Sistemul Monetar International

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Unificarea monetara europeana este in prezent un proces in plina desfasurare, ce-si are punctul de plecare in S.M.E. .
Ideea de sistem monetar a aparut inca din Antichitate, de-a lungul timpului schimbandu-se unitatea ce a reprezentat baza respectivului sistem : aurul, DST-ul, ECU-ul sau o moneda a unui anumit stat, participant la sistem.
S.M.I. a luat nastere prin conferinta de la Bretton Woods, in 1944, prin care s-a instaurat ordinea monetara mondiala, bazata pe fixitatea relativa a cursurilor de schimb si pe etalonul dolar. Devalorizarea dolarului american in anii '70-'71 a avut drept consecinta faptul ca in 1976, prin conferinta de la Kingston (Jamaica), s-a decis ca D.S.T.-ul sa devina principalul instrument monetar al S.M.I., alaturi de dolarul american. 
Pe fondul unei acute instabilitati monetare, tarile Europei au pus bazele unui veritabil sistem monetar prin conferinta de la Paris, din martie 1979, elementul principal al acestui sistem fiind moneda comuna, ECU. 
Intensificarea concurentei internationale, accentuarea rolului dolarului american, in conditiile in care economiile multor state ale lumii sunt legate de moneda americana, au determinat relansarea ideii de unificare monetara europeana, concretizata in 1985 prin Actul unic european si 1992 prin Tratatul de la Maastricht. 
Uniunea Monetara are drept element principal moneda unica europeana (EURO), care nu e un simplu inlocuitor al ECU-ului, ci are un rol si principii diferite. 
Rolul monedei unice este, in primul rand, acela de a conduce la realizarea spatiului unic european, a integrarii europene atat a statelor membre ale Comunitatilor europene, cat si a acelora care asteapta sa indeplineasca conditiile pentru aderarea la Uniunea Monetara Europeana.
EURO are o influenta deosebita si asupra S.M.I., datorita aparitiei celui de-al doilea pol monetar capabil sa concureze dolarul ca moneda internationala, precum si prin realizarea stabilitatii monetare.
In ceea ce priveste unificarea monetara, Romania este hotarata sa participe la realizarea spatiului european, dar totusi ea este departe de ziua in care va indeplini conditiile pentru a fi acceptata ca membru cu drepturi depline in U.E. .
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte stadiul actual al procesului de unificare europeana, intr-o perioada in care la noi in tara presa, majoritatea politicienilor si a forurilor de conducere vorbesc despre procesul integrarii Romaniei in U.E. . 
In al doilea capitol am facut o prezentare a notiunii de sistem monetar si o incursiune istorica a demersurilor intreprinse in incercarile de realizare a unui sistem monetar.
Capitolul urmator prezinta cadrul institutional, principalele documente ce stau la baza U.E. si stadiul realizarii Pietei Unice, in vreme ce in capitolul patru am avut in vedere elaborarea U.E.M. din perspectiva istorica, problemele cu care S.M.E. s-a confruntat de-a lungul timpului, etapele de trecere la moneda unica, realizarea U.M. din perspectiva raportului Delors, precum si stadiul actual al realizarii U.E.M. .
In capitolul urmator am prezentat principalele instrumente ale Sistemului Monetar European - ECU si EURO, aparitia, rolul si functiile lor in realizarea stabilitatii monetare. De asemenea, am incercat sa evidentiez atat avantajele, cat si dezavantajele pe care le-ar implica o moneda unica, insistand asupra realizarii stabilitatii monetare, cheia de bolta a oricarui sistem monetar. 
Capitolul sase l-am dedicat prezentarii implicatiilor procesului de unificare europeana asupra tarilor din estul Europei si a posibilitatilor pe care acestea le-ar avea pentru realizarea integrarii, ilustrand si stadiul in care se afla reformele in Romania, in scopul aderarii la U.E. . 
Lucrarea se incheie cu un capitol de concluzii asupra procesului de unificare monetara europeana in Europa si in Romania. 
Sisteme monetare nationale si internationale 
Inceputurile organizarii monetare se pot descifra inca din antichitate. Primele incercari au avut loc in Lydia, o data cu centralizarea si uniformizarea operatiunilor de batere a monedelor de aur si argint, intre aceste metale stabilindu-se un raport de valoare de la 1 la 13 . Pe masura dezvoltarii societatii, s-au elaborat norme si s-au 
creat institutii care sa reglementeze si sa organizeze relatiile monetare . Pornind de la definitia notiunii de sistem ca un ansamblu, multime de elemente si relatiile dintre aceste elemente, relatii relativ invariante fata de anumite reguli ale transformarilor care formeaza structura acestei multimi, ce se caracterizeaza prin unitate si ordine, se poate defini notiunea de sistem monetar. 
Sistemul monetar national poate fi definit ca un ansamblu de reglementari, principii si institutii cu privire la organizarea si supravegherea relatiilor monetare, emisiunea, punerea si retragerea din circulatie a monedei.
Sistemul monetar international ia fiinta atunci cand se stabilesc in consens si se materializeaza intr-un acord intre state, un ansamblu de principii si reglementari privind cooperarea monetara, adoptarea unui anumit etalon, a unor practici comune in domeniul cursurilor de schimb si crearea unui mecanism specializat, dotat cu mijloacele necesare pentru a interveni si ajuta la aplicarea principiilor sistemului.
Prin sistem monetar international se intelege reglementarea convenita, coerenta a raporturilor de plati si de lichidare a angajamentelor existente intre tari, determinate de schimburile economice de miscarile de capital si de cresterea economica, reglementare care este insotita de aspecte institutionale corespunzatoare. Sistemele monetare au, de regula, la baza un anumit etalon. De-a lungul timpului acesta a fost etalonul aur-moneda care a constituit o modalitate de a face fata lipsei unei monede internationale. Factorii economici si politici au creat premisele subminarii circulatiei interne si internationale a metalului monetar, fiind lichidate sistemele monetare bazate pe etalonul aur si inlocuite cu etalonul aur-devize. Statele ce au adoptat acest etalon ca baza a sistemelor monetare au introdus in rezerva lor monetara alaturi de aur monedele nationale ale altor tari indeosebi lira sterlina, dolarul si francul francez, monede ce au devenit valuta de rezerva si de plata. Cursul monedelor nationale fata de aceasta valuta de rezerva se stabilea pe piata, osciland in jurul paritatii aur, adica in jurul raportului dintre valorile paritare (respectiv cantitatile de aur prin care erau definite monedele respective). 
Dupa anii 1973-1974, acest etalon aur-devize este abandonat, locul lui ca baza a sistemelor monetare nationale si a celui international fiind luat de etalonul putere de cumparare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar International.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!