Starea Actuala si Tendinte de Dezvoltare a Turismului Agrar in Republica Moldova

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I: Definirea, importanta si obiectivele agroturismului.
1.1. Definirea conceptului de Agroturism 12
1.2. Principiile pentru dezvoltarea durabila a agroturismului 15
1.3. Diferenta dintre Agroturism si Turism Rural 16
1.4. Caracteristica tipurilor de activitati practicate in agroturism 17
1.5. Produse alimentare ecologic pure-remedii in sustinerea turismului agrar 25
Capitolul II Starea actuala a unitatilor de cazare in agroturismul din R.M.
2.1.Caracteristica generala a agropensiunilor din Republica Moldova 28
2.2.Analiza SWOT a pensiunilor agroturistice din Republica 43
2.3.Promovarea produsului agroturistic 48
2.3.1.Traditie si promovarea vinzarilor 53
Capitolul III Tendinte de dezvoltare a agroturismului din Republica Moldova.
3.1. Dezvoltarea infrastructurii si a confortului pentru primirea turistilor 55
3.2. Rolul organizatiilor de specialitate in dezvoltarea agroturismului 58
3.3. Amenajarea unei agropensiuni adecvat tipului de activitate practicat 62
3.4. Vechi obiceiuri agrare moldovenesti-o atragere a turistilor in viitor si o readucere a trecutului in prezent 63
Studiu de caz Hanul lui Hangan 70
Concluzii 77
Bibliografie 81
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Motto:" Turismul rural nu este o moda.
Este o modalitate de dezvoltare echilibrata, 
de protejare si valorificare a patrimoniului"
Francesco Fragioli
Secretar general al Organizatiei 
Mondiale a Turismului 
Turismul sub diferite forme a cunoscut o dezvoltare si o diversificare accentuata in ultimele decenii ale civilizatiei actuale. Argumentul principal il reprezinta permanenta transformare, ca urmare a adaptarii fenomenului turistic la cerintele economiei mondiale de globalizare si dezvoltare durabila a sectorului serviciilor. Schimbarile in domeniul turismului sint rezultatul derularii unui proces continuu de inoire cantitativa si calitativa in principal a ofertei turistice si a motivatiilor care au determinat alegerea practicarii activitatilor si a destinatiilor turistice. Turismul agrar reprezinta una din formele de turism care s-a integrat si adaptat rapid cerintelor pietii turistice mondiale in actualul context. Necesitatea cunoasterii si analizei agroturismului a aparut ca urmare a modificarilor cererii turistice in favoarea practicarii turismului in mijlocul naturii departe de ritmul citadin stresant al oraselor.
Agroturismul in tarile Uniunii Europene a devenit, pentru ultimile decenii ale acestui veac, o prioritate in politicele acestor state de dezvoltare locala, in prezent si in viitor, acest tip de turism avind la baza trei coordonate: spatiul, oamenii si produsele, care sunt intr-o stransa corelatie, neputind exista una fara cealalta. In privinta spatiului ( factorii naturali si antropici) se remarca mari deosebiri, in special in ce priveste domeniul serviciilor si dotarilor care se particularizeaza de la o tara la alta si de la o regiune la alta. Turismul rural si implicit agroturismul sunt considerate ca o strategie a viitorului in ceea ce priveste dezvoltarea economica a localitatilor, fixarea populatiei, crearea locurilor de munca si promovarea dezvoltarii sociale si culturale. Fiecare al patrulea european isi petrece vacanta in mediul rural, preponderent fiind familistii din orase. Turismul cu destinatie in localitatile satesti, datorita interesului crescind din partea turistilor, devine o afacere profitabila.
Aceasta afirmatie este valabila si pentru Republica Moldova. Analiza retrospectiva a acestui domeniu reflecta ca, desi in fosta URSS exista un sistem centralizat de distribuire a foilor de calatorii, un mic procent din cazari erau realizate in sectoral particular, preponderent in satele de pe litoral sau in jural marilor orase. In asa mod erau generate venituri substantiate populatiei satesti din deservirea turistilor (cazare, prepararea bucatelor, inchirierea de echipamente, etc.). In Moldova din acea perioada majoritatea locurilor de cazare erau concentrate tot in mediul rural (in taberele de odihna situate in padurile pe teritoriul satelor functionau cca. 500 de unitati cu aproximativ 130 mii de locuri de cazare), unde functionau peste 100 de hoteluri mici, majoritatea edificiilor fiind actualmente privatizate si scoase din circuitul turistic. Anual republica pe filiera sindicatelor era vizitata de peste 2 mln. turisti, o mare parte din care aveau drept loc de destinatie locurile de odihna din mediul rural (cele mai vizitate: Ivancea, Hirjeuca, Holercani, Vadul lui Voda, Cubolta).
Actualitatea temei. Turismul in general si in special turismul rural si agroturismul sunt factori ce duc la dezvoltarea social-economica a tarii, fapt confirmat in SCERS si Programul national "Satul moldovenesc". Turismul constituie cca. 1% din PIB-ul national, dar aceasta ramura poate duce la ridicarea economiilor localitatilor rurale, poate crea noi locuri de munca si lichidarea somajului. Agroturismul este considerat ca o oportunitate de dezvoltare si de diversificare a turismului moldav, dar totusi este nevoie de un sir de masuri care trebuiesc luate pentru a pune o baza rigida a agroturismului. Agroturismul din Republica Moldova necesita o serie de ameliorari, icluderea unor noi tipuri de activitaati ce ar duce la atragerea turistilor, este nevoie de o diversificare a ofertelor de la o pensiune la alta, cit si de la o localitate la alta, deoarece poporul moldovenesc dispune de o serie de datini si obiceie care ar putea servi ca interes pentru straini cit si pentru persoanele din alte regiuni ale Moldovei. Sub aspect economic, activitatea agroturistica se prezinta ca una dintre modalitatile de existenta, o forma complementara de folosire optima a resurselor din gospodaria rurala si din zona, combinata cu un complex de servicii, in interiorul si exteriorul gospodariei, orientind productia agricola in scopul realizarii dezideratelor unui agroturism eficient si modern


Fisiere in arhiva (1):

  • Starea Actuala si Tendinte de Dezvoltare a Turismului Agrar in Republica Moldova.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!