Sistemul Metodologic de Exercitare a Controlului Financiar

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR
1.1. CONCEPTUL GENERAL AL CONTROLULUI IN ECONOMIA DE PIATA
Economia de piata, in esenta sa este o economie mixta, mai mult sau mai putin libera, ce evolueaza intr-un cadru legal stabilit de catre stat, acesta exercitand o interventie indirecta si globala (inclusiv prin intermediul controlului) asupra economiei de piata, supraveghindu-i functionarea si tratandu-i greselile. Economia de piata functioneaza numai prin respectarea si aplicarea legilor specifice acesteia, legi care sunt determinate de: jocul preturilor, profit, presiunea concurentei, incertitudinii si riscului. Respectarea acestor legi presupune un control permanent sistematic si bine organizat in toate compartimentele vietii sociale.
In societatea contemporana, economia de piata, ca forma de organizare a vietii economice, in care raportul dintre cerere si oferta determina principalele principii de prioritate in organizarea productiei si realizarea bunurilor, are ca factor principal aspectul economic - firma. Agentul economic are libertatea de decizie si de miscare ,chiar in conditiile unor restrictii obiective de natura materiala umana, financiara, sociala, informationala , legislativa sau ca urmare a unor interventii a autoritatilor publice. In acelasi timp controlul furnizeaza agentilor economici informatiile necesare fundamentarii deciziilor, fiind un atribut esential al activitatii manageriale la nivelul diferitelor structuri organizatorice din economie. Deoarece calitatea deciziilor si activitatea de conducere depind in general de succesul sau insuccesul unui agent economic aflat intr-un mediu concurential, se apreciaza ca controlul financiar poate asigura in mare masura realizarea scopului propus.
Firma, ca agent economic urmareste, in principal, obtinere de profit dar si supravietuirea, dezvoltarea si chiar paternitatea firmei; obiective ce decurg din scopurile financiare-echilibru rentabilitate si crestere. Aceste activitati ale firmei se desfasoara intr-un mediu social specific ce cuprinde: salariati, furnizori, creditori, clienti, sistemul bancar, institutiile financiare s.a. si care la randul lor sunt cuprinse intr-un mediu social general al economiei de piata constituit din: cadrul economic, cadrul juridic, influentele guvernamentale, influentele internationale, factorii demografici, factorii social-culturali etc.
Intr-o economie de piata orice agent economic doreste sa realizeze profit. Astfel, agentii economici sunt supusi unui examen al pietii, avand la baza raportul cerere - oferta, care opereaza in functie de criteriul eficientii, al concordantei activitatii economice cu nevoile reale ale consumatorilor. In aceste conditii pentru ca agentii economici sa realizeze profit, trebuie sa dispuna de o buna capacitate de adaptare la cerintele si legile pietii, ale concurentei loiale.
O conditie esentiala a obtinerii de profit este informatia operativa si reala a agetilor economici cu privire la patrimoniu, activitatea economica si comerciala desfasurata si rezultatele obtinute - profit sau pierdere.
Cunoasterea situatiei patrimonului, a capacitatii acestuia de a genera profit este asigurata cu ajutorul atat al contabilitatii reale, operative si stiintific organizate cat si cu ajutorul controlului financiar organizat si exercitat in mod competent. Cunoasterea este necesara atat pentru conducerea agentilor economici si a personalului acestuia cat si pentru a asigura un grad ridicat de increderedin partea tertilor agentilor economici.
Asigurarea corectitudinii, realitatii si exactitatii acestor informatii constituie o problema funamentala de mare raspundere a controlului financiar- contabil.
Controlul nu contribuie la sesizarea aspectelor negative in momentul in care acestea se manifesta, ci este bazat in primul rand pe previziunea desfasurarii activitatii, posibilitatii aparitiei deficientelor si anomaliilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Metodologic de Exercitare a Controlului Financiar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!