Stereotipuri si prejudecati sociale

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE . 4
CAPITOLUL I. Stereotipurile. 6
1.1. Stereotipuri - cadre generale. 6
1.2. Utilizarea stereotipurilor. 8
1.3. Studii asupra stereotipurilor.11
CAPITOLUL AL II-LEA. Prejudecati sociale. 12
2.1. Prejudecati sociale - cadre generale .12
2.3 Studii asupra prejudecatiilor sociale.20
2.2. Perjudecati sociale asupra homosexualitatii.22
2.3 Prejudecati sociale asupra ateismului. .30
CAPITOLUL AL III-LEA. Cercetare privind perceptia adolescentilor asupra homosexualitatii si ateismului
3.1 Scopul si obicetivele cercetarii.35
3.2 Ipotezele cercetarii.35
3.3 Esantionul cercetarii.36
3.4 .Instrumente de cercetare.37
3.5 Prezentarea si analiza datelor obtinute.38
3.6 Verificarea ipotezelor.53
Concluzii.57
Anexe.58
Bibliografie.60


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales tema stereotipurilor si a prejudecatiilor sociale deoarece este un subiect actual, de mare importanta. Fiind un subiect foarte dens pentru ca lumea e plina de grupuri stereotipzate si discriminate m-am limitat asupra prejudecatiilor asupra homosexualitatii si asupra ateismului, dar in timp voi dori sa continui aceasta lucrare cercetand si alte grupuri.
Minoritatile sexuale si religioase reprezinta subiecte tabu de o foarte lunga perioada de timp si in numeroase cazuri au dus la violenta, neacceptare si discriminare. De cele mai multe ori oamenii etichteaza grupurile care nu fac parte din normalitatea propusa de ei si ii vad ca homosexuali, atei, negri, ci nu ca fiinte umane. Aspectul care ma deranjeaza cel mai tare nu este ca atat de multe grupui de oameni sunt considerati anormali, ci pentru ca sunt judecati pentru asta si mai ales pentru ca li se atribuie caracteristici generale si nefavorabile tuturor membrilor acelor grupuri fara a incerca sa ii cunoasca. Astfel in perceptia majoritatii : ateii sunt rai, responsabili de ce e mai rau in lume si deseori sunt confundati alte grupuri sataniste sau nocive. 
Cealalta categorie de oameni aleasa de mine pentru aceasta lucrare o reprezinta homosexualii. Acestia sunt criticati si respinsi de marea majoritate a oamenilor. Chiar si o parte dintre ateii au prejudecati asupra homosexualilor, cu toate ca ei ar trebui sa stie mai bine ca prejudecatile sunt negative si ii afecteaza pe cei stereotipizati. 
Romanii sunt cunoscuti peste hotare pentru homofobia de care dau dovada dat fiind unele scene in care persoane homosexuale sau lesbiene au fost abuzate sau implicate in scandaluri, nu doar in Romania ci in intreaga lume. In Romania nu s-au facut prea multe campanii pentru sprijinirea homosexualilor dar de cativa ani avem o comunitate LGBT prezenta printre noi cu anumite evenimente cum ar fi Serile Filmului Gay din Cluj Napoca, Parada Gay din Bucuresti, Mister Gay Romania, etc dar si tot mai multe vedete, personae publice isi exprima acceptarea si sprijinul pentru comunitatea gay din Romania. Tot odata foarte multe personae publice apreciate afirma ca nu sunt religioase.
In lucrarea mea doresc sa aflu parerea adolescentilor legate de acest subiect si mai ales nivelul tolerantei acestora asupra homosexualilor si ateilor. As dori sa aflu si care sunt factorii care afecteaza toleranta fata de aceste grupuri si daca se poate face ceva ca oamenii sa incerce sa cunoasca o persoana inainte de a sari la concluzii. 
Prin aceasta lucrare doresc sa verific validitatea catorva prejudecati care circula printe romani, de exemplu: persoanele de sex feminin sunt mai tolerante decat persoanele de sex masculin; religia influenteaza modul de gandire al oamenilor si persoanele din mediu urban sunt mai tolerante decat persoanele din mediul rural.
Doresc sa aflu parerea adolescentilor si voi face acest lucru prin aplicarea unui chestionar elaborat de mine prin care vreau sa curpind curiozitatile generale pe acest subiect. Apoi, pentru a dezvolta si aprofunda raspunsurile celor chestionati voi face si interviuri individuale cu 30 dintre acestia. 
Este cunoscut faptul ca prejudiciile apar atunci cand exista o mare lipsa de cunoastere. Asta pentru ca putine cunostinte duc la diverse generalizari, care constituie radacina fiecarui prejudiciu.Imi doresc astfel sa atrag atentia spre acest subiect , sa ma conving eu ca oamenii care nu tolereaza anumite grupuri de oameni sunt informati corect in legatura cu ei si realizeaza ca nu poti eticheta oamenii in diferite moduri doar pentru ca fac parte din categoria gay sau atei. Prejudecata afecateaza grav oamenii si pe unii definitiv. Stiu oameni care chiar ar fi putut fi mari in viata dar datorita prejudecatilor au ramas ,,mici" o viata intreaga. 
Odata ce oamenii au luat o hotarare generala despre un anumit grup de oameni, care sunt de un anumit sex, religie, rasa sau origine sociala, acestia au tendinta de a-si pastra aceasta credinta in viata lor prin ignorarea oricaror fapte care ar putea strica judecata lor. Ei nu vor sa invete, pentru ca invatarea este, in general, grea si, ceea ce este mai periculos, ca, prin invatare s-ar putea distruge, de asemenea, credinta lor. Este mult mai usor de observat doar acele exemple care sustin convingerile noastre initiale si care fac aceasta generalizare sa arate si mai puternica.
Prin aceasta lucrare sper sa descopar ca generatia tanara nu mai judeca indivizii asa aspru si ca nu atribuie etichete nefavorabile unor categorii de oameni care poate nu sunt pe placul lor. Este timpul ca aceasta discriminare sa se opreasca.
Asa cum se spune in Declaratia universala a drepturilor omului: "Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de celelalte in spiritul fraternitatii."


Fisiere in arhiva (1):

  • Stereotipuri si prejudecati sociale.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Abric, J.C. - Reprezentarile sociale: aspecte teoretice, Polirom, Iasi, 1997
2. Allport, Gordon. - Natura prejudecatilor. Editura Perseus Books, 1979.
3. Anitei, M., Chraif, M., - Metoda interviului in psihologia organizationala si a resurselor umane, Polirom, Iasi, 2011
4. Augoustinos M., Walker I. - Social Cognition, Sage Publications, London,1998
5. Bejan, Petru - Hermeneutica prejudecatilor. Editura Fundatiei AXIS, Iasi, 2004
6. Bell, Robin - ABC of sexual health: Homosexual men and women". BMJ (National Institutes of Health/BMJ) , 2001 
7. Biernat, M., Ma, J. E. - Stereotypes and the confirmability of trait concepts. Personality and Social Psychology Bulletin, London, 2005
8. Borza, I., Grunberg, L.,Vacarescu, T., - Cartea neagra a egalitatii de sanse intre femei si barbati. Editura AnA& Smart Print., Bucuresti, 2006.
9. Bourdieu, Pierre - Dominatia masculina.Editura Meridian, Bucuresti, 2003
10. Bourhis, R., Leyend, J.F. - Stereotipuri, discriminare si relatii intergrupuri, Editura Polirom, Iasi, 1997
11. Boncu, Stefan - Psihologia infulentei sociale. Polirom, Iasi, 2002
12. Bromley,C., Curtice, J.,Given, L. - Attitudes to discrimination in Scotland: 2006. Edinburgh: Scottish Government Social Research, 2007.
13. Brown, R. - Prejudice, It's social psychology. Blackwell Publishing,London, 1995
14. Bunea, Ioan - Fenomenologia constiintei morale,. Editura Limes, Cluj-Napoca, 1999.
15. Butaru, L. - Rasism romanesc, Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj Napoca, 2010
16. Buckley, M. J. - At the Origins of Modern Atheism. New Haven, CT: Yale University Press, 1990
17. Carroll, J.L. - Sexuality Now: Embracing Diversity. Cengage Learning, 2009
18. Cernat, V. - Psihologia Stereotipurilor. Polirom, Iasi, 2005
19. Chelcea, S. - Metodologia cercetarii sociologice: metode cantitative si calitative. Editura Economica., Bucuresti, 2001
20. Chelcea, S., - Opinia publica - strategii de persuasiune si manipulare, Editura Economica, Bucuresti, 2006
21. Chen, D., Horney, M.A.,Anderson-Inman, L. - The standardized states technique: A utilization of cluster analysis in analyzing students' hypertext processing patterns. Journal of Educational Multimedia and Hypermedia. 1995
22. Cheng, P.W., Holzoak, K.J.,- Pragmatic reasoning schemas, Cognitive Psychology, 1985
23. Clocotici, V.; Stan, A., - Statistica aplicata in psihologie, Editura Polirom, Iasi, 2000
24. Colgan, F., - Lesbian, gay and bisexual workers. Equality, diversity and inclusion in the workplace, 2007
25. Comanescu, I., - Autoeducatia azi si maine, Editura Imprimeriei de Vest, Oradea, 1986.
26. Dennett, D. - Breaking the Spell. Religion as a Natural Phenomenon, Penguin Books, London, 2006
27. Fazio, R. H., & Olson, M. A. - Implicit measures in social cognition: Their meaning and use. Annual Review of Psychology, 2003
28. Fizgerald, J.A., - Sexual orientation. Praeger, Westport, 1997
29. Flew, A. - The Presumption of Atheism, and other Philosophical Essays on God, Freedom, and Immortality. Barnes and Noble, New York, 1976
30. Flew,A. - God and Philosophy. Prometheus Books. New York, 2005
31. Gaertner, S. L., & McLaughlin, J. - Racial stereotypes: Associations and ascriptions of positive and negative characteristics. Social Psychology Quarterly, 1983
32. Grenier, H. - Marile doctrine morale, Editura Humanitas, Bucuresti, 1995
33. Green, R. - "The 'Sissy Boy Syndrome' and the development of homosexuality", Yale University Press, New Haven, 1987
34. Horvath, I. - Sociologia relatiilor entice. Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca, 2009
35. Harvey, D. - A Brief History of Neoliberalism, Oxford University Press, 2007


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!