Situațiile financiare

Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I. BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE SITUATIILORFINANCIARE SI ANALIZA SITUATIILOR FINANCIARE
1.1 Esenta si functiile evidentei si analizei situatiilor financiare
Situtiile financiare reprezinta produsul final al activitatii contabile. Ele reprezinta clasificarea si sintetizarea unui cumul de tranzactii financiare, unele dintre ele fiind extrem de complexe. Organismul international de normalizare - International Accounting Standards Board (IASB), defineste situatiile financiare ca o reprezentare structurata a pozitiei financiare a unei intreprinderi si a tranzactiilor efectuate de aceasta, avand drept obiectiv oferirea de informatii despre pozitia financiara, performanta si modificarile pozitiei financiare ale unei intreprinderi unei game diversificate de utilizatori[1, p. 57].
In functie de gradul si caracterul interesului financiar, utilizatorii rapoartelor financiare se divizeaza in doua grupuri[2, p. 469-470]:
o Externi(investitorii, creditorii, furnizorii, cumparatorii, organele fiscal si administrative, organizatii obstesti, institutii stiintifice ) care se afla in afara intreprinderii si au nevoie de informatii pentru luarea deciziilor investitionale si altor decizii economice;
o Interni(fondatorii, proprietarii, personalul, administratia) care gestioneaza intreprinderea la toate nivelurile si utilizeaza informatia contabila la planificarea, controlul, evaluarea unor operatiuni economice distinctive si a activitatii intreprinderii in ansamblu.
Conform SNC "PREZENTAREA SITUATIILOR FINANCIARE", functiile situatiilor financiare sunt urmatoarele [3]:
1.Functia de reflectare, centralizare si generalizare a conturilor anuale, care presupune centralizarea periodica a datelor furnizate de contabilitate, unde datele si informatiile, prelucrate potrivit procedurilo contabile, parcurg in general un drum ascendant de la simplu la comlex, de la particular la general. Conturile anuale reprezinta un system de indicatori economic-financiari cu character rezultativ, termenul de "generalizare" marcind faptul ca prin acesti indicatori se da expresie trasaturilor comune ale elementelor de patrimoniuavansate in circuitul economico-financiar, conferind indicatorilor un continut omogen.
2.Functia de informare si caracterizare a activitatii desfasurate de intreprindere care reprezinta una dintre cele mai importante functii, locul deosebit pe care il ocupa contabilitatea in sistemul informational conferind implicit un rol informatic prioritar situatiilor financiare, considerate sursa de informatii esentiale pentru cunoasterea situatiei economico-financiare a intreprinderii si elaborarea de decizii de conducere a activitatii acesteia.
3.Functia de analiza si de previziune, aceasta functie se manifesta in procesul de urmarire si interpretare a modului de realizare a obiectivelor programate prin angajarea si utilizarea resurselor intreprinderii, determinarea abaterii de la indicatorii programati si stabilirea masurilor necesare pentru imbunatatirea activitatii. Conturile anuale reprezinta un instrument de analiza a echilibrului economico-financiar. Ca instrument de analiza a echilibrului economico-financiar, conturile anuale sunt folosite in cunoasterea, dirijarea si echilibrul relatiilor bilantiere dintre activ si pasiv. Ca functie previzionala a situatiilor financiare, acesta utilizeaza in procesul de conducere curenta si de perspectiva informatii contabile si financiare, iar pe baza acestora efectuindu-se calcule previzionale asupra modului in care se va desfasura activitatea in perioadele urmatoare.
Conform prevederilor Legii contabilitatiisi stipularii Standartelor Internationale de Raportare Financiara informatia din situatiile financiare trebuie sa corespunda urmatoarelor caracteristici calitative [4]:
Inteligibilitatea presupune ca informatia trebuie sa fie usor de inteles de un utilizator care dispune de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si de notiuni de contabilitate.
Relevanta exprima insusirea informatiei de a influenta esential procesul de elaborare a deciziilor. Astfel va putae fi estimata capaciattea entitatii de a profiat de oportunitati si de a reactionarapid la situatii nefavorabile, in sens de adapatare. De asemenea, relevanta informatiei permite previzionarea rezonabila a pozitiei financiare si performantei viitoare a entitatii. Informatia relevant este acea informatie care ajuta utilizatorilor sa evalueze corect evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmind sau corectind evaluarile lor viitoare.
Credibilitatea presupune ca informatia nu trebuie sa contina erori semnificative, sa nu fie partinitaore si sa ofere suficiente elemente de certitudine in elaborarea deciziilor de catre utilizatori. Pentru a fi credibila orice informatie trebuie sa contina urmatoarele:
- Reprezentarea fidela a rezultatelor si a pozitiei financiare a entitatii;
- Reflectarea continutului economic a evenimentelor si tranzactiilor si nu doar a formei lor juridice;
- Prevalenta economicului asupra juridicului.
Comparabilitatea atesta ca orice informatie castiga in valoare daca poate fi comparata in timp si in spatiu, respectiv daca poate fi raportata la alte valori de referinta. Consemnarea si cuantificarea efectului financiar al acelorasi tranzactii si evenimente trebuie efectuate in mod consecvent, intr-o maniera unitara, atat in cadrul entitatii, de-a lungul timpului, cat si in cadrul mai multor entitati, in acelasi moment. Orice modificare intervenita in metodele de evaluare si prezentare a informatiilor in situatiile financiare trebuie mentionata in politicile contabile ale entitatii. 
Din punct de vedere al continutului economic situatia financiara a intreprinderii este o notiune complexa, care se determina printr-un sistem de indicatori speciali, ce exprima gradul de asigurare si utilizare a mijloacelor financiare aflate la dispozitia intreprinderii[5].
Toate entitatile economice sunt interesate in analiza situatiei financiare pentru determinarea propriei strategii financiare. De asemenea, analiza situatiei financiare permite studierea trecutului pentru a diagnostica prezentul si a prevede viitorul.
Analiza situatilor financiare permite stabilirea patrimoniului net, determinarea sanatatii financiare, stabilirea lichiditatii si solvabilitatii intreprinderii, determinarea flexibilitatii financiare, caracterizarea eficientei elementelor patrimoniale, intocmirea bugetelor de venituri si cheltuieli, evaluare performantei firmei[6].
Analiza situatiilor financiare prin aplicarea metodelor, instrumentelor si procedeelor specifice ofera managerilor, investitorilor si creditorilor un sprijin extrem de necesar pentru elaborarea si fundamentarea deciziilor corespunzatoare.
Analiza bazata pe rapoartele financiare ofera posibilitatea de a intelege bazele de functionare a economiei in intregime si pozitia intreprinderii in cadrul sistemului economic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Situatiile financiare.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!