Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
Capitolul I Somajul- aspecte teoretice 6
1.1. Definitii 6
1.2. Factorii care determina fenomenul somajului 9
1.3. Tipologia somajului 10
1.4. Masuri de reducere a somajului 12
1.5. Definirea indicatorilor statistici ai somajului 13
1.6. Modalitati de calcul a indicatorilor somajului 22
Capitolul II Somajul in Uniunea Europeana si Romania 24
2.1. Somajul in Uniunea Europeana 24
2.2. Somajul in Romania 2010-2015 32
Capitolul III Somaj comparatie intre Romania-Spania 39
3.1. Analiza indicatorilor statistici Romania si Spania 39
Capitolul IV Studiu de caz - Analiza statistica a corelatie intre migratie si somaj in Tarile Uniunii Europene 47
CONCLUZII 63
ANEXE


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE 
Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este estimant la 214 milioane de persone. In prezent, aproape 3 % din populatia mondiala traieste in afara granitelor tarilor ei de origine. Cauzele sunt multiple, insa, in majoritatea cazurilor, manifestarea optiunii de a emigra este generata de saracie, de somaj, de deteriorarea mediului inconjurator, epuizarea unor resurse naturale si nu de putine ori de lipsa de perspectiva tradusa prin incapacitatea institutionala de a asigura o dezvoltare sustenabila prin politici guvernamentale adecvate. 
Trecerea de la munca la ocuparea fortei de munca a fost asociata cu schimbari economice, culturale si sociale profunde. 
Piata fortei de munca din Romania este o parte a pietei fortei de munca a UE, iar politica romaneasca in domeniul ocuparii respecta acquis-ul comunitar. 
Somajul este un produs al lumii moderne, un efect al industrializarii. 
Rata somajului nu ia in calcul intreaga populatie, ci doar populatia activa, adica numarul de someri plus populatia ocupata, inseamna ca somajul apare ca o dinamica a ocuparii fortei de munca. Prin urmare poti avea o rata a ocuparii scazuta, in conditiile unui somaj scazut. 
Rata de ocupare se afla in stransa legatura cu statutul profesional, care reprezinta "situatia detinuta de o persoana in functie de modul de obtinere a veniturilor prin activitatea exercitata". 
Lucrarea este structurata pe patru capitole si analizeaza somajul in U.E si in Romania si Spania in mod special, in perioda dintre 2010-2015, luand in calcul mai multi indicatori cum sunt migratia in tarile U.E si rata PIB/locuitor. Voi vorbi in lucrare si de legatura dintre statutul profesional si protectia sociala, care este mai ridicata in unele tari in U.E, cum este Spania pe care am analizat-o mai detaliat. 
Capitolul I prezinta aspectele teoretice ale somajului, factorii care determina somajul, masuri de reducere a somajului, definirea indicatorilor statistici ai somajului si alte asemenea abordari conceptuale. 
Capitolul II face trecerea catre U.E analizand indicatorii statistici ai somajului din aceasta zona in perioada 2010-2015. 
Capitolul III prezinta o imagine de ansamblu a evolutiilor somajului in Romania si Spania in ultimii ani si a factorilor de influenta asupra fenomenului somajului in aceste doua tari. 
Capitolul IV prezinta un studiu de caz cu ajutorul programului SPSS si a catorva indicatori statistici ai fenomenului somajului corelati cu influenta migratiei si PIB/locuitor. 
In finalul lucrarii de licenta "Somajul analiza comparativa Romania si Spania 2010-2015" sunt sintetizate principalele concluzii desprinse din cercetara acestei teme. 
Capitolul I Somajul- aspecte teoretice
1.1. Definitii 
Somajul este un fenomen economic manifestat pe piata muncii, caracterizat prin utilizare partiala a ofertei de munca.
De ce mai multe ori, somajul apare pentru ca pe piata muncii cererea este mai mica decat oferta. Acesta este somajul involuntar: oamenii doresc sa lucreze, dar nu exista locuri de munca pentru ei. De exemplu, Andreea doreste sa se angajeze ca receptioner intr-un hotel, dar nu exista locuri de munca in reteaua hoteliera.
"Este limpede ca prin somaj involuntar nu intelegem simpla existenta a unei capacitati de munca ce nu a fost epuizata... Somaj involuntar exista daca... atat oferta totala de mana de lucru dispusa sa munceasca la salariul nominal curent cat si cererea totala de mana de lucru, la acel salariu, ar fi mai mari decat volumul existent al ocuparii." (J.M. Keynes).
In literatura de specialitate se intalnesc mai multe modalitati de analiza a somajului. In plus, statisticile oficiale nationale si internationale (Biroul International al Muncii, Comisia de Statistica O.N.U. ) folosesc metode diferite de evidenta, si de masurare a somajului, ceea ce creeaza o imagine generatoare de confuzii si in planul conceptual.
Multi economisti si oameni politici se multumesc sa constate ca somajul este una dintre problemele macroeconomice de maxima actualitate si complexitate. Ei se raporteaza la datele oferite de statistica privind fenomenul si cauta sa conceapa si sa promoveze masuri adecvate de solutionare (ameliorare) a lui.
Multi economisti si oameni politici se multumesc sa constate ca somajul este una dintre problemele macroeconomice de maxima actualitate si complexitate. Ei se raporteaza la datele oferite de statistica privind fenomenul si cauta sa conceapa si sa promoveze masuri adecvate de solutionare (ameliorare) a lui.
In unele manuale si tratate universitare, somajul este analizat ca suma agregata a tuturor acelor persoane care au statut (oficial) de somer. Asa cum padurea consta din totalitatea copacilor ce o compun, spun unii autori, tot asa, somajul consta din numarul total al somerilor. In acest caz, problema se deplaseaza spre persoana - somer.


Fisiere în arhivă (1):

  • Somajul analiza comparativa Romania si Spania 2010-2015.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

LUCRARI DE AUTORI
1. Aceleanu, Mirela Ionela: Piata fortei de munca in economia postcriza , Economie teoretica si aplicata, Volumul XX (2013), No. 3(580). 
2. Dudian, Monica; Pana, Floriana, Craciun Liliana: Economie, Manual, Editura Niculescu, Cluj 2004.
3. Nita, Dobrota: Mirela Ionela Aceleanu :Ocuparea resurselor de munca in Romania, Editura Economica, Bucuresti 2007.
4. Anuarul Fortei de Munca 1997, Organizatia Natiunilor Unite, Geneva, 1998
Surse Internet
6. http://www.asecib.ase.ro/Roman/am/cap6.pdf Biblioteca Digitala ASE
7. http://biblioteca-digitala-online.blogspot.ro/2013/02/tipologia-somajului-tipuri-de-somaj.html Biblioteca Digitala ASE
8. http://ec.europa.eu/eurostat Unemployment statistics
9. www.insse.ro Institutul National de Statistica 
10. www.zf.ro Ziarul Financiar 
11. http://www.capital.ro/somajul-in-randul-tinerilor-a-ajuns-la-257-in-romania.html Ziarul Capital 
12. www.iom.int International Organization for Migration 
13. http://www.thelocal.es/20150422/andalusia-worst-for-unemployment-in-eu The Local Spain 
14. http://www.ine.es/dyngs/INEbase/en/operacion.htm?c=Estadistica_C&cid=1254736176918&menu=ultiDatos&idp=1254735976595
15. www.ine.es Instituto Nacional de Estadistica 
16. http://www.agerpres.ro/economie/2015/01/30/socol-rata-somajului-la-minimul-ultimilor-6-ani-indica-incredere-in-economie-si-confirma-masurile-de-stimulare-a-economiei-reale-22-47-21 Ager Pres 
17. http://www.contributors.ro/global-europa/migratia-pe-piata-fortei-de-munca-o-forta-echilibranta-si-motor-de-crestere-economica/ Site-ul Contributors. Ro Texte cu valoare adaugata 
18. http://www.tradingeconomics.com/united-states/unemployment-rate
19. Friedman, M. 1968. The role of monetary policy. American Economic Review 58, 1-17
20. Simona Ghita, Statistica resurselor de munca, Editura Meteor Press, Bucuresti, 2005, p.29
21. http://biblioteca-digitala-online.blogspot.ro/2013/02/tipologia-somajului-tipuri-de-somaj.html
22. Vergil Voineagu, Emilia Titian, Simona Ghita, Cristina Boboc, Daniela Todose, "Statistica. Baze teoretice si aplicatii", Editura Economica, Bucuresti 2007
23. Nita Dobrota, Mirela Ionela Aceleanu, Ocuparea resurselor de munca in Romania, Editura Economica, Bucuresti 2007 , p. 34
24. Catalin, Postelnicu "Migratia fortei de munca in economia globala", Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2013 
25. Valeriu, Frunzaru, "Ocuparea fortei de munca.Politici europene", Editura Tritonic, Bucuresti 2012


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!