Sistemul Monetar International, Evolutii si Orientari Actuale

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I : Consideratii generale privind Sistemul Monetar International 1
1.1 Conceptul de Sistem Monetar International 1
1.2 Incercari de creare a Sistemului Monetar International 2
CAPITOLUL II : Evolutia Sistemului Monetar International 6
2.1 Momentul Bretton-Woods 6
2.2 Noul Sistem Monetar International 7
2.3 Abandonarea principiilor de la Bretton-Woods 10
2.4 Sistemul Monetar International actual 15
CAPITOLUL III : Fondul Monetar International. Abordari teoretice 17
CAPITOLUL IV : Relatiile Romaniei cu FMI ....25
CAPITOLUL V : Asistenta Fondului Monetar International in Romania ... 30
5.1 Starea economiei romanesti pana la 1898 30
5.2 Evolutia economiei romanesti in perioada de tranzitie 34
Concluzii si perspective 43
Bibliografie 47


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I : CONSIDERATII GENERALE PRIVIND
SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL
1.1 Conceptul de Sistem Monetar International
Incercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de evolutia relatiilor dintre tarile lumii, a comertului, miscarilor de capital, investitiilor si a procesului de dezvoltare economica. Toate acestea sunt determinate de nevoia, pe plan international, a unor reglementari in masura sa dirijeze tranzactiile dintre state si sa impuna o ordine care sa fie respectata de toti participantii in vederea evitarii dezechilibrelor si crizelor financiare.
Sistemul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale, precum si mecanismele de finantare a schimburilor economice internationale. 
Sistemul monetar international poate fi definit ca un ansamblu de reguli, instrumente, organisme si piete referitoare la crearea, valorificarea si circulatia monedelor internationale, necesitand existenta unor organisme institutonale stabilite de statele membre in scopul dezvoltarii schimburilor economice internationale si al promovarii cooperarii monetare internationale.
Crearea unui sistem monetar international trebuie privita ca expresie a interdependentei economice dintre state, si nu ca o modalitate de a subordona sistemele monetare nationale. Odata creat, un sistem monetar international, inclusiv organismul menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea principiilor, trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului.
Rolul sistemului monetar international decurge din functiile sale principale:
-asigurarea schimbului si circulatiei monedelor;
-furnizarea de lichiditati monetare internationale necesare derularii tranzactiilor internationale;
-inlaturarea dezechilibrelor temporare intre cantitatile de devize intrate si iesite dintr-o tara;
-ajustarea balantelor de plati externe in conditiile inregistrarii unor dezechilibre intre incasarile si platile in valuta.
1.2 Incercari de creare a 
Sistemului Monetar International
Pana la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, relatiile monetare dintre state se derulau pe baze bilaterale, fara sa existe reglementari sau norme de conduita monetara adoptate de majoritatea tarilor.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, majoritatea statelor dezvoltate se confruntau cu dificultati de ordin monetar, ca urmare a functionarii neadecvate a bimetalismului sau a monometalismului argint. Pentru a stopa aceste dezechilibre unele state au infiintat uniuni monetare care reprezinta incercari de creare a unui sistem monetar international. Cele mai cunoscute uniuni monetar sunt Uniunea Latina si Uniunea Monetara Germana. 
Uniunea Latina a fost semnata la 23 decembrie 1865 de catre Franta, Belgia, Italia si Elvetia ( ulterior a aderat si Grecia in 1868). Scopul acestei uniuni era protejarea etalonului monetar bimetalist (aur si argint), care reprezenta elementul comun al tarilor semnatare ale conventiei. Cu acest prilej se recunoaste o unitate monetara comuna: francul, care era impartit in 100 centime. Un numar de tari au emis monede similare celor din Uniunea Latina, fara a adera insa la ea. Aceste tari au adoptat numai o parte din prevederile conventiei, pastrand raportul valoric de 1/15,5 dintre aur si argint. Printre tarile mentionate se numara: Austro-Ungaria, Romania, Serbia, Bulgaria, Spania, Venezuela, Columbia, Peru. Uniunea Monetara Latina a contribuit la consolidarea pentru o perioada scurta de timp a pozitiilor bimetalismului. Din septembrie 1873 s-a limitat baterea monedelor din argint si, practic, s-a trecut la 
etalonul monometalist aur.
Uniunea Monetara Germana a fost create pe baza conventiei din 24 ianuarie 1857, incheiata intre Prusia si Austria, ulterior aderand si alte state participante la Uniunea Vamala Germana, si prevedea mentinerea monometalismului argint si generalizarea sistemului zecimal, stabilirea paritatilor metalice pentru fiecare tara, reglementari privind emisiunea si circulatia monedelor intre tarile membre, precum si a monedelor comerciale utilizate in relatiile de plati cu tarile din afara uniunii. Aceasta conventie a expirat in anul 1878.


Fisiere in arhiva (2):

  • cuprins.doc
  • Sistemul Monetar International, Evolutii si Orientari Actuale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!