Situatia Legala a Copilului din Timpul si din Afara Casatoriei

Cuprins licenta Cum descarc?

PRELIMINARII
Capitolul I - Consideratii generale privitoare la situatia juridica a copilului
Sectiunea 1 - Copilul conceput ca subiect de drept
Sectiunea 2 - Copilul nascut ca subiect de drept - capacitatea civila
Subsectiunea 1.Capacitatea civila de exercitiu a minorului
Subsectiunea 2. Lipsa capacitatii civile de exercitiu.
Subsectiunea 3. Capacitatii civila de exercitiu restransa a minorului.
Subsectiunea 4. Capacitatii civila de exercitiu deplina a minorului.
Subsectiunea 5.Sanctiunea nerespectarii regulilor referitoare la capacitatea civila de exercitiu.
Sectiunea 3 - Reglementari internationale privind drepturile copilului
Subsectiunea 1. Conventia Natiunilor Unite cu plivire la drepturile copilului
Subsectiunea 2. Conventia cu privire la drepturile copilului. 
Sectiunea 4 - Norma conflictuala privitoare la situatia legala a copilului. 
Subsectiunea 1. Starea si capacitatea
Subsectiunea 2. Numele.
Subsectiunea 3. Filiatia.
Subsectiunea 4. Autoritatea parinteasca.
Subsectiunea 5. Obligatia de intretinere.
Subsectiunea 6. Aspecte de drept international privat privind drepturile si obligatiile parintesti.
Capitolul II - Situatia legala a copilului din timpul casatoriei
Sectiunea 1 - Stabilirea filiatiei copilului din timpul casatoriei
Subsectiunea 1. Filiatia fata de mama.
Subsectiunea 2. Filiatia fata de tatal din casatorie.
Sectiunea 2 - Numele copilului din timpul casatoriei
Sectiunea 3 - Domiciliul copilului din timpul casatoriei
Sectiunea 4 - Cetatenia copilului din timpul casatoriei
Capitolul III - Situatia legala a copilului din afara casatoriei
Sectiunea 1 - Stabilirea filiatiei copilului din afara casatoriei
Sectiunea 2 - Numele copilului din afara casatoriei
Sectiunea 3 - Domiciliul si cetatenia copilului din afara casatoriei
Capitolul IV - Sistemul drepturilor copilului.
Sectiunea 1. Principii generale ale respectarii si garantarii drepturilor copilului
Sectiunea 2. Drepturile copilului.
Subsectiunea 1. Drepturi si libertati civile
Subsectiunea 2. Drepturi privind mediulfamilial si ingrijirea alternativa
Subsectiunea 3. Drepturi referitoare la sanatatea si bunastarea copilului
Subsectiunea 4. Drepturi vizand educatia, activitatile recreative si culturale
CONCLUZII


Extras din licenta Cum descarc?

