 
Din studiul comparat al literaturii de specialitate, clasificarea majoritara a sistemelor electorale consta in: sisteme electorale majoritate, sisteme electorale proportionale si sisteme electorale mixte.
Alegerile populare, in societatile contemporane, constituie forma cea mai puternica de legitimare a elitelor politice, o democratie neputandu-se constitui daca nu este fundamentata pe alegeri libere, acestea fiind la randul lor o premisa pentru realizarea unei guvernari democratice.
Alegerile au reprezentat intotdeauna un moment important in viata societatii romanesti, indiferent daca au avut ca rezultat desemnarea autoritatilor locale, a Presedintelui, a reprezentantilor in Parlamentul Romaniei sau in Parlamentul European. Discutiile referitoare la sistemul electoral romanesc dureaza de cativa ani buni si sunt reluate mereu, indiferent de rezultatul alegerilor. Sistemul electoral are consecinte ce afecteaza celelalte institutii politice, iar functionalitatea acestuia este afectata de anumiti factori, specifici societatii in care functioneaza.
In aceasta ordine de idei se remarca actualitatea temei noastre, ,,Sistemul electoral si functionalitatea sa in Romania", a carei structura doreste sa surprinda si sa puna in valoare principalele aspecte, pe care le-am apreciat ca fiind de baza in caracterizarea si particularizarea sistemului electoral din tara noastra. 
In realizarea lucrarii am incercat, pe cat posibil, sa luam in considerare toate sursele relevante (carti atat in forma tiparita cat si in format electronic, site-uri, articole publicate pe aceasta tema, studii de specialitate), am consultat studiile si analizele de referinta ale unor autori renumiti din literatura de specialitate cu privire la tematica tratata, iar la acestea ne-am adus aportul reliefat cu precadere in capitolul final de concluzii. Cu toate ca, subiectul abordat de noi are o importanta deosebita, in literatura de specialitate nu am gasit niciun document care sa abordeze, focalizat, problematica functionalitatii sistemului electoral si prin urmare, putem afirma ca cercetarea noastra este caracterizata de originalitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Electoral si Functionalitatea sa in Romania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!