Stabilitatea pe Functie - Mijloc de Creare a Unui Corp Performant al Functionarilor Publici

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1: CONCEPTUL DE FUNCTIE SI FUNCTIONAR PUBLIC 3
1.1. Functia publica. Definitie. Caracteristici. Tipuri 3
1.2. Functionarul public. Definitie. Categorii 11
CAPITOLUL 2: PRINCIPII CARE GUVERNEAZA EXERCITAREA FUNCTIEI PUBLICE 16
2.1. Principii care stau la baza exercitarii functiei publice 16
2.2. Principiile care stau la baza organizarii carierei in functia publica 23
2.3. Conditii privind ocuparea functiei publice 24
CAPITOLUL 3: CARIERA FUNCTIONARILOR PUBLICI. STABILITATEA IN FUNCTIE 29
3.1. Notiunea de corp al functionarilor publici 29
3.2. Etapele carierei functionarilor publici 36
3.2.1. Recrutarea personalului din administratia publica 36
3.2.2. Perioada de stagiu si evaluarea functionarilor publici 38
3.2.3. Numirea functionarilor publici 41
3.2.4. Promovarea si avansarea functionarilor publici 43
3.2.5. Evaluarea functionarilor publici 47
3.2.6. Conflictul de interese si incompatibilitatile functiei publice 50
3.3. Stabilitatea in functie. Instrument de garantare a unei cariere performante 54
3.4. Moblilitatea functionarilor publici. Mijloc de limitare a stabilitatii in functie 56
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Analiza functiei publice reprezinta o tema care este interesanta dintr-o dubla perspectiva:
a) Istorica, dat fiind faptul ca functia publica si functionarul public constituie institutii juridice care in Romania au aparut inca de la jumatatea secolului al XIX-lea si in legatura cu care s-a manifestat o evolutie sinuoasa determinata, in principal, de succesiunea regimurilor politice.
b) Contemporana, tema fiind de acuta actualitate in doctrina juridica, solutiile care au fost exprimate rasfrangandu-se asupra practicii administratiei publice si a celei judecatoresti.
Traditional, raportul juridic avand ca obiect activitatea functionarului public a fost si este inca apreciat ca avand un statut de sine statator care decurge din:
- specificul puterii de stat;
- competenta autoritatilor si institutiilor publice.
Tendinta s-a manifestat si dupa 1989, specialistii in dreptul administrativ ocupandu-se, quasimajoritar, exclusiv de analiza statutului functionarului public, fara comparatiile necesare cu statutul salariatului. Numai cu titlu de exceptie, si in dreptul public (dreptul administrativ) au fost intreprinsi relativ recent primii pasi in analiza comparata a normelor legale care ii privesc pe functionarii publici cu cele care se refera la salariati.
Cert este faptul ca, in prezent, cu privire la apartenenta analizei statutului functionarului public la o ramura de drept sau alta, in doctrina s-au conturat si coexista diverse opinii:
- statutul functionarilor publici apartine exclusiv dreptului public, analiza acestuia reprezentand obiect al dreptului administrativ; raportul juridic al functionarului public este complet autonomizat fata de raportul de munca al salariatului;
- statutul functionarilor publici apartine exclusiv dreptului muncii, apartinand, in consecinta, dreptului privat;
- statutul functionarului public reprezinta o institutie care se afla la confluenta dintre dreptul public si dreptul privat, raportul de serviciu al functionarului public constituind un raport juridic de munca, cu particularitati certe determinate de incidenta normelor de drept public; din aceasta perspectiva, statutul functionarilor publici constituie obiect de analiza si pentru dreptul muncii insa numai ca repere comparative fata de raporturile de munca ale salariatilor.
CAPITOLUL 1: CONCEPTUL DE FUNCTIE SI 
FUNCTIONAR PUBLIC
1.1. Functia publica. Definitie. Caracteristici. Tipuri
In ultimele decenii ale secolului XX, notiunea de functie publica a capatat o noua forma, diferita de cea data in doctrina dreptului public, datorita schimbarilor fundamentale de conceptie care au intervenit in managementul public din tarile dezvoltate, impunand un nou mod de abordare in teoria si practica din institutiile publice, in general.
Functia publica ca si concept poate fi abordata din doua perspective: cea legislativa si cea manageriala. Desi cele doua nu se elimina, dimpotriva sunt ca si continut perfect compatibile, exista o serie de diferente in perceperea conceptului de catre juristi si de catre specialistii in domeniul managementului public. Din punctul de vedere al specialistilor in drept administrativ, functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale.
Din perspectiva dreptului administrativ, functia publica desemneaza ,,situatia juridica a persoanei fizice - investita legal, cu atributii in realizarea competentei unei autoritati publice ce consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor care formeaza continutul juridic complex dintre persoana fizica respectiva si organul care l-a investit" ( A. Iorgovan, 1996, p. 628).
Aceasta definitie evidentiaza urmatoarele trasaturi ale functiei publice:
- drepturile si obligatiile in realizarea competentei nu pot fi stabilite decat pe cale unilaterala, prin norme juridice, de catre organele de stat, ca si atributiile care definesc competenta. Ca urmare, nu suntem in prezenta unui contract de munca, care este un acord de vointa al unitatii si persoanelor incadrate in colectivul de munca, ci a unei institutii a dreptului public;
- aceste drepturi si obligatii sunt atributii ale functiei publice, ca si competenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilitatea pe Functie - Mijloc de Creare a Unui Corp Performant al Functionarilor Publici.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!