Sistemul Fiscal al Romaniei - Caracterizare Generala Posibilitati de Perfectionare

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
I. Sistemul fiscal - cadrul general de abordare 2
1.1 Conceptul de sistem fiscal si finalitatile acestuia 2
1.2 Teorii contemporane privind fiscalitatea 5
1.3 Principiile unui sistem fiscal optimal 10
II. Evolutia sistemului fiscal in Romania 15
2.1 Sistemul fiscal din Romania, dupa 1989 15
2.1.1 Remodelarea principalelor impozite directe 15
2.1.2 Remodelarea principalelor impozite indirecte 27
2.2 Implementarea acquis-ului comunitar in legislatia fiscala Romaneasca 35
2.2.1 Acquis-ul comunitar in domeniul impozitarii 36
2.2.2 Indeplinirea de catre Romania a cerintelor privind preluarea legislatiei comunitare in domeniul impozitarii 41
III. Perfectionarea politicilor fiscale - cazul Romaniei 45
3.1 Studiu privind analiza R - squared a simularii cauzale a influentelor fiscale 45
3.2 Propunere privind modelul simplificat al alegerilor fiscal - bugetare. Aplicarea modelului in economia romaneasca 50
CONCLUZII 56
BIBLIOGRAFIE 58


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Sistemul fiscal - cadrul general de abordare
1.1. Conceptul de sistem fiscal si finalitatile acestuia
Conceput initial pentru a raspunde unor obiective pur financiare ale statului, la care au adaugat ulterior, ca urmare a evolutiei societatii umane, o serie de obiective de natura economico-sociala, sistemul fiscal este rezultatul gandirii, deciziei si actiunii factorului uman, "expresie a vointei politice a unei comunitati umane organizate, fixata pe un teritoriu determinat si dispunand de o autonomie suficienta pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezenta, sa se doteze cu o intreaga serie de reguli juridice si, in special, fiscale" 
Demersul stiintific de definire a sistemului fiscal are in vedere cel putin doua abordari. Intr-o prima abordare, sistemul fiscal este vazut ca totalitatea impozitelor dintr-un stat. Astfel, sistemul fiscal este definit ca reprezentand " totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoanele fizice si juridice, care alimenteaza bugetele publice" 
Inscriindu-se pe linia aceleiasi abordari, alti autori considera sistemul fiscal ca reprezentand "totalitatea impozitelor instituite intr-un stat, care-i procura acestuia o parte covarsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit avand o contributie specifica si un anumit rol regulator in economie" 
Pornind de la notiunea generala de sistem7, sistemul fiscal trebuie definit prin prisma a cel putin trei componente esentiale, si anume: partile sau elementele componente, relatiile si conexiunile care se manifesta intre acestea si finalitatile sau obiectivele sistemului. In acest sens, inscriindu-se pe linia celei de-a doua abordari, sistemul fiscal este definit ca " un ansamblu de concepte, principii, metode, procese cu privire la o multime de elemente ( materie impozabila, cote, subiecti fiscali) intre care se manifesta relatii care apar ca urmare a proiectarii, legiferarii, asezarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate conform legislatiei fiscale, in scopul realizarii obiectivelor sistemului." 
In componenta sistemului fiscal intra, de asemenea, structurile specifice, organizate cu scopul de a urmarii, controla si analiza modul de aplicare a legislatiei fiscale.
Se constata, din definitiile de mai sus, ca impozitul este elementul determinant al sistemului fiscal, dar, alaturi de acesta, sistemul fiscal cuprinde si alte elemente, cum sunt: legislatia fiscala care are rolul crearii conditiilor legale si de reglementare a fiscalitatii incluzand atat drepturile si obligatiile autoritatilor fiscale cat si pe cele ale contribuabililor si aparatul fiscal, cu structurile sale specifice, chemat sa realizeze aplicarea legislatiei fiscale in interesul puterii publice.
In ceea ce priveste obiectivele sistemului fiscal, in teoria financiar-fiscala contemporana, sunt recunoscute trei obiective esentiale, care adesea sunt contradictorii, in sensul ca atingerea unui anumit obiectiv presupune, de regula, anumite compromisuri in privinta celorlalte obiective ale sistemului. Subordonate obiectivelor sistemului sunt trei functii principale, si anume:
- functia de finantare a cheltuielilor publice, vizandu-se, in acest sens, obtinerea unui randament bugetar cat mai ridicat;
- functia de redistribuire a veniturilor si a averilor si de protectie a persoanelor defavorizate social, in vederea realizarii unei anumite echitati si dreptati sociale;
- functia de stabilizare a activitatii economice si de corectie a dezechilibrelor, urmarindu-se, in final, asigurarea unei anumite eficiente economice.
Importanta acordata acestor functii a evoluat, in decursul timpului, in stransa legatura cu evolutia rolului statului in viata economica si cu permanenta transformare a mediului economic si social. Se poate aprecia, insa, fara nici un dubiu, ca singura functie, care a fost permanent si unanim acceptata, a fost aceea de finantare a cheltuielilor publice, desi si in aceasta privinta au existat multiple dezbateri cu privire la randamentul fluxurilor fiscale si la limita acceptata a presiunii fiscale.
Pana la inceputul secolului al XX-lea si apoi pana la marea criza economica din anii '30, unica finalitate acceptata a sistemului fiscal era cea de natura financiara, functia sa primordiala fiind de finantare a activitatilor traditionale ale statului, obiectivul esential constand in a cauta mijloacele cele mai eficace de acoperire a cheltuielilor angajate, care trebuiau sa fie cat mai reduse, atat ca volum cat si ca structura.


Fisiere in arhiva (5):

 • Sistemul Fiscal al Romaniei - Caracterizare Generala Posibilitati de Perfectionare
  • BIBLIOGRAFIE.docx
  • CONCLUZII.docx
  • CUPRINS.docx
  • LUCRAREA.docx
  • TITLU LICENTA.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!