Stabilirea Filiatiei Fata de Tata a Copilului din Afara Casatoriei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I. DREPTUL LA FILIATIE AL COPILULUI DIN AFARA CASATORIEI 5
1. Precizari privind evolutia reglementarii filiatiei 5
2. Dreptul la filiatie si notiunea de familie in acceptiunea art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului 8
CAPITOLUL II. 20
ACTIUNEA IN JUSTITIE PENTRU STABILIREA PATERNITATII 20
COPILULUI DIN AFARA CASATORIEI 20
1. Interzicerea paternitatii copilului din afara casatorie in conceptia Codului Civil de la 1864 20
2. Principiul liberei cercetari a paternitatii copilului din afara casatoriei in conceptia Codului familiei 21
3. Principiul liberei cercetari a paternitatii copilului din afara casatoriei in conceptia Noului Cod civil 22
4. Aspecte de procedura civila 23
4.1. Precizari prealabile 23
4.2. Titularul dreptului la actiune 24
4.3. Calitatea de parat 28
4.4. Instanta competenta pentru solutionarea actiunii 29
4.5. Termenul de prescriptie extinctiva 29
4.6. Probatiunea paternitatii copilului din afara casatoriei 40
4.7. Inregistrarea hotararii 46
5..Unele efecte juridice ale hotaraii judecatoresti 46
CONCLUZII 52
BIBLIOGRAFIE 56


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Filiatia este atat o legatura biologica izvorata din procreare si nastere, cat si o institutie sociala, o creatie artificiala care include elemente de ordin social, cultural si religios, elemente care si-au pus de-a lungul timpului amprenta asupra solutiilor juridice in materie.
In prezenta lucrare ne-am propus sa analizam paternitatea copilului din afara casatoriei, din punct de vedere legislativ, doctrinar si jurisprudential. Lucrarea este structurata pe doua capitole, divizate in sectiuni si subsectiuni, in care analizam, pe rand dreptul la filiatie al copilului prin prisma consacrarii sale legislative si a acceptiunii art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si una dintre cele doua cai de stabilire a paternitaitii copilului din afara casatoriei, si anume hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii in stabilirea paternitatii.
Analiza se realizeaza prin raportare la dispozitiile Noului Cod civil, facand apel, in acelasi timp si la prevederile Codului familiei, care au reglementat deceni la rand institutia filiatiei. Pe plan international, statutul juridic al copilului din afara casatoriei este reglementat de dispozitiile urmatoarelor instrumente: Conventia Adunarii Generale a O.N.U. cu privire la drepturile copilului din 1989, Conventia europeana asupra statutului juridic al copiilor nascuti in afara casatoriei, incheiata la Strasbourg la 15 octombrie 1975, la care a aderat si Romania prin Legea nr. 101/1992
Copilul din afara casatoriei are dreptul nelimitat de a-si stabili filiatie, fara nici o ingradire de termen de prescriptie extinctiva, are dreptul de a purta numele de familiei al tatalui, de a-l mosteni pe acesta in conditii de egalitate cu copilul din casatorie, are dreptul la intretinere, dreptul la legaturi personale etc.
CAPITOLUL I.
DREPTUL LA FILIATIE AL COPILULUI DIN AFARA CASATORIEI
1. Precizari privind evolutia reglementarii filiatiei
In sensul strict al cuvantului, filiatia este raportul care leaga pe copil de parintii sai; acest raport este imediat, caci el uneste in mod direct pe copil cu tatal si mama. Intr-un inteles mai generic, filiatia este sinonima cu descendenta; ea uneste in mod succesiv pe toate persoanele care coboara dintr-un autor comun, filiatia infatisandu-se ca un element important al starii civile, care contribuie sa determine personalitatea juridica a unei persoane.
Privita din perspectiva copilului, filiatia exprima pentru o persoana calitatea de copil al anumitor parinti, in timp ce privita din partea parintilor filiatia ne indica calitatile corelative de mama si tata ale acestora, denumite maternitate si paternitate. Acest raport intre mama sau tata, pe de o parte, si copil, pe de alta parte, este urmarea directa a faptului material al procreatiei, care nu este deloc in legatura cu existenta familiei.
Filiatia produce efecte civile de o importanta fundamentala, legea trebuie sa dea posibilitatea celor interesati sa stabileasca precis legatura dintre copii si parinti, legatura din care izvorasc atat drepturi cat si obligatii. Dupa cum persoana s-a nascut sau a fost conceputa in timpul casatoriei ori in afara casatoriei filiatia este din casatorie sau din afara casatoriei. Este o filiatie din casatorie cand nasterea sau conceperea copilului a avut loc in timpul casatoriei, cu mentiunea ca nu intereseaza valabilitatea actului juridic al casatoriei; iar filiatie din afara casatoriei avem atunci cand ,,fie parintii celui in cauza nu erau casatoriti intre ei la data conceptiei sau la data nasterii copilului fie, desi copilul s-a nascut cu statutul de copil din casatorie, filiatia sa paterna prezumata a fost inlaturata prin hotarare judecatoreasca ramasa irevocabila".
In reglementarea Codului civil de la 1864, in vigoare pana la adoptarea Codului familiei, in Titlul VII, ,,Paternitatea si filiatiunea" art. 286-308, se facea distinctie intre filiatia legitima, bazata pe casatorie si filiatia naturala, consecinta uniunii neconsacrate prin casatorie, existand discriminare intre copilul legitim si cel natural atat in privinta modului de stabilire a filiatiei naturale cat si in privinta efectelor filiatiei naturale.
In ce priveste modul de stabilire a filiatiei naturale, in Codul civil s-a instituit o discriminare inadmisibila, dupa cum era vorba de stabilirea filiatiei fata de mama sau stabilirea filiatiei fata de tata. Filiatia naturala se putea determina in doua moduri deosebite: prin recunoastere voluntara sau prin recunoastere fortata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Filiatiei Fata de Tata a Copilului din Afara Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

