Solutii de Organizare a Datelor in Depozite de Date

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1. INTRODUCERE IN DOMENIUL DEPOZITELOR DE DATE
1.1 Depozite de date - delimitari conceptuale 4
1.2 Data warehousing 8
1.3 Caracteristici ale organizarii datelor in depozite de date 9
1.4 Tipuri de depozite de date 9
1.5 Obiectivele data warehouse 10
1.6 Arhitectura depozitelor de date 11
CAPITOLUL 2. MODELE DE DATE SPECIFICE DEPOZITELOR DE DATE 
2.1 De la modelarea relationala la cea multidimensionala 13
2.2 Schemele de tip "stea", "fulg de zapada", " constelatie de fapte" 14
2.3 Cubul de date 18
2.4 Depozite de date si operatii OLAP 20 
CAPITOLUL 3. APLICATII ALE DEPOZITELOR DE DATE
3.1 Tipuri de aplicatii 21 
3.2 Produse - program pentru dezvoltarea depozitelor de date 22
CAPITOLUL 4. REALIZAREA UNUI DEPOZIT DE DATE PENTRU ACTIVITATEA DE VANZARI A UNEI FIRME FOLOSIND WAREHOUSE BUILDER 10g
4.1 Introducere in studiu de caz - obiectivele aplicatiei 23 
4.2 Structurile tabelelor, semnificatiile campurilor si secventele de continut 25
4.3 Notiuni generale 30
4.4 Stabilirea modulelor sursa si destinatie 37
4.5 Proiectarea dimensionala folosind Oracle10g Warehouse Builder 48
4.6 Modelul ETL (Extract - Transform - Load) - Extragere, Transformare, Incarcare - 58
4.7 Generarea (dezvoltarea) obiectelor in Oracle10g Warehouse Builder 69
4.8 Realizarea de rapoarte si grafice in Oracle Developer Suite 75
CONCLUZII 77
ANEXE 78
BIBLIOGRAFIE 87


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In cadrul evolutiei actuale a economiei si a societatii importanta sistemelor de baze de date (database system) creste continuu. Mult timp sistemele de baze de date erau exclusiv de competenta specialistilor in informatica. In zilele noastre utilizarea bazelor de date, accesul la o baza de date au devenit accesibile tuturor categoriilor de utilizatori in informatica. Principala modalitate de organizare a datelor in cadrul sistemelor tranzactionale a fost si va ramane solutia de organizare in baze de date relationale. Insa aceasta modalitate de organizare devine ineficienta datorita timpului mare de interogare si a cerintelor de prelucrare crescute iar din acest motiv ca solutie de organizare a datelor in cadrul sistemelor informatice executive se impun depozitele de date. 
Depozitele de date (data warehouse) furnizeaza arhitecturi si instrumente utile conducerii executive prin organizarea sistematica, intelegerea si utilizarea datelor in luarea deciziilor strategice. In mediul economic actual sistemele data warehouse dispun de instrumente valoroase[1].
Lucrarea de fata este structurata pe cinci capitole in care sunt prezentate aspectele esentiale referitoare la domeniul depozitelor de date. 
Primul capitol realizeaza o introducere in domeniul depozitelor de date prin prezentarea catorva definitii privind aceasta notiune, prin prezentarea caracteristicilor si a obiectivelor. De asemenea, acest capitol curpinde si notiuni privind prezentarea arhitecturii depozitelor de date, tipurile de depozite de date sau alte informatii necesare pentru intelegerea acestui domeniu. 
Capitolul doi prezinta modelele de date specifice depozitelor de date, aratand care sunt schemele folosite in proiectarea depozitului de date si, totodata, prezinta notiunile de cub, ierarhii dimensionale si operatii OLAP. 
Urmeaza capitolul trei cu aplicatiile depozitelor de date (tipurile de aplicatii si produsele-program pentru dezvoltarea depozitelor de date). 
Capitolul patru prezinta partea de proiectare a schemei unui depozit de date, urmat de construirea depozitului de date folosind Oracle Warehouse Builder 10g, analizand toate etapele necesare pentru acest lucru. 
Ultima parte prezinta concluziile acestei lucrari, nelipsind de aici si unele tendinte de viitor pentru acest domeniu al depozitelor de date atat de vast si util pentru mediul de afaceri. 
CAPITOLUL 1. 
INTRODUCERE IN DOMENIUL DEPOZITELOR DE DATE
1.1 Depozite de date - delimitari conceptuale 
Un depozit de date reprezinta un tip special de baza de date, construita prin metode specifice din datele operationale pastrate de o organizatie. Rostul unui astfel de depozit este de a furniza arhitecturi si instrumente utile conducerii executive prin: organizarea sistemica, intelegerea si utilizarea datelor in luarea decizilor strategice. 
O definitie a depozitelor de date formulata de catre Consiliul OLAP este urmatoarea (OLAP95): 
"Un depozit de date (datawarehouses) reprezinta o stocare centralizata a datelor detaliate provenite din toate sursele relevante din cadrul unei organizatii si permite interogarea dinamica si analiza detaliata a tuturor informatiilor ". 
Depozitele de date au fost definite in foarte multe moduri, astfel incat este destul de dificil de formulat o definitie riguroasa. In sens larg, un depozit de date reprezinta o baza de date care este intretinuta separat de bazele de date operationale ale organizatiei. Datele din sisteme sursa sunt extrase, curatite, transformate si stocate in depozite speciale in scopul sprijinirii proceselor decizionale [3]. 
Depozitele de date reprezinta o componenta a domeniului "Business Intelligence" - Inteligenta Afacerilor. In figura nr. 1 se poate observa evolutia tehnologiilor folosite in acest domeniu: 
Figura nr. 1 - Evolutia tehnologiilor Business Intelligence
Din punct de vedere istoric, William Inmon si Ralph Kimball sunt considerati a fi fondatorii conceptului de "data warehousing" (depozit de date) deoarece prima generatie de depozite de date a fost construita cu ajutorul definitiilor si principiilor de design furnizate de acestia. 
O definitie mai riguroasa este data de insusi William Inmon, lider in construirea sistemelor warehouse: "un depozit de date este o colectie de date orientate pe subiecte, integrate, istorice si nevolatile destinata sprijinirii procesului de luare a deciziilor manageriale" [5]. 
In viziunea lui Ralph Kimbal [8] depozitul de date ofera acces la datele organizationale, datele obtinute sunt consistente si pot fi separate si combinate in functie de fiecare dimensiune sau aspect al afacerii. Depozitul de date include un set de instrumente pentru interogare, analiza, prezentare a informatiilor si reprezinta locul in care sunt publicate datele folosite. Calitatea datelor continute in depozit reprezinta o premisa pentru reingineria afacerii. 
Fata de sistemele operationale, structurile de date intr-un depozit de date sunt optimizate pentru a favoriza regasirea si analizarea mai rapida. Datorita faptului ca datele sunt istorice acestea trebuiesc actualizate la intervale regulate de timp tinand cont de cerintele de raportare. 
Definitia lui William Inmon exprima cel mai concret ideea ca un depozit de date reprezinta o baza de date cu urmatoarele caracteristici:[6]


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii de Organizare a Datelor in Depozite de Date.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!