Specte Privind Relatia Contabilitate-fiscalitate in Romania

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
SISTEMUL FISCAL.NOTIUNI GENERALE DESPRE IMPOZITE SI TAXE
1.TRASATURILE SI FUNCTIILE SISTEMULUI FISCAL
Termenul de fiscalitate este definit in dictionarul Larousse ca reprezentand totalitatea impozitelor si taxelor, a reglementarilor de natura fiscala, precum si a aparatului fiscal ce vin sa influenteze direct sau indirect activitatea unui agent economic devenit contribuabil. 
In conditiile economiei de piata, statul nu ai poate interveni in sectorul privat al economiei prin masuri administrative.El are insa posibilitatea sa utilizeze parghii economico-financiare potrivit cerintelor politicii sale economice, financiare, monetare, sociale, prin care sa influenteze activitatea agentilor economici.
Sistemul fiscal, prin parghiile sale, ofera posibilitati pe care organele statului le pot utiliza in vederea satisfacerii unor cerinte de interes general sau local ca si in conducerea activitatii economice si sociale
O prima trasatura a sistemului fiscal consta in aceea ca, prin intermediul sau, statul isi procura resursele necesare finantarii actiunilor sale.O a doua trasatura este universalitatea, ceea ce presupune ca un impozit sa fie platit de catre toate persoanele care realizeaza venituri din aceeasi sursa, sau poseda acelasi gen de avere.Asezarea impozitelor trebuie sa se faca dupa criterii unitare pentru toti detinatorii, fara nici o discriminare de natura sociala sau subiectiva. O alta trasatura este echitatea, ceea ce inseamna ca asezarea sarcinilor fiscale sa se faca fara nici un fel de discriminare etnica, religioasa, sau de ordin politic.
Sistemul fiscal are doua functii,prima fiind cea sociala,potrivit careia sunt favorizati categoriile de contribuabili cu venituri mai mici si greutati materiale mai mari, ca si agentii economici care angajeaza nevazatori,handicapati, etc. ; iar cea de a doua,fiind cea stimulativa,in sensul acordarii de facilitati agentilor economici.
2.RAPORTUL CONTABILITATE  FISCALITATE
Aparitia impozitelor in sarcina intreprinderilor a fost generata de nevoile de bani ale statului si a generat, la randul ei, necesitatea introducerii unor criterii cat mai riguroase pentru stabilirea bazei de impozitare.1Astfel, a fost lansata contabilitatii o noua comanda sociala.Prin bilant si contul de profit si pierdere contabilitatea este in masura sa prezinte toate cantitatile patrimoniale producatoare de venit ca si toate veniturile produse.
Contabilitatea societatilor comerciale, desi serveste intreprinderea, ea este croita, in principal, in functie de interesele utilizatorilor externi, mai ales fiscalitatea ca reprezentant al statului. Dintotdeauna, pentru contabilitate a existat problema concilierii sale cu fiscalitatea.Cauza acestei probleme a fost generata de neintelegerile dintre principiile contabile subordonate imaginii fidele asupra patrimoniului si principiile fiscale de impunere a intreprinderii. 
Contabilitatea este o sursa imporatanta pentru organele fiscale, majoritatea obligatiilor fiscale fiind stabilite pe baza datelor din contabilitate.S-a incercat si se incearca sa se stabileasca o relatie de ordine intre fiscalitate si contabilitate, adica sa se precizeze cine influenteaza mai mult pe cine.Se pot identifica trei idei din lucrarile de specialitate:
- contabilitatea influenteaza fiscalitatea
- contabilitatea este influentata de fiscalitate, cu diferite grade de interventie
- contabilitatea este dependenta de fiscalitate2
Influentele contabilitatii asupra fiscalitatii reies din faptul ca pentru masurarea materiei impozabile, fiscul a fost nevoit sa gaseasca reguli de evaluare, de delimitare in timp, de amortizare.Exista un principiu numit principiul congruentei dintre contabilitate si fiscalitate , folosit in modelul german de contabilitate, care are ca obiectiv crearea cadrului necesar pentru ca


Fisiere in arhiva (2):

  • Specte Privind Relatia Contabilitate-fiscalitate in Romania.ppt
  • Specte Privind Relatia Contabilitate-fiscalitate in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!