Solutionarea Conflictelor de Interese

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1 Dreptul muncii - ramura si stiinta a dreptului.5
1.2 Notiunea de conflict si tipuri de conflicte.6
1.3 Scurt istoric al conflictelor de interese.14
1.4 Definitia, Subiectele si Obiectul conflictului de interese.20
1.4.1 Definitie.20
1.4.2 Subiecte.22
1.4.3 Obiect.30
1.5 Caracterele juridice ale conflictelor de interese.31
1.6 Premisele declansarii conflictelor de interese.33
CAPITOLUL II - CONCILIEREA CONFLICTELOR DE INTERESE
2.1 Definitia concilierii.42
2.2 Notiune.43
2.3. Trasaturile concilierii.45
2.4. Procedura concilierii.47
2.4.1 Sesizarea.47
2.4.2 Desemnarea participantilor.49
2.5 Rezultatul concilierii.51
CAPITOLUL III - MEDIEREA CONFLICTELOR DE INTERESE
3.1 Definitia medierii.54
3.2 Trasaturile medierii.59
3.3 Procedura de mediere.61
3.4 Rezultatul medierii.63
CAPITOLUL IV: ARBITRAJUL CONFLICTELOR DE INTERESE
4.1 Definitia arbitrajului.65
4.2 Procedura arbitrajului.69
4.3 Rezultatul arbitrajului conflictelor de interese.73
CAPITOLUL V - GREVA - FORMA CEA MAI GRAVA DE SOLUTIONARE A CONFLICTELOR DE INTERESE
5.1 Notiune si reglementare.76
5.2 Caracteristicile grevei.78
5.3 Conditii de declansare.80
CAPITOLUL VI - ASPECTE DE DREPT COMPARAT
6.1 Normele internationale ale muncii si conflictele de munca.86
6.2 Solutionarea conflictelor de munca in China.88
6.3 Solutionarea conflictelor de munca in Franta.89
6.4 Aspecte de drept comparat: S.U.A, Germania, Chille.94
6.4 Solutionarea conflictelor de munca in Republica Argentiniana.95
CONCLUZII.97
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA.100


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. DREPTUL MUNCII - RAMURA SI STIINTA A DREPTULUI
Dreptul muncii este cea mai dinamica si concreta ramura a dreptului, fiind legat de viata, existenta si bunastarea oamenilor. Sub incidenta lui intra salariatii, dar si cei aflati in cautarea unui loc de munca ori se pregatesc pentru a dobandi o profesie sau meserie (ucenicii etc.). 
Libertatea muncii este garantata prin: Constitutie art. 41 alin. 1: "Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit", prin Declaratia Universala a drepturilor omului art. 23 pct. 1: "Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii sale, la conditii echitabile si satisfacatoare de munca, precum si la ocrotirea impotriva somajului" si prin Pactul International cu privire la drepturile economice, sociale si culturale art. 6, pct. 1: Statele parti la prezentul Pact recunosc dreptul la munca ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa sau acceptata si vor lua masuri potrivite pentru garantarea acestui drept" .
In doctrina romaneasca recenta "Dreptul muncii este acea ramura de drept care reglementeaza raporturile juridice ce se nasc, se modifica si se sting in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca si a contractului colectiv de munca, precum si raporturile juridice conexe acestora" .
Denumirea de drept al muncii, desemneaza si disciplina sau ramura stiintelor juridice care studiaza urmatoarele norme: relatiile individuale si colective de munca, atributiile organizatiilor sindicale si patronale, controlul aplicarii legislatiei muncii si conflictele de munca. Conflictele de munca sunt definite atat de Codul Muncii cat si prin Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca.
1.2. NOTIUNEA DE CONFLICT SI TIPURI DE CONFLICTE
Perspectiva sociala. In timpurile cand societatile se compuneau din familii extinse sau unitati tribale, relatiile dintre acestea erau caracterizate de un grad mai mare de implicare sociala, de colaborare intre membrii grupurilor. Dupa aceasta perioada istorica a civilizatiei umane relatiile sociale si structurarea acestora au cunoscut o schimbare radicala. 
Odata cu cresterea populatiei si cu sfarsitul deciziilor luate in mod direct de comunitate, competitia pentru teritorii si proprietate (precum si conflictele generate de aceasta competitie) a inceput sa conditioneze si sa schimbe in mod radical relatiile sociale. In sistemele sociale care au urmat lupta pentru supravietuire a devenit mai mult o chestiune personala sau de clasa si mai putin una a comunitatii in ansamblu. 
Evolutia acestor sisteme a condus dupa cum stim la sclavagism, feudalism si colonialism, precum si la forme adverse de relatii politice si industriale caracteristice si societatii moderne din care facem parte. In acest fel conflictele de interese (personale si de grup) au fost inradacinate in sistemul de relatii sociale .
Complexitatea conflictelor ne conduce spre constatarea ca este mult mai usor sa enumeram situatiile conflictuale (cum ar fi, de exemplu, grevele, procesele juridice, razboaiele sau orice alta forma de confruntare), decat sa dam o definitie a conflictului.
Conflictul poate avea asadar, tot atatea definitii cate ocazii pentru a se intampla in mod real. Vom exemplifica aceasta afirmatie cu cateva definitii:
o Dictionarul Webster s descrie conflictul ca o "batalie", o competitie a unor forte oponente, o discordie, un antagonism intre dorinte si instincte pe de o parte si idealurile morale , religioase si etice, de cealalta parte" .
o M. Deutsch ofera urmatoarea definitie a conflictului: "Un conflict apare atuncicand apar activitati incompatibile. O actiune care este incompatibila cu o alta actiune o poate obstructiona, interfera, influenta pe aceasta din urma, facand-o mai putin probabila si mai eficienta" .
o In opinia cercetatorului Fink, conflictul este definit astfel: o situatie sau un
proces in care doua sau mai multe entitati sociale sunt unite de cel putin o forma de relatie psihologica antagonista sau de cel putin o forta de interactiune antagonista" .
o Conflictul este, de asemenea, definit de catre L. Coser "ca o lupta care
transcede valorile si revendicarile si care este dusa cu scopul obtinerii resurselor si puterii, o lupta in care scopurile oponentilor sunt legate de neutralizarea, vatamarea sau eliminarea rivalului" .
o F. Baron, ofera la randul sau, urmatoarea definitie a comflictului: "Conflictul este un aspect al tuturor fenomenelor naturale (...), o parte indispensabila a vietii, a schimbarii, a crearii de noi forme" .
o Putnam si Poole ne ofera urmatoarea definitie a conflictului: " interactiunea unor personae interdependente care percep opozitia de scopuri, tinte si valori dintre ei si ceilalti si care ii percep pe ceilalti in calitate de oponenti in realizarea acestor scopuri".


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutionarea Conflictelor de Interese.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!