Sondajul Vezical

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Partea generala
1. Importanta efectuarii studiului
Diversificarea disciplinelor medicale a creat nevoia pregatirii unor cadre medicale care sa raspunda cerintelor practice ale unor specialitati in care, pe langa cunostintele generale medicale, este necesar sa fie insusite si unele tehnici particulare pentru specializarile respective.
Anestezia si terapia intensiva reprezinta una dintre specialitatile medicale pentru care, pregatirea unor cadre medii cu o instructie speciala reprezinta o necesitate recunoscuta.
Practica de terapie intensiva, in mod frecvent, tehnicile de investigatie caracteristice specialitatii de medicina interna cu tehnici de mica chirurgie, pe care terapeutul intensiv este obligat nu numai sa le cunoasca, dar sa le si execute, de cele mai multe ori in conditii de urgenta.
Activitatea in compartimentul de terapie intensiva are o serie de particularitati legate mai ales de caracterul de relativa sau reala urgenta, de faptul ca se desfasoara cu bolnavi deseori nemobilizabili cu o patologie complexa, care necesita o supraveghere permanenta. 
Aceste particularitati impun incadrarea la compartimentul de terapie intensiva, a unor cadre medii cu tehnicitate ridicata, capabile sa faca fata unui volum de munca crescut, cu un grad sporit de concentrare a atentiei si o buna indemanare, obtinute prin repetarea frecventa a tehnicilor executate.
Unele tehnici efectuate in compartimentul de terapie intensiva, ca asigurarea libertatii cailor aeriene superioare, tehnica perfuziei si a transfuziei, intubatia traheala, intubatia digestiva, oxigenoterapia, sondajul vezical, combaterea hipotensiunii arteriale sau a altor dezechilibre functionale acute, etc., sunt comune sau asemanatoare cu activitatea din sala de operatie.
Tratamentul afectiunilor renale acute si cronice include manopere si tehnici a caror aplicare corecta si prompta este hotaratoare pentru reusita tratamentului. 
Introducerea unui tub (sau a unei sonde) in vezica urinara reprezinta una dintre primele masuri aplicate bolnavilor cu insuficienta renala cronica, dezechilibre hidro-electrolitice, traumatisme abdominale, pregatirea preoperatorie in interventiile asupra aparatului genital, in scopul monitorizarii diurezei si a prevenirii aparitiei globului vezical.
Aceeasi manopera serveste pentru efectuarea spalaturilor vezicale, in vederea pregatirii vezicii urinare pentru investigatii suplimentare, adjuvante in stabilirea diagnosticului.
Sondajul vezical are rol de a goli cavitatea vezicii urinare si a permite aprecierea volumului urinar in 24 ore, efectuarea analizelor de laborator (examen urina, determinari chimice cantitative si calitative, proba Addis - Hamburger, urocultura, etc.).
Este o masura importanta, deoarece permite obtinerea informatiilor privind evolutia afectiunii pe perioada tratamentului instituit.
Sondajul vezical permite efectuarea spalaturii vezicale in vederea pregatirii pacientului pentru unele explorari endoscopice (cistoscopie, pielografie) si a indepartarii exudatelor patologice, rezultate din inflamatia vezicii urinare.
Prin intermediul sondei vezicale pot fi aplicate local si unele solutii medicamentoase ca :
- instilarea unui antibiotic sau a unui antiseptic in vezica urinara la sfarsitul cateterismului ;
- umplerea vezicii urinare cu substante radioopace.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sondajul Vezical.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!