Situatiile Financiare Anuale in BCR SA

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 5
ASPECTE GENERALE PRIVIND SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA 5
1.1. Evolutia sistemului bancar romanesc 5
1.2. Infiintarea Bancii Comerciale Romane S.A 10
1.3. Grupul B.C.R. S.A - membra a ERSTE GROUP 13
CAPITOLUL 2 16
COMPONENTELE SITUATIILOR FINANCIARE ANUALE 16
2.1. Necesitatea si structura lucrarilor de sinteza contabila 16
2.2. Prezentarea situatiilor financiare anuale 17
2.2.1. Bilantul 17
2.2.2. Contul de profit si pierdere 21
2.2.3. Situatia modificarilor capitalului propriu 23
2.2.4. Notele explicative 24
2.2.5. Politici contabile 25
2.2.6. Raportul administratorilor 26
2.3. Aprobarea, depunerea si publicarea situatiilor financiare anuale 26
CAPITOLUL 3 28
PERFORMANTA FINANCIARA BANCARA LA B.C.R 28
3.1. Indicatorii de analiza a performantei financiar-bancare 28
3.2. Sistemul ,,CAAMPL" de gestiune financiara in banci 31
3.2.1. Adecvarea capitalului (C) 33
3.2.2. Calitatea activelor (A) 34
3.2.3. Calitatea actionariatului (A) 34
3.2.4. Capacitatea si performantele managementului (M) 35
3.2.5. Calitatea si cantitatea veniturilor (P) 36
3.2.6. Lichiditatea si administrarea resurselor si plasament (L) 36
CAPITOLUL 4 39
STUDIU DE CAZ 39
ANALIZA PERFORMANTELOR FINANCIARE LA BCR PE ANII 2007-2011 39
CONCLUZII SI PROPUNERI 54
ANEXE 56
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul fiecarei banci este optimizarea contributiei operatiunilor pe care le desfasoara si controlul permanent al costurilor pentru a obtine un nivel programat al profitabilitatii.
Mediul economic, cel monetar, cel financiar, bancar sunt permanent supuse unei concurente acerbe. Aceasta caracterizare data bancilor se datoreaza in special faptului ca orice operatiune financiar - bancara pe piata interna si internationala este supusa actiunii unui ansamblu de factori de risc independenti.
Activitatea bancara privita ca o activitate organizata in scopul obtinerii de profit nu se poate delimita de existenta unor factori de risc.
Gestiunea riscurilor vizeaza intensificarea activitatii de prevenire a pierderilor si incercarile de a face din risc, ca marime abstracta, intangibila, un element ce poate fi cuantificat.
Pana la inceputul anilor 80' comunitatea financiar - bancara privea unilateral problema riscului numai din punct de vedere al creditului. Gestionarea riscurilor bancare se reducea la riscul de creditare, acest lucru fiind posibil datorita stabilitatii relative a sistemului financiar.
Acest mecanism controla fluctuatiile cursurilor valutare, iar ratele dobanzilor nu variau prea mult tocmai datorita politicilor monetare duse de bancile centrale in conformitate cu interesele imediate ale statelor debitoare.
Reglementarile monetar - valutare, practicile anticoncurentiale de tip cartel si nu in ultimul rand inertia deponentilor, limitau in acea perioada concurenta pe piata depozitelor bancare generand o relativa stabilitate a ratelor dobanzilor.
Mediul concurential a fost si el supus unor schimbari datorita in special suprimarii controlului asupra transferurilor internationale de capital si modificarii ale structurii costurilor bancare.
Bancile comerciale sunt entitati economice cu scop lucrativ, ele fiind axate pe comertul cu bani precum si prestarea de servicii bancare corespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ, cererii clientilor lor in concordanta cu standardele interne si internationale specifice domeniului.
In prezent obiectivul managementului financiar in domeniul bancar il constituie maximizarea valorii unei institutii de credit, determinate in functie de profitabilitatea atinsa si nivelul de risc asumat.
Avand in vedere ca in mediul bancar riscul este inerent si inevitabil, sarcina principala a managementului financiar este aceea de a gestiona riscul in ansamblu, in asa fel incat diferitele tipuri de risc ce se pot ivi pe parcursul desfasurarii activitatii sa fie mentinute in limite acceptabile, iar profitabilitatea sa atinga nivelul dorit.
Problema gestionarii riscului in activitatea bancara, ca urmare a experientei acumulate in ultimele decenii in acest domeniu, a devenit o preocupare majora a autoritatilor de supraveghere prudentiala bancara.
Rolul major al autoritatii de supraveghere este acela de a preveni riscul sistemic prin promovarea unei supravegheri prudentiale bancare eficiente care sa asigure realizarea stabilitatii si viabilitatii intregului sistem bancar.
Alegerea lucrarii ,,Situatiile financiare anuale in B.C.R. S.A." vizeaza interesul fata de aspectele financiare ale bancii, a lucrarilor de sinteza contabila, a indicatorilor de analiza a performantei financiar-bancare.
Obiectivul principal al lucrarii il reprezinta evidentierea particularitatilor institutiilor de credit in special al aspectelor privind performanta financiara a bancii,analiza continutului si a valentelor informative ale situatiilor financiare anuale.
Din punct de vedere structural lucrarea are patru capitole care urmaresc particularitatile in ce priveste pozitia si performanta inregistrata de B.C.R. S.A.
Capitolul unu arata istoricul sistemului bancar romanesc,infiintarea Bancii Comerciale Romane S.A.,constituirea grupului B.C.R. S.A.-membra a ERSTE GROUP.
Capitolul doi contine componentele situatiilor financiare anuale cu prezentarea acestora respectiv aprobarea, depunerea si publicarea acestora.
In capitolul trei sunt prezentati indicatorii de analiza a performantei financiar-bancare, sistemul ,,CAAMPL"de gestiune financiara in banci.
Studiul de caz este cuprins in capitolul patru si contine aspecte privind performantele financiare la B.C.R. S.A. pe anii 2007-2011. Au fost analizate activele si pasivele bancii, veniturile si cheltuielile, profitul net dupa interesele minoritare, evolutia numarului de angajati.
Scopul studiului de caz este dat de necesitatea prezentarii atat a laturilor pozitive cat mai ales a celor negative privind activitatea bancii, datorita concurentei existente pe piata in sectorul bancar si a pietelor de capital, mai ales a concurentei neloiale si a ponderii destul de mari a economiei subterane care de multe ori a afectat in sens negativ activitatea firmei, fiind resimtita extrem de puternic in perioada actuala de criza economico - financiara, peste care s-a suprapus si criza politica.
Lucrarea este finalizata prin mentionarea concluziilor si propunerilor de imbuna-tatire aferente situatiilor financiare anuale cu perspectivele sistemului bancar in confor-mitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.
CAPITOLUL 1
ASPECTE GENERALE PRIVIND SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA
1.1. Evolutia sistemului bancar romanesc
La jumatatea secolului al XIX-lea isi face aparitia prima banca romaneasca, Banca Nationala a Moldovei, infiintata la 12-14 martie 1857 cu sediul central la Iasi si sucursale la Galati si Bucuresti. Capitalul bancii a fost de 10 milioane de taleri de Prusia impartit in 50.000 de actiuni.
In anul 1880 se infiinteaza Banca Nationala a Romaniei ca banca cu capital privat autohton si cu participarea statului care este una din cele mai vechi din lume devansand in timp institutii prestigioase precum Banca Japoniei (1882); Banca Italiei (1883); Federal Reserve (1913); sau Banca Nationala a Elvetiei . Infiintarea Bancii Nationale a Romaniei a dat un nou avant dezvoltarii capitalului bancar care este cel mai semnificativ.
Dintr-un numar de 1102 banci comerciale in 1930 s-a ajuns in 1938 la numai 484 de banci iar in anul 1940 la 446 de banci, restul bancilor au disparut prin lichidare si fuziune. Cinci banci concentrau doar 25% din capitalul total si 45% din cifra bilanturilor.
In cei 45 de ani de economie planificata sistemul bancar a fost excesiv de centralizat, majoritatea functiilor bancare fiind indeplinite de Banca Nationala, care avea rol atat de banca centrala de emisiune cat si de banca comerciala, numai cateva domenii fiind acoperite de cateva banci specializate: 
o Banca Romana de Comert Exterior pentru operatiunile de import-export ale statului;
o Banca de Investitii pentru finantarea investitiilor pe termen lung facute de stat,
o Banca Agricola pentru sustinerea operatiunilor in domeniul agriculturii si industriei alimentare; 
o Casa de Economii si Consemnatiuni pentru operatiunile de depunere ale persoanelor fizice si cele de creditare a acestora.
Desi in anul 1989 existau numai patru banci in Romania (Banca Nationala a Romaniei, Banca Romana de Comert Exterior, Banca de Investitii si Banca Agricola), la care se adauga CEC-ul, sistemul bancar roman dateaza, totusi, de mult timp.
Dupa 1859, au inceput sa functioneze si alte banci. Ca urmare a legii adoptata la 24.11.1864, a fost fondata Casa de Depuneri si Consemnatiuni. Pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei, in anul 1880, aceasta institutie a avut un rol foarte important, intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatiile Financiare Anuale in BCR SA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!