Strategii de dezoltare a zonei Horezu

Cuprins licență

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. POTENTIALUL TURISTIC AL ZONEI HOREZU 5
1.1. Scurt istoric .. .. ..5 
1.2. Pozitionarea geografica si limite 7
1.3. Patrimoniul natural 10
1.4. Resurse turistice antropice 15
CAPITOLUL II. ANALIZA PIETEI TURISTICE A ZONEI HOREZU 20
2.1. Baza tehnico-materiala 20
2.2. Circulatia turistica 24
2.3. Forme de turism practicate in zona Horezu 27
CAPITOLUL III. DIRECTII DE VALORIFICARE A POTENTIALULUI DIN ZONA HOREZU 31
3.1. Analiza SWOT a zonei Horezu 31
3.2.Integrarea mestesugurilor si a traditiilor in circuitele turistice ...33
3.3 Reprezentarea zonei prin crearea unui brand al zonei 45
CONCLUZII 51
BIBLIOGRAFIE 55


Extras din licență

INTRODUCERE
In aceasta lucrare vreau sa evidentiez oferta turistica actuala a orasului Horezu, care se compune din mai multe elemente si anume un cadru natural remarcabil si diversele activitati traditionale, cu valente etnoculturale.
Datorita acestor elemente, Horezu este un adevarat centru turistic al Romaniei, