Spațiul geoeconomic și geopolitic al lumii contemporane

Cuprins licență

INTRODUCERE ..4
Capitolul I. Structura geospatiala si geoeconomica a lumii contemporane
1.1 Spatiul-coordonata a dezvoltarii geoeconomice 6
1.2 Pozitia geoeconomica si geopolitica ca baza a relatiilor geoconomice internationale 10
1.2 Parametrii geospatiali ai unui stat 12
Capitolul II. Tendinte geopolitice si geostrategice in zona Marii Negre-Caucaz 
2.1 Tendinte geopolitic ..16
2.2 Tendinte geoeconomice ...17
2.3 Tendinte geostrategice .18
2.4 Problematica Marii Negre dupa "Razboiul Rece" ...19
2.5 Principalele directii de actiune in regiune 21
Capitolul III. Romania in context geopolitic si geostrategic actual
3.1 Pozitia geopolitica a Romaniei 23
3.2 Geostrategia-delimitari teoretice ..25
3.3 Provocarile Romaniei in contextul geopolitic actual ...28
Capitolul IV. Geopolitica si geostrategia in analiza relatiilor internationale contemporane
4.1 Geopolitica in analiza mediului international contemporan 32 
4.2 Comportamentul actorilor in campul geopolitic contemporan 36
Concluzii ..39
Bibliografie ..41


Extras din licență

Introducere
Derivata din geografie, geopolitica s-a nascut din necesitati utilitare, extinzandu-si treptat sfera de cunoastere asupra intregului Pamant. Prin extinderea comertului international si deschiderea de noi piete comerciale, la inceputul epocii moderne geografia a devenit un element esential in procesul de cunoastere a lumii, pentru ca, mai tarziu, sa devina chiar un argument indispensabil rezolvarii conflictelor militare. 
In perioada afirmarii identitatii nationale a statelor, geografia a devenit o componenta a identitatii nationale, un important factor educational, fiind inclusa in toate treptele de invatamant, de la cel elementar, pana la cel universitar. Evolutia geografiei in Franta, Germania, Marea Britanie si Rusia, in primele faze de dezvoltare a acestora ca state moderne, este elocventa in acest sens. Infiintarea primelor societati de geografie la Paris (1821), Berlin (1828), Londra (1830), Sankt Petersburg (1845), New York (1852), Bucuresti (1875) au trasat, de fapt, jaloanele viitoarelor principale scoli geografice. 
La sfarsitul secolului al XIX-lea, intrega planeta, cu exceptia zonelor polare, a fost impartita intre marile puteri, astfel ca, dupa constiinta nationala apare constiinta spatiului, ultima generata de rivalitatea dintre aceste puteri, ceea ce a condus la 14 premisele aparitiei geopoliticii. ,,Constiinta geopolitica sau, mai pe larg, spatiul privit drept camp de exercitare a puterii, s-a faurit de la inceput in cercurile puterii". 
Ca geopolitica isi are radacinile in geografie, o demonstreaza si faptul ca piatra de temelie geopoliticii este considerata aceesi Politische Geographie (Geografia Politica) a lui Friedrich Ratzel.
In viziunea lui Ratzel, statul era conceput ca un organism viu ale carui particularitati depind pe de o parte de caracteristicile poporului, iar pe de alta de cele ale teritoriului, rolul determinant revenindu-le celor din urma. Intre aceste particularitati,cele mai importante sunt suprafata, pozitia geografica, relieful, vegetatia si apele etc. Rezulta de aici deosebirea fundamentala dintre geopolitica si geografie. Prima urmareste sa surprinda miscarea, o anume evolutie, dinamica statelor si a raporturilor dintre state, in timp ce geografia descrie mai mult conditiile naturale ale mediului fizic.
Geograful roman cu cele mai sistematice preocupari de geopolitica din perioada interbelica, Ion Conea, cita la randul sau pozitia autorilor germani Hennig si Korholtz in aceasta privinta: ,,Sa fie bine stabilit ca geopolitica si geografia politica nu e unul si acelasi lucru, desi aceste discipline au o sumedenie de puncte de contact. Geografia politica se ocupa cu aspectul si impartirea politica a statelor intr-un moment dat, asadar cu o permanenta, pe cata vreme geopolitica se ocupa cu miscarile din procesul de devenire a statelor, miscari care duc la transformarea, inlocuirea sau deplasarea starilor celor in fiinta la un moment dat, cu acestea si cu rezultatele lor. Geografia politica da instantanee, imagini ale unei stari de moment, la fel cu cliseele fotografice. Geopolitica, dimpotriva, ne prezinta ca si un film, forte si puteri in desfasurare".
Altfel spus, geografia politica este o geografie descriptiva a statelor, pe cand geopolitica este o geografie dinamica, a statelor in miscare. Geopolitica este interesata de cerintele spatiale ale statului, in timp de geografia politica se ocupa numai cu conditiile spatiale ale 
acestuia (Maull, citat de Muir, 1976). Geografia politica descrie si analizeaza, in timp ce geopolitica anticipeaza functionarea lumii intr-o anumita logica.
Atat geopolitica cat si geoeconomia este considerata pe drept cuvant "cheia"cunoasterii lumii contemporane, in pragul sec al XXI-lea, si a aparut ca un nou curent in stiinta economica si geografica la finele sec al XX-lea. Baza acestei stiinte o constituie geopolitica. Analiza interactiunilor economice si geopolitice dintre regiunile si tarile lumii permit de a concluziona ca avem o situatie principal noua, asistam la o restructurare globala a sistemului economic mondial. Etapa postindustriala a generat formarea in lume a unor noi sisteme geoeconomice in lume.
In esenta geoeconomia constituie o geopolitica economica contemporana ce are drept scop lichidarea diferentierelor dintre politica interna si externa, dintre hotarele nationale, politice si economice. Geoeconomia analizeaza politica si economia intr-o stransa interactiune cu caracteristicile mediului geografic. Deci, aceasta stiinta trateaza nu numai factorul spatial dar si factorul ce tine de asigurarea ramurilor economiei cu resurse naturale si economice.
In conditiile economiei de piata, in pregatirea tinerilor economisti, accentul principal trebuie sa fie pus pe disciplinele ce studiaza politicile si strategiile geoeconomice ce ar putea asigura o sporire a competitivitatii statelor. Caderea lumii bipolare a demostrat clar ca parametrul determinat ar ordinii mondiale este economia, iar sistemele geoconomice sunt subiecte supranationale ale economiei si politicii mondiale ce ar asigura la randul lor o stabilitate economica a economiilor nationale.
Actualmente, traim intr-o lume care se modifica foarte dinamic. Mai multe fenomene si procese din societate, de actualitate cu cateva decenii in urma, in prezent si-au pierdut din actualitate. Pe parcursul dezvoltarii societatii se modifica esential si continutul stiintelor socio-economice, apar noi directii de cercetare care corespund cerintelor moderne.


Fisiere în arhivă (1):

  • Spatiul geoeconomic si geopolitic al lumii contemporane.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Eugen Badalan -"Repere ale constructiei arhitecturii de securitate in arealul Marii Negre;
2. G.Raballand, Geoeconomie du Bassin Caspien, Institut francais des relations internationales (IFRI), iunie 2003;
3. Gheorghe Nicolaescu, "Romania si noile realitati geopolitice";
4. Pozitia geopolitica a Romaniei in revista "Geografica Romana", tipografia Cartea Romaneasca, Cluj. 1938;
5. Constantin Hlihor,"Geopolitica si geostrategia in analiza relatiilor internationale contemporane", 2005;
6. Ion Conea "Geopolitica. O stiinta noua in geopolitica", Editura "Ramuri", Craiova, 1939;
7. S. Tamas,"Geopolitica", Editura Noua Alternativa, Bucuresti, 1995;
8. Karl Haushofer, "De la geopolitique", Editura Fayard, 1986;
9. Alexandra Sarcinschi, Cristian Bahnareanu, "Redimensionari si configurari ale mediului de securitate regional" (zona Marii Negre si Balcani), Bucuresti, 2005;
10. https://www.researchgate.net/publication/282284048_DIRECTII_SI_TENDINTE_IN_GEOPOLITICA_ROMANEASCA_INTERBELICA;
11. https://www.academia.edu/724470/TENDINTELE_GEOPOLITICE_GEOECONOMICE_SI_GEOSTRATEGICE_REGIONALE_IN_ZONA_MARII_NEGRE_CAUCAZ._GEOPOLITICAL_GEOECONOMICAL_AND_GEOSTRATEGICAL_TENDENCIES_IN_THE_BLACK_SEA-CAUCASUS_AREA


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!