Sistemul Informational si Utilizarea Contabilitatii de Gestiune la SC Modeon SRL Onesti

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I CADRUL CONCEPTUAL AL CONTABILITATII DE GESTIUNE 7
1.1 CONTABILITATEA FINANCIARA SI CONTABILITATEA DE GESTIUNE
COMPONENTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL CONTABIL 7
1.3 FUNCTIILE CONTABILITATII DE GESTIUNE 14
CAPITOLUL II CALCULATIA COSTURILOR LA S.C. MODEON S.R.L. ONESTI 17
2.1 NOTIUNEA DE COST 17
2.2 CALCULATIA COSTURILOR OBIECTIV PRINCIPAL 20
AL CONTABILITATII DE GESTIUNE 20
2.2.1 LOCUL SI ROLUL CALCULATIEI COSTURILOR IN INTREPRINDERE 20
2.2.2 PRINCIPII DE APLICAT IN CALCULATIA COSTURILOR 21
2.2.3 ETAPELE DE DESFASURARE A LUCRARILOR DE CALCULATIE 22
2.3 CARACTERISTICILE METODELOR DE CALCULATIE A COSTURILOR 23
2.4 CLASIFICAREA METODELOR DE CALCULATIE A COSTURILOR 24
2.4.1 METODE DE EVIDENTA ANALITICA A CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI DE 26
CALCULATIE A COSTURILOR TOTALE 26
2.4.2 METODE DE EVIDENTA ANALITICA A CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI DE CALCULATIE A COSTURILOR PARTIALE 31
2.5 APLICAREA METODEI DE CALCULATIE A COSTURILOR PE COMENZI LA S.C. MODEON S.R.L. ONESTI 33
CAPITOLUL 3 PREZENTAREA S.C. MODEON S.R.L ONESTI 35
3.1.OBIECTUL PRINCIPAL DE ACTIVITATE 35
3.2 PREZENTAREA METODEI PE COMENZI PENTRU DETERMINAREA COSTURILOR PRODUSELOR LA S.C. MODEON S.R.L. 36
CAPITOLUL IV SISTEMUL INFORMATIONAL 50
IN SFERA GESTIUNII FURNIZORILOR SI CLIENTILOR LA S.C. MODEON S.R.L. 50
4.1. RELATIILE ECONOMICO-FINANCIARE CU FURNIZORII SI CLIENTII 50
4.1.1. DATORII SI CREANTE 50
4.1.2. DEFINIREA NOTIUNILOR DE FURNIZORI SI CLIENTI 51
4.2. SISTEMUL INFORMATIONAL FINANCIAR-CONTABIL 52
4.3. EVOLUTIA TEHNICILOR DE PRELUCRARE A DATELOR IN DOMENIUL CONTABILITATII LA S.C. MODEOM S.A. 55
4.4. SUBSISTEMUL INFORMATIC - COMPONENTA A SISTEMULUI INFORMATIONAL FINANCIAR CONTABIL 56
4.5. DIRECTII DE PERFECTIONARE SI RATIONALIZARE A SISTEMELOR INFORMATIONALE IN ECONOMIA CONCURENTIALA 60
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Componenta de baza a sistemului informational economic, contabilitatea are rolul de a furniza informatii in vederea luarii deciziilor la nivel micro si macroeconomic.
Conturarea unei viziuni curente si de perspectiva asupra dimensiunilor teoretice si aplicative ale contabilitatii nu poate fi realizata fara investigarea locului si rolului acesteia in sistemul stiintelor si al practicii economico-sociale. Diversificarea activitatilor productive, cunoasterea, stapanirea si dirijarea proceselor economice, impun masuri pentru perfectionarea continua a mecanismelor de conducere si functionare a agentilor economici. Perpetua preocupare pentru insusirea, dezvoltarea si aplicarea in practica a principiilor moderne de conducere a determinat nemijlocit, mutatii cantitative si calitative in conceptia de abordare, realizare si folosire a surselor generatoare de informatii, intre care se inscrie si contabilitatea. 
Contabilitatea, asa cum se prezinta ea astazi, este rezultatul unui proces istoric, indelungat, ale carui baze se afla in practica sociala a Antichitatii. Lucrarile de istorie a contabilitatii fac referiri la Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului, in care se prevedea obligatia legala, pentru negustori, de a inregistra anumite tranzactii sub forma unor calcule si consemnari. In Grecia antica si apoi in Roma, diferite forme de inregistrare si evidenta au folosit conturi si carti contabile. Notiunea de contabilitate, care are in centrul sau pe cea de cont, provine din limba latina, de la verbul ,,computare", cu sensul de a numara, a calcula, dar ea s-a impus prin limbile italiana si franceza.