SITUATIA LEGALA A COPILULUI 
DIN CASATORIE SI DIN AFARA CASATORIEI
PRELIMINARII
Situatia legala a copilului desemneaza ansamblul normelor juridice privind drepturile personale nepatrimoniale si patrimoniale ale copilului a carui filiatie a fost legal stabilita .
Noul cod civil reglementeaza situatia legala a copilului in Sectiunea a III-a (art. 448-450) din Capitolul II al Titlului III din Cartea a II-a. Dispozitiile din Codul civil se completeaza cu cele din alte acte normative, de exemplu, Legea nr. 271/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, precum si cu dispozitii referitoare la succesiune, legislatia muncii, dispozitiile referitoare la pensia de urmas, etc.
In lucrarea de fata ne vom referi in special la urmatoarele aspecte: filiatia copilului, numele, domiciulul, cetatenia, obligatia legala de intretinere si drepturile copilului. Primele aspecte le vom trata in capitolul II si III, cu referire atat la copilul din casatorie (Capitolul II), cat si cu referire la copilul din afara casatoriei (Capitolul III), iar drepturile copiului le vom trata separat in capitolul IV. 
Facand referire la toate aceste aspecte in curpinsul lucrarii, am considerat necesar sa tratam si aspectele ce tin de capacitate, la persoana fizica in general si la copil in special, reglementarile internationale in domeniul protectiei copilului si aspecte de drept international privat ce se pot ivi in legatura cu situatia legala a copilului. Aceste aspecte sunt tratate in Capitolul I.
Capitolul I - Consideratii generale privitoare la situatia juridica a copilului
Sectiunea 1 - Copilul conceput ca subiect de drept
A.Preliminarii. Capacitatea de folosinta a persoanei fizice este acea parte a capacitatii civile a omului care consta in aptitudinea acestuia de a avea drepturi si obligatii civile . Capacitatea se dobandeste odata cu nasterea. Stabilind regula potrivit careia capacitatea de folosinta se dobandeste de la nastere, art. 35 din Codul civil dispune imperativ si explicit: ,,capacitatea de folosinta incepe de la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea acesteia". Prin urmare, ca regula, data nasterii este data inceputului capacitatii de folosinta a persoanei fizice sau ,,omul este subiect de drept din momentul nasterii", regula absolut fireasca ce este intalnita in toate legislatiile si in toate timpurile (in dreptul roman, in dreptul vechi romanesc, etc.).
In teoria izvoarelor drepturilor subiective civile nasterea este un eveniment juridic, adica o imprejurare care se produce independent de vointa omului (aici, nou nascutului) si de care legea civila leaga nasterea unor drepturi (aici, aptitudinea generala de a dobandi drepturi si obligatii). Pentru a fi ,,eveniment juridic" faptul nasterii (parturitio) este conditionat, cum este si firesc, de imprejurarea ca cel nascut sa fie viu; pare un truism, dar legatura dintre viata ,,juridica" si viata ,,biologica" este indisolubila.
In doctrina s-a sustinut constant, si pe buna dreptate, ca legea romana nu impune conditia viabilitatii: pentru a dobandi capacitatea de folosinta copilul trebuie sa se nasca viu, nu si viabil. Mai intai, cu privire la nastere, inca din dreptul roman se arata ca omul se considera nascut atunci cand este separat de mama. pentru ca inainte de nastere copilul nu are o existenta proprie si face parte din corpul mamei, asa incat nu poate fi considerat om. Pe de alta parte, pentru ca nou-nascutul sa fie ,,persoana fizica", sa dobandeasca personalitate juridica, trebuie sa se nasca viu (vivus). In dreptul roman se sublinia ca ,,acei nascuti morti nu se considera nici nascuti, nici procreati, pentru ca nu au putut niciodata sa aiba titlul de copii" (qui mortui nascuntur, neque procreati videntur, qui nunquam liberi appellari potuerunt). In acelasi sens, C. Calimach dispunea ca ,,pruncul ce se naste mort incat se atinge de cele pentru dansul pastrate drituri, in nadejdea de a se naste viu, se socoteste ca si cum n-ar fi fost zamislit" (art. 34), iar in Codul civil din 1864, art. 654 alin. 3 C.civ. (din capitolul intitulat ,,Despre calitatile cerute pentru a succede) dispunea: ,,Copilul nascut mort este considerat ca nu exista". In prezent, art. 36 din Codul civil, prevede ca "Drepturile copilului sunt recunoscute de la conceptiune, insa numai daca el se naste viu".
Vom retine ca timpul cat a trait copilul este indiferent pentru dobandirea capacitatii de folosinta, asa incat are capacitate chiar daca ,,a murit de indata ce s-a nascut" (licet illico postquam in terram cecidit, vel in manibus obstetricis decessit). Pentru a fi considerat nascut viu, copilul trebuie, la limita, sa fi respirat cel putin o data, ceea ce se poate dovedi prin prezenta aerului in plamani, prin proba numita a docimaziei. In dreptul vechi roman, jurisconsultii considerau ca o conditie a vietii ca nou-nascutul sa fi tipat (voce emissa) sau, cum intalnim mai tarziu in dreptul vechi romanesc, ,,sa slobozeasca glas in ceasul ce se va naste" (A. Donici, art. 1 ? 37) , dar Iustinian a respins aceasta opinie, considerand ca nu este exclus ca el ,,sa fie mut" (quod et si mutus fuerat). Este interesant de amintit ca art. 35 din Codul Calimach dispunea: ,,cand exista indoiala, de s-a nascut pruncul viu sau mort, se socoteste dupa iuridica presumtie, ca s-a nascut viu, si cel ce se impotriveste este datoriu sa dovedeasca impotrivirea sa", instituind o prezumtie legala in sensul ca faptul nasterii implica pe cel de a fi trait (in dubio partus natus praesumitur vivus, quia nemo praesumitur nasci mortuus).


Fisiere in arhiva (4):

  • Situatia Legala a Copilului din Timpul si din Afara Casatoriei
    • 1.Prima pagina.doc
    • 2.Cuprins.doc
    • 3.Licenta.doc
    • 4.Bibliografie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!