Somajul in Romania - Cauze si Efecte

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I 5
1.1. Somajul: Aspecte conceptuale 5
1.2. Caracteristicile somajului 6
1.3. Formele somajului 7
1.4. Masurarea somajului 11
1.5. Cauzele somajului 12
1.5.1. Cauzele somajului dupa teoria clasica 12
1.5.2. Cauzele somajului dupa economistii ofertei 13
1.6. Efectele social-economice ale somajului 15
1.7. Masuri de diminuare a somajului si a efectelor sale 18
1.7.1 Politici active 18
1.7.2 Politici pasive 19
Capitolul II: Somajul in Uniunea Europeana 20
2.1. Comparatie intre rata somajului din Romania si rata somajului din tarile Uniunii Europene 22
Capitolul III: Somajul in Romania 26
3.1. Evolutia somajului in Romania 26
3.2 Evolutia ratei somajului in perioada 1991 - 2009 27
3.3 Studiu comparativ intre rata somajului in judetul Brasov si rata somajului in judetul Prahova 33
Concluzii 38
Bibliografie 40
Anexe 42


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata am urmarit evidentierea celor mai importante probleme legate de somaj, analizand evolutia acestuia in Romania.
In primul capitol am prezentat aspectele conceptuale ale somajului precum si principalele caracteristici ale acestuia. Capitolul continua cu prezentarea formelor de manifestare a somajului si cu modalitatile de masurare prin intermediul indicatorilor absoluti (numarul de persoane) si relativi (rata somajului). Din punct de vedere al cauzelor ce determina aparitia somajului se disting cele dupa teoria clasica (rigiditati institutionale, imperfectiunea informatiei, neconcordanta intre structura cererii de munca si structura ofertei de munca) si cele determinate de economistii ofertei (externalitati legate de imperfectiunea informatiei, interventia statului prin instrumente ca: salariul minim pe economie, fiscalitate si legislatie, relatiile de munca centralizate sau descentralizate). Urmeaza detalierea efectelor sociale si economice ale somajului asupra economiei, descrierea legii lui Okun si analiza relatiei dintre inflatie si somaj. In finalul capitolului am prezentat masurile luate pentru diminuarea somajului prin politici active si pasive.
In cel de-al doilea capitol am analizat somajul in Uniunea Europeana prezentand evolutia si efectele acestuia. Capitolul continua cu o analiza a evolutiei ratei somajului in perioada aprilie 2009 - aprilie 2010 in care am studiat modul in care a fost influentat somajul de recesiunea economica in care ne aflam.
In ultimul capitol am prezentat evolutia ratei somajului in Romania prezentand evolutia acestuia. In prima parte am prezentat evolutia somajului in perioada tranzitiei de la economia de planificata la economia de piata. Capitolul continua cu analiza evolutiei somajului inainte si dupa 1989, evidentiind nivelurile minime si maxime ale fenomenului, dar si studierea contextului economic national ce a determinat cresterea sau scaderea acestuia. In partea finala a celui de-al treilea capitol am prezentat o analiza comparata a somajului din judetul Prahova cu somajul din judetul Brasov si a efectelor acestuia. Am prezentat evolutia nivelului somajului in cele doua judete precum si modul in care acesta a afectat tinerii, femeile si barbatii.
Capitolul I
1.1. Somajul: Aspecte conceptuale
In ansamblul factorilor de productie, cel mai important loc il ocupa omul cu forta sa de munca, de unde si necesitatea folosirii eficiente si depline a acestei resurse. Rolul acestui factor, in ansamblul conditiilor de productie, este acela ca omul trebuie sa-si puna in valoare aptitudinile fizice si intelectuale in actul productiv, omul integrandu-se social numai daca este ocupat, daca isi gaseste un loc de munca. Asa se explica de ce nefolosirea fortei de munca inseamna nu numai o risipa de energie dar si un atentat la pacea sociala. Individul, cu toate realizarile in planul stiintei si tehnicii, a ramas sa-si castige existenta pe calea muncii, el continua si va continua sa aiba imperioasa nevoie de un loc de munca. In consecinta, desi munca in sine nu poate fi socotita o placere, ci doar un mijloc, o cale spre ea, nemunca nu este incadrabila la rubrica pozitivului. ,,Somajul, pentru ca aceasta este nemunca, indiferent de cauze si de forme este perceput ca un fenomen negativ cu adanci si multiple implicatii in intreg organismul economic si social." 
Somajul a devenit o problema macroeconomica ce face obiectul unor aprige dispute teoretice, metodologice si politico-ideologice.
Somajul este tratat prin prisma unor multiple modalitati de analiza si evaluare de catre literatura de specialitate, de catre statisticile oficiale si internationale (Biroul International al Muncii, Comisia de Statistica, Organizatia Natiunilor Unite), iar dimensiunea si durata sa ridica o serie de probleme privind definirea, cauzele, formele de manifestare si posibilitatile de reducere a acestora.
Somajul este un dezechilibru al pietei muncii la nivelul ei national, un excedent al ofertei fata de cererea de munca, ce are in prezent un caracter permanent, dar care nu exclude definitiv existenta starii de ocupare deplina a fortei de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul in Romania - Cauze si Efecte.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!