Strategii de Amenajare Turistica a Teritoriului

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1: Amenajarea turistica a teritoriului 4
1.1. Amenajarea turistica a teritoriului 4
1.2. Tipuri de amenajare a teritoriului 5
1.3. Etapele strategiei de amenajare a teritoriului in scopuri turistice 10
1.4. Tipologia si caracteristicile amenajarilor turistice 11
Capitolul 2: Turismul in Romania 13
2.1. Turismul in Romania 13
2.2. Punctele forte si slabe ale Romaniei ca destinatie turistica 14
2.3. Dezvoltarea durabila si promovarea turismului 19
Capitolul 3: Amenajarea turistica a orasului Piatra Neamt 24
3.1. Metodologia cercetarii 24
3.2. Date generale Piatra Neamt 24
3.3. Potentialul turistic al orasului Piatra Neamt 27
3.4. Proiecte si strategii de amenajare turistica 35
Concluzii 45
Bibliografie 48
Lista Tabelelor
TABEL 2.1: PUNCTE FORTE ALE ROMANIEI CA DESTINATIE TURISTICA 14
TABEL 2.2: PUNCTE SLABE ALE ROMANIEI CA DESTINATIE TURISTICA 15
TABEL 3.1: STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICA, PE TIPURI DE STRUCTURI 27
TABEL 3.2: CAPACITATEA DE CAZARE TURISTICA EXISTENTA DUPA NUMARUL DE LOCURI 28
TABEL 3.3: SOSIRI ALE TURISTILOR IN STRUCTURILE DE PRIMIRE TURISTICA PE ANUL 2009 29
TABEL 3.4: ANALIZA SWOT A MUNICIPIULUI PIATRA NEAMT 32


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Amenajarea turistica a teritoriului constituie un element ce direct sau indirect uneori, contribuie la imbunatatirea calitatii vietii. Oamenii resimt nevoia de a se odihni, de a se elibera de sub povara stresului cotidian si de a-si reface capacitatile fizice si psihice, de aceea au nevoie de spatii special concepute pentru satisfacerea acestor dorinte. Pasiunea pentru mediul inconjurator si pentru turism m-a determinat sa aleg aceasta tema de cercetare.
Elementul cheie al acestei lucrari il constituie amenajarea teritoriului in scopuri turistice iar tema de cercetare este structurata pe trei capitole, ale caror obiective comune sunt studierea si analiza principalelor strategii si planuri de amenajare implementate.
Primul capitol trateaza dintr-un punct de vedere generalist, tipurile de amenjare a teritoriului, strategiile folosite si principiile urmate de acest proces. Capitolul al doilea analizeaza perspectiva turismului in Romania, punctele forte si slabe ale tarii ca destinatie turistica, precum si aspecte legate de dezvoltarea durabila a regiunilor si promovarea turismului.
Cel de-al treilea capitol reprezinta studiul de cercetare, ce consta in studierea amenajarii turistice a orasului Piatra Neamt. Obiectivul acestui studiu este reprezentat de analiza planurilor si strategiilor de amenajare turistica elaborate si transpuse in practica la nivelul orasului nemtean. Pentru efectuarea acestei cercetari, m-am folosit de o serie de documente puse la dispozitie de catre reprezentantii Primariei Piatra Neamt si a Consiliului Judetean, documente ce privesc strategia de dezvoltare locala a municipiului si planul integrat pentru dezvoltare urbana.
Concluziile relevante in urma analizei si interpretarii datelor sunt reprezentate de schimbarea imaginii orasului in bine, cu scopul de a deveni o destinatie turistica pregatita sa satisfaca o arie larga de cerinte venite din partea persoanelor dornice de a practica diverse forme de turism. Autoritatile au anticipat efectul benefic pe care il poate avea turismul asupra economiei locale si de aceea continua sa lucreze la cresterea atractivitatii orasului la nivel regional si national. Rezultatele acestei munci se vor regasi intr-o strategie de marketing concreta care sa promoveze municipiul Piatra Neamt ca veritabila destinatie turistica.
Capitolul 1
Amenajarea turistica a teritoriului
1.1. Amenajarea turistica a teritoriului
Amenajarea teritoriului poate fi definita ca un efort de dezvoltare planificata aplicat la diferite sectoare ale economiei nationale, in vederea realizarii unei solutii optime pentru dezvoltarea coordonata a unei zone, intr-un ansamblu complet.
Cresterea foarte rapida a fluxurilor turistice interne si internationale, precum si a fondurilor de investitii destinate dezvoltarii acestui sector de activitate au ridicat o noua problema si anume aceea a amenajarii teritoriului in scopuri turistice. 
Amenajarea turistica se refera, in general, la elaborarea unei strategii pe termen scurt, mediu si lung privind folosirea resurselor naturale si antropice dintr-o anumita zona geografica posibile a deveni puncte potentiale de atractie pentru turisti. Folosirea rationala a patrimoniului turistic implica, asadar, o vizionare a directiilor de dezvoltare a turismului potrivit formelor acestuia si in stransa corelatie cu cererea turistica interna si externa. In acelasi timp, dezvoltarea industriei turismului trebuie sa aiba loc in deplina armonie cu evolutia celorlalte sectoare de activitate productiva. 
Potrivit unor opinii exprimate in literatura de specialitate, in momentul de fata ne confruntam cu doua mari strategii de dezvoltare turistica. Prima strategie vizeaza punerea in valoare a unor zone nealterate sau mai putin explorate, in vederea decongestionarii regiunilor saturate din punct de vedere turistic. A doua are in vedere ameliorarea conditiilor existente in statiunile deja afirmate in circuitul turistic. Prima cale a dat nastere conceptului de amenajare turistica a teritoriului, iar cea de a doua a condus la o notiune ce vizeaza un context mai larg privind protectia mediului ambiant. Complexitatea problemelor care trebuie rezolvate pentru amenajarea unei zone turistice impune participarea unor echipe de specialisti cu profiluri foarte diferite (arhitecti, urbanisti, economisti, geografi, istorici, sociologi, etc).
1.2. Tipuri de amenajare a teritoriului 
Folosinta teritoriului poate fi grupata pe principalele categorii de teren (agricol, forestier, ape, teren pentru constructii sau pentru alte destinatii economice). La nivelul localitatilor, utilizarea teritoriului este redata sub forma bilantului teritorial, care reflecta modul de repartizare si organizare a diferitelor activitati derulate in cadrul acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Amenajare Turistica a Teritoriului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!