Desi originile contabilitatii sunt cautate in forme simple si vechi de evidenta, exista si opinia ca acestea nu pot fi considerate inregistrari contabile, deoarece nu se faceau pe baza unor principii si in cadrul unui sistem inchegat, tehnica fiind pusa la punct de italieni, la sfarsitul Evului Mediu.
Inceputurile contabilitatii se gasesc in registrele comerciale, in care, o data cu dezvoltarea schimbului de marfuri si a relatiilor de credit, au putut fi tinute in mod sistematic evidentele afacerilor. Cel mai vechi registru de contabilitate dubla mentionat in literatura de specialitate italiana este cel al bancherilor cetatii Genova, datand din anul 1340. Se aprecizeaza ca statutele unor cetati italiene contineau norme obligatorii de tinere a registrelor de catre comercianti si bancheri, inca in jurul anului 1200.
Construirea contabilitatii a parcurs drumul de la practica la teorie, practica fiind cea care, pe de o parte, a anticipat teoria si metoda contabilitatii, iar pe de alta parte a impulsionat-o si i-a formulat noi probleme.
Prima lucrare in care au fost analizate si prezentate registrele comerciale si regulile de tinere a acestora a fost scrisa de Benedetto Cotrugli si era intitulata "Della mercatura e del mercante perfetto". Insa parintele si fondatorul contabilitatii este considerat Luca Paciolo, reputat matematician, care in 1494 a publicat, la Venetia, lucrarea intitulata "Summa de aritmetica, geometria, proporzione et proporzionalita". In cartea a IX-a a acestei lucrari, intitulata "Tractatus de computis et scripturis" a fost fundamentata metoda inregistrarii in partida dubla (scrittura doppia). Aparitia lucrarii lui Luca Paciolo a marcat inceputul unei noi etape de baza in procesul de formare a contabilitatii. Ulterior au fost elaborate numeroase lucrari de contabilitate in Germania, Franta, Anglia, Olanda, Belgia, care se bazau pe metoda fundamentata de Luca Paciolo.
In Romania tinerea registrelor, in care se consemnau operatiunile economice ale intreprinderilor comerciale ca forme de contabilitate simpla, a reprezentat prima etapa de construire a contabilitatii. Prima lucrare de contabilitate a fost tiparita in anul 1837 la Brasov, sub titlul "Pravila comerciala" si apartine lui Emanoil I. Nichifor, fiind o traducere din limba germana. Aceasta lucrare a jucat un rol important in fundamentarea si popularizarea conceptelor de contabilitate in Romania.
Sistemul de contabilitate din tara noastra este organizat, in prezent, dupa conceptia dualista, ceea ce insemna ca isi organizeaza conturile astfel incat delimiteaza intr-un circuit distinct pe cele care au ca obiect inregistrarea schimburilor si relatiilor cu tertii, precum si rezultatele financiare si intr-un alt circuit conturile care inregistreaza productia, costurile si rentabilitatea produselor, lucrarilor si serviciilor executate. Se formeaza astfel circuitul contabilitatii financiare sau generale si circuitul contabilitatii de gestiune.
Contabilitatea financiara descrie circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa. Obiectivul sau principal il constituie furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare. Informatia contabila, pe langa o utilizare interna de catre management, este destinata utilizatorilor externi: investitorii de capital, angajatii, furnizorii, clientii, guvernul si institutiile sale, precum si publicul. Relatiile delimitate si evidentiate in contabilitate au, o determinare obiectiva, iar faptul ca ele apar la intersectia intreprinderii cu tertii sunt divulgate integral, motiv pentru care contabilitatea este publica, standardizata, bazandu-se pe norme privind productia, prezentarea si utilizarea informatiilor contabile.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza toata informatia contabila care este cuantificata, prelucrata si transmisa pentru utlizarea interna de catre management. Ea descrie circuitul patrimonial intern al intreprinderii, definit de activitatile consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Contabilitatea de gestiune permite urmarirea in timp si spatiu, in mod distinct si complet a tuturor activitatilor agentului economic precum si desfasurarea activitatii pe subunitatile componente. Prin intermediul parghiilor sale: situatiile financiare anuale, metodele de calculatie a costurilor si bugetele intocmite, contabilitatea de gestiune permite comparabilitatea in timp si spatiu, reliefand performanta sau nonperformanta pana la nivelul purtatorilor de costuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informational si Utilizarea Contabilitatii de Gestiune la SC Modeon SRL Onesti.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!