Stenoza Pilorica

Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Stenoza pilorica, una dintre bolile ,,mileniului 3", este mult mai frecvent intalnita in practica pediatrica decat s-a crezut pana in prezent. Se prezinta o incursiune scurta in anatomia si fiziologia aparatului digestiv, si in istoria naturala a bolii pentru a explora, identifica si explica mecanismele patogenice care stau la baza dezvoltarii stenozei pilorice.
In urgenta, stenoza pilorica poate avea ca simptom dominant durerile epigastrice sau varsaturile.
Durerile sunt continui, exacerbate postalimentar, insotite de balonari postprandiale, eructatii frecvente si zgomotoase, slabire in greutate.
Varsaturile la inceput sunt rare, abundente, cu continut alimentar (uneori fetide, cu alimente ingerate cu o zi inainte).Bolnavul isi provoaca adesea varsatura pentru a-si calma durerea.
Pe masura ce stenoza progreseaza, varsaturile devin spontane, mai frecvente, putand duce la deshidratare si tulburari electrolitice.
Examenul obiectiv poate evidentia bombarea regiunii epigastrice, unde peristaltice vizibile pe peretele abdominal (spontane sau provocate prin excitarea mecanica a regiunii, clapotaj) pe nemancate.
Particularitati clinice legate de substrat
Ulcerul gastric (cu localizare in vecinatatea pilorului) si duodenal constituie cauza cea mai frecventa a stenozei pilorice.
Fig. 1- Stenoza pilorica
Stenoza pilorica a adultului este una dintre complicatiile ulcerului gastroduodenal. Din punct de vedere etiopatogenic, este de 2 feluri:
1) functionala sau incompleta - edemul periulceros, impreuna cu spasmul reflex al musculaturii netede realizeaza o obstructie reversibila a lumenului.
Tonusul gastric crescut incearca sa invinga obstacolele prin asa-zise ,,unde de lupta".
2) organica sau completa - strictura cicatriceala transforma ireversibil leziunea, iar stomacul se dilata, pierzandu-si treptat peristaltica pana la stadiul de asistolie gastrica.
Stenoza organica poate fi precedata de insuficieta evacuatorie functionala (prin spasm, edem si infiltratie).
Ulcerul gastric se poate complica cu stenoza mediogastrica, cu simptomatologie similara cu a stenozei pilorice.
Anamneza releva, in antecedentele bolnavului, durerile epigastrice ritmate de alimentatie si periodice. 
In cancerul gastric, complicat cu stenoza pilorica, varsaturile pot avea continut sangvinolent (cu aspect de drojdie de cafea).
Debutul relativ recent, varsta peste 40 ani, durerile nesistematizate, progresive, alterarea starii generale, slabirea in greutate, orienteaza diagnosticul clinic.
Cauze mai rare: tumori benigne ale stomacului, compresiuni extrinseci, procese cicatriciale (postoperatorii, dupa gastrite corosive, dupa procese inflamatorii de vecinatate), anomalii congenitale.
Conduita de urgenta
Stenoza pilorica reprezinta o stare de urgenta si necesita internare in situatiile in care varsaturile sunt abundente si duc la tulburari hidroelectrolitice, stare de soc, insuficienta renala acuta.Internarea poate fi impusa si de intensitatea mare a durerilor, care pot sa puna probleme dificile de diagnostic diferential.
Atunci cand varsaturile sunt rare si durerile mai putin intense, se pot administra antispastice, alcaline, pansamente gastrice.
Explorarile (mai ales examenul radiologic) se pot face ambulator si in functie de rezultatele acestora, se recomanda internarea in vederea interventiei chirurgicale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stenoza Pilorica.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!