Societatea cu Raspundere Limitata

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNEA SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
Societatea comerciala, ca si toate celelalte institutii ale dreptului, isi datoreaza aparitia unor cauze economice si sociale. 
Pe masura ce societatea omeneasca s-a dezvoltat, iar nevoile economice si sociale au crescut semnificativ oamenii si-au dat seama ca energiile individuale, oricat de mari ar fi fost ele, nu mai erau indestulatoare pentru satisfacerea acestor nevoi. 
In aceste conditii, s-a nascut ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori, care sa realizeze impreuna astfel de activitati. 
Aceasta idee si-a gasit expresia, pe planul dreptului, in conceptul de societate comerciala, care implica asocierea a doua sau a mai multor persoane, punerea in comun a unor resurse, in vederea desfasurarii unei activitati economice si impartirii beneficiilor rezultate. 
Pentru a-si indeplini rolul sau economic, societatea comerciala a fost conceputa ca un organism autohton , caruia legea i-a conferit personalitate juridica.
Societatea comerciala a fost o descoperire a timpurilor moderne. Astfel la inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unei afaceri. 
Mai tarziu, prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mult mai mari, cu sute sau chiar mii de persoane, necunoscute intre ele, care prin capitalurile lor , contribuiau la realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate.
Societatile comerciale au fost si sunt si in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor.
In zilele noastre, societatile comerciale imbraca mai multe forme:
-societatea in nume colectiv care este acea societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatiilor;
-societatea in comandita simpla care se caracterizeaza prin aceea ca obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor;
-societatea pe actiuni este societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii raspund numai in limita aporturilor lor;
-societatea in comandita pe actiuni este societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aporturilor lor;
-societatea cu raspundere limitata este societatea ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social; asociatii raspund doar in limita aporturilor lor.
Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Prima oara a fost reglementata in 1892 in Germania, fiind preluata in 1925 in Franta, iar in Romania si-a gasit consacrarea abia prin Legea nr. 31/1990. 
Aceasta forma de societate s-a ivit din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale intr-adevar, societatile de persoane (in special societatea in nume colectiv) asigurau conditiile pentru folosirea capitalurilor mici, iar societatile de capitaluri (mai cu seama societatea pe actiuni) erau adecvate utilizarii capitalurilor mari, destinate unor afaceri de mare anvergura.
1I. L. Georgescu - "Societatile cu raspundere limitata", Bucuresti 1927
Era nevoie de o forma de societate care sa fie adaptata exigentelor fructificarii capitalurilor mijlocii. Acest lucru s-a realizat prin formarea societatii cu raspundere limitata, ca forma mixta, care imprumuta anumite caractere atat de la societatile de persoane, cat si de la societatile de capitaluri.2
Ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatilor. Datorita acestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu sunt liber acesibile. Intocmai ca si in cazul societatii pe actiuni, in societatea cu raspundere limitata, asociatii raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu Raspundere Limitata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!