Sociologia Orasului Braila

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Istoricul cercetarii orasului Braila
Capitolul I: Conditiile generate de dezvoltarea 
comunitatii umane in orasul Braila
1.1. Elemente de favorabilitate ale cadrului natural
1.1.1. Pozitia geografica si limitele
1.1.2. Relieful
1.1.3. Clima 
1.1.4. Hidrografia 
1.1.5. Solurile
1.1.6. Vegetatia si fauna 
1.2. Cadrul istorico-geografic, geodemografic si economico-geografic
1.2.1. Cadrul istorico-geografic
1.2.2. Cadrul geodemografic
1.2.3. Transformari in domeniul activitatilor Economice
Capitolul II: Factori determinanti ai comportamentului social 
Capitolul III: Dinamica recenta a proceselor si fenomenelor sociale
3.1. Somajul, in contextul restructurarii economice
3.2. Impactul scaderii nivelului de trai asupra fenomenelor sociale
3.2.1. Divorturile si casatoriile
3.2.2. Starea de sanatate a populati
3.2.3. Participarea la procesul educational si de instruire
3.2.4. Participarea la procesul cultural 
3.2.5. Diferentieri teritoriale dupa veniturile populatiei
3.3. Fenomenul de infractionalitate
Concluzii


Extras din licenta Cum descarc?

Lucrarea de fata reprezinta un studiu al unei regiuni geografice date, de interpretare a unor fenomene sociale, bazata pe analiza cadrului fizico- geografic si economico-geografic care a imprimat anumite caractere fenomenelor sociale transpuse in comportamente si analize sociale.
Cadrul natural analizat in conformitate cu algoritmul fizico- geografic scoate in evidenta situarea regiunii studiate in cadrul unui relief tipic de campie, cu altitudini joase, mare uniformitate a reliefului si posibilitati de utilizare a terenurilor foarte putin variate, predominant agricole.
Fenomenul uman si economico-geografic, transpus pe fondul cadrului natural scoate in evidenta situatia zonei studiate.
Impactul asupra societatii generat de proasta intelegere a fenomenului de democratie, mai ales in domeniul mobilitatii populatiei, pe fondul protectiei prost dirijate, scoate in evidenta fenomene sociale si demografice care culmineaza in final cu un fenomen major de somaj, unitatile economice ale orasului intrand dupa anul 1990 in proces de restructurare, proces ce a dus la inchiderea multora dintre ele. 
Comportamentele socio-umane ale populatiei, analizate printr-un studiu de sondare a opiniei publice realizat cu ajutorul chestionarelor pe un esantion de 450 persoane, scoate in evidenta problemele majore cu care se confrunta comunitatea umana in municipiul Braila: cresterea numarului de divorturi fata de scaderea tot mai accentuata a numarului de casatorii; somajul ridicat, saracia accentuata; participarea populatiei din ce in ce mai putin la procesul educational si cultural, starea precara de sanatate a populatiei, etc.
Dupa anul 1989 in municipiul Braila se constata o crestere accentuata a numarului de divorturi, scaderea ratei recasatoririlor, mai ales in randul persoanelor de sex feminin (datorata modificarii relatiilor dintre parteneri - ,,emanciparea femeii"), ceea ce este ingrijorator - scaderea accentuata a numarului de casatorii - aceasta se datoreaza atat posibilitatilor materiale reduse de care dispun tinerii, dar si modificarilor de conceptie, de mentalitate fata de ceea de inseamna familia, intemeierea unei familii este vazuta astazi de multi tineri ca o piedica pentru devenirea lor, pentru realizarea personala.
Una din problemele majore cu care se confrunta populatia municipiului Braila este si starea de sanatate. Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea reprezinta starea de bunastare fizica, psihica si integrare sociala si nu doar absenta bolilor si a infirmitatilor.
Din analiza mai multor indicatori de sanatate observam ca starea sanatatii populatiei este influentata de: nivelul scazut al veniturilor alocate de stat asistentei medicale (dotari materiale, numar de personal medical), scaderea accentuata a nivelului de trai din ultimii zece ani, precum si de poluarea provocata de anumite ramuri industriale. Reducerea starii de sanatate in randul populatiei din orasul Braila, are un impact negativ direct asupra capacitatii de munca, asupra productivitatii si in ultima instanta asupra cheltuielilor publice. Asigurarea sanatatii populatiei nu revine nici in exclusivitate si nici prioritar sectorului sanitar. 
Putem spune ca perioada de tranzitie in care se afla Romania afecteaza starea de sanatate a populatiei.
Un alt comportament social scos in evidenta de aceasta lucrare este comportamentul educational. Daca in Romania, educatia de baza pentru toti copiii de varsta corespunzatoare avea durata obligatorie de 10 ani, preconizandu-se sa se ajunga chiar la 12 ani, dupa anul 1989 scaderea nivelului de trai a determinat o scadere a duratei educatiei de baza, 8 ani completati eventual cu o scoala de calificare. 
In mod paradoxal insa, au crescut numarul cererilor de educatie superioara al absolventilor de liceu mai vechi sau din perioada actuala, cereri care nu au putut fi intampinate de universitatile de stat datorita resurselor lor limitate. Scaderea accentuata a resurselor alocate invatamantului de stat, precum si lipsa unor prospectari atente a resurselor in cazul infiintarii de noi institutii (mai ales in invatamantul superior), reducerea numarului saptamanal de ore si norme didactice au dus la scaderea standardelor calitative. Astfel, sistemul de invatamant se afla acum intr-o criza a calitatii. 
Ca in toata tara si in Braila restructurarea economica a dus la cresterea somajului si a saraciei. In sistemul economiei de piata cei mai vulnerabili la fluctuatiile cererii de munca sunt oamenii cu calificari scazute.
Saracii si in mod special somerii, varstnicii, handicapatii, muncitorii necalificati, datorita lipsei lor de resurse economice sunt mult mai putin reprezentati prin organizatii ca sindicatele sau partidele politice. Saracia, deprimarea economica, genereaza si o deprimare politica care la randul sau accentueaza precaritatea conditiilor economice.
Natalitatea diferentiata constituie si ea un factor distinct al saraciei. Daca o familie cu 2 - 3 copii poate sa traiasca la un nivel decent din salariile membrilor maturi, o familie cu mai mult de 4 copii este aproape inevitabil atinsa de saracie. In general, natalitatea ridicata este asociata cu segmentele sarace ale societatii. Un alt motiv al cresterii saraciei in orasul Braila poate fi considerat si fiscalitatea excesiva. 
Datorita lipsei unor lucrari de specialitate, lucrarea de fata nu are pretentia unei analize obiective, complete si complexe a fenomenelor sociale in municipiul Braila. Este posibil sa fi omis unele dintre aceste fenomene, acest domeniu al geografiei sociale oferind o arie vasta de cercetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Orasului Braila.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!