Situatia Tarilor Romane in Prima Jumatate a Secolului al XIX-lea

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Situatia Tarilor Romane in prima jumatate a secolului al XIX-lea
(Lupta pentru supravietuire)
In secolul al XVI-lea, evolutia spre centralizare a Tarilor Romane extracarpatice a cedat pasul tendintelor antrenate tot mai vizibil in directia instaurarii unui regim politic nobiliar. Confruntarea dintre cele doua tendinte s-a concretizat insa intr-o lupta de idei, datorita suprematiei exercitate de traditia politica bizantina, caracterizata prin monopolaritatea impusa de suprematia factorului religios asupra celui laic, ca si ascensiunii fara precedent a puterii osmane, promotoare in egala masura a unor valori impuse de fundamentalismul religios islamic.
Autocratia domneasca si regimul politic autoritar pe care aceasta il presupune s-a mentinut ca o constanta a vietii politice a Tarilor Romane, a succesiunii la tronul acestora, care a continuat sa se bazeze pe ideea legitimitatii dinastice. Acesta idee a continuat sa faca legea nu numai in Moldova urmasilor lui Stefan cel Mare, ci si in Tara Romaneasca a dinastiei Basarabilor. Vreme de aproape o jumatate de secol, ea a dat tronul Moldovei urmasilor directi ai marelui voievod, iar dupa uciderea lui Stefan Rares (1 septembrie 1552) l-a imboldit pe pretendentul Joldea sa-si aranjeze casatoria cu Ruxandra, fiica lui Petru Rares. Fiind apoi invins, calugarit si insemnat la nas, rivalul sau Petru Stolnicul din Lapusna, cunoscut sub numele de Alexandru Lapusneanu, probabil fiul natural al lui Bogdan al III-lea, a luat-o de sotie pe Ruxandra, gest prin care dorea sa puna capat conflictului pe care-l avusese cu partida Rarestilor si sa intareasca legitimismul dinastic.
,,Departe de a mai servit consolidarea autoritatii centrale, ideea dinastica era subordonata din ce in ce mai mult scopului urmarit de numerosii pretendenti ai domniei. Taera Romaneasca si Moldova au continuat a fi guvernate de principi autohtoni, dar Poarta isi atribuia tot mai des dreptul de a-si numi, substituindu-se astfel vechiului drept de alegere al boierimii, adica principiului electiv, cel ereditar fiind mult mai usor de incalcat: in conditiile atator pretendenti care invocau o ascendenta domneasca, puterea otomana a stiut sa se foloseasca de aceste rivalitati pentru a scoate tronul la mezat."1
Nefiind ,,vremile sub om, ci bietul om sub vremi", cum avea sa constate Miron Costin in ultima treime a veacului al XVII-lea, evolutia in directia unui stat de centralizare domneasca s-a izbit de puternicul impediment pus la cale de o situatie internationala care a prelungit conditia de marginalitate a Tarilor Romane, conditie impusa de situarea lor intre Imperiul Otoman, Regatul polon si Imperiul Habsburgic de aceasta data.
Apogeul puterii osmane a fost marcat de cucerirea Belgradului (29 august 1521), de zdrobirea ostilor ungare la Mohacs (29 august 1526), evenimente care au rupt echilibrul international instaurat in secolul anterior pe linia Dunarii. Imperiul Otoman a devenit, astfel, stapan asupra intregului curs al Dunarii, de la Buda pana la varsarea fluviului in Marea Neagra. Prin suzeranitatea exercitata asupra tatarilor din Crimeea, turcii influentau in continuare politica Regatului polon in favoarea lor, incheind cu acesta o pace vesnica in anul 1533. Inaintea campaniei pe care a intreprins-o timp de trei ani in Orient (1533-1536) si care s-a soldat prin cucerirea Iraqului, sultanul obtinea astfel garantia unei situatii stabile in aceasta parte a Europei, mai ales ca statutul teritoriului ungar cucerit dupa Mohacs nu fusese inca definitivat, fapt care avea sa se intample la inceputul deceniului al cincilea.


Fisiere in arhiva (2):

  • Situatia Tarilor Romane in Prima Jumatate a Secolului al XIX-lea
    • Bibliografie selectiva.doc
    • TARILE ROMANE SI CRIZA MAGHIARA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!