O. Ungureanu, C. Jugastru, Drept civil. Persoanele, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012
Ernest Lupan, Ioan Sabau-Pop, Tratat de drept civil roman. Vol. II. Persoanele, Editura CH Beck, Bucuresti, 2007
Corneliu Barsan, Conventia europeana a drepturilor omului, Comentarii pe articole, vol.I Drepturi si libertati, Editura All Beck, Bucuresti, 2005
Paraschiv Petu, Starea civila si actiunile de stare civila, Editura Detectiv, Bucuresti, 2009
Dan Lupascu, Cristina Mihaela Craciunescu, Dreptul familiei, Editura Universal Juridic, Bucuresti, 2011
Gabriela Lupsan, Institutia filiatiei in dinamica dreptului romanesc, in "Dinamica dreptului romanesc dupa aderarea la Uniunea Europeana", Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011
Gabriela Lupsan, Some Considerations Regarding the Reform in the Field of Civil Status Activity and Public Record, in Acta Universitatis Danubius. Administratio nr. 1/ 2009
Gabriela Lupsan Unele aspecte ale filiatiei in cazul maternitatii de substitutie, in Dreptul, nr. 6/2004
Gabriela Lupsan, Irina Apetrei, Filiatia in cadrul asistentei medicale a procrearii, in Dreptul, nr. 9/2001 
S. Butureanu, G. Lupsan, O provocare interdisciplinara: reproducerea medical asistata, Editura Junimea, Iasi, 2001
Alin Gheorghe Gavrilescu, Drepturile si obligatiile parintesti, Editura Universal Juridic, Bucuresti, 2011
Emese Florian, Protectia drepturilor copilului, Editura CH Beck, Bucuresti, 2007
Teodor Bodoasca, Aurelia Draghici, Ioan Puie, Dreptul familiei, Editura Universal juridic, Bucuresti, 2012
Alexandru Bacaci, Viorica Claudia Dumitrache, Cristina Codruta Hageanu, Dreptul familiei, Editura CH Beck, Bucuresti, 2012
Rosu E., Dreptul familiei. Practica judiciara. Hotarari CEDO, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2007
Filipescu A., Filiatia fireasca si filiatia adoptiva, Editura All Beck, Bucuresti, 2003
Bohotici I., Stabilirea, tagaduirea si contestarea paternitatii, Editura Cordial Lex, Cluj-Napoca, 1994
Flavius A. Baias, Modificari aduse Codului familiei prin Legea nr. 288/2007, in Dreptul, nr. 3/2008
T. Bodoasca, Examen de ansamblu si observatii critice privind familia si casatoria in reglementarea noului Cod civil, in Dreptul, nr. 11/2009


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!