Sociologia Familiei - Alegerea Partenerului Ideal

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. SOCIOLOGIA FAMILIEI
Principalele teme ale sociologiei familiei sunt: 
- tipologia familiala, 
- aparitia si evolutia grupului familial,
- factorii determinanti in procesul schimbarilor si functiilor familiei,
- familia ca element al structurii sociale,
- interrelatiile dintre ea si alte institutii,
- rolurile si activitatile din familie,
- raportul parinti-copii,
- socializarea si educatia, 
- factorii sociali in alegerea partenerului de cuplu conjugal,
- ciclurile de viata familiale,
- cauze si consecinte ale disolutiei ale familiei. 
De asemenea acorda atentie si:
- menajului, 
- gospodaririi,
- relatiilor de rudenie, 
- descendentei,
- comparatiilor interculturale, 
- conceptiei despre educatie,
- reproducerii patternurilor valorico-atitudinale si comportamentale (Ilut P., Sociopsihologia si antropologia familiei, Editura Polirom, Iasi, 2005).
1.1 DEFINITIA FAMILIEI
Este dificil sa dam o definitie exacta a familiei, deoarece aceasta are un caracter complex. Fiecare domeniu da familiei o alta definitie pentru ca difera punctele de vedere si elementele pe care le are in vedere in definirea acesteia.
Familia este un grup social caracterizat prin rezidenta comuna, cooperare economica si reproductie. Ea include adulti de ambele sexe, dintre care cel putin doi au relaxii sexuale recunoscute social si unul sau mai multi copii, proprii sau adoptati, pe care ii cresc si ii ingrijesc (Murdock G., Social Structure, Macmillan, New Zork, 1949).
Familia este o categorie sociala care isi are ineputul in casatorie, fiind alcatuita din sot, sotie si copii sau alte neamuri, grup unit prin drepturi si obligatii morale, juridice, economice, religioase si sociale (Levy-Strauss C., Antropologie structurala, Editura Politica, Bucuresti, 1973).
Familia este un grup de neamuri prin mariaj, sange sau adoptare care traiesc impreuna, desfasoara o activitate economico-gospodareasca comuna, sunt legate prin relatii sufletesti, iar in conditiile existentei statului si dreptului, si prin anumite relatii juridice (Damian N., Sociologia familiei (curs), Universitatea Bucuresti, Bucuresti, 1972).
Familia este un grup social realizat prin mariaj, format din indivizi care traiesc impreuna, au gospodarie casnica comuna, sunt legati prin anumite relatii natural-biologice, psihologice, etice si juridice si isi asuma responsabilitatea una pentru cealalta in fata societatii (Stanoiu A., Voinea M., Sociologia familiei, Universitatea Bucuresti, Bucuresti, 1983). 
1.2 FUNCTIILE FAMILIEI
Principalele functii sociale ale familiei sunt: 
- regularizarea comportamentului sexual - relatiile sexuale intamplatoare nu sunt permise, fiind interzise relatiile sexuale intre rude apropiate,
- reglementarea modelelor reproducerii - pentru a-si asigura continuitatea, fiecare societate trebuie sa-si reproduca biologic indivizii,
- organizarea productiei si a consumului - principala functie economica a familiei este cea de consum, 
- socializarea copiilor - societatea trebuie sa se reproduca si social, adica sa asigure unele conditii pentru ca viitorii ei membri sa-si insuseasca valorile pe care ea le promoveaza si sa fie apti sa indeplineasca muncile care se cer,
- fundalul socioafectiv - familia ca unitate, pe termen lung si pentru pobleme mari, absoarbe pozitiv bucuriile si necazurile membrilor sai, oferindu-le protectie materiala si spirituala,
- acordarea directa, nemijlocita a statutului social - familia este cel mai important factor in acordarea directa, nemijlocita a statutului social pentru ca fiecare individ mosteneste bunuri materiale si o pozitie sociala recunoscuta. De asemenea, familia ofera statut social si in mod indirect prin scolarizare (Ilut P., Sociopsihologia si antropologia familiei, Editura Polirom, Iasi, 2005).
1.3 ORIGINEA FAMILIEI
Oamenii au caracteristici biologice comune cu alte primate, dar daca nu ar fi avut si caracteristici biopsihologice, pe care primatele nu le au, oamenii nu ar fi putut constitui forme stabile de familie. Gough considera ca esentiale: limba, autocontrolul, abilitatea de a planifica in colectiv si de a invata noi forme de comportament (Gough K., The origin of the family, in Journal of Marriage and the Family, 33, 1971).
Familia a aparut din nevoia de legaliza relatiile sexuale dintre membrii unui grup. 
Functia familiei este de a gasi barbatul responsabil pentru protejarea femeii si a copiilor si pentru asezarea lor in societate (Malinowski B., Sex and Repression in Savage Society, Routledge and Kegan Paul, Londra, 1926). 
Teoria cooperarii si a schimbului accentueaza faptul ca mariajul in afara familiei este cel mai bun mod de creare de aliante (Levy-Strauss C., Antropologie structurala, Editura Politica, Bucuresti, 1973).
Orientarea functionalista in privinta aparitiei familiei poate fi examinata si din punct de vedere logic mai vast: ingrijirea copiilor, reglementarea relatiilor sexuale, cooperarea si schimbul, responsabilitatile sociale sunt probleme care ar fi putut fi rezolvate si prin alte acorduri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Familiei - Alegerea Partenerului Ideal.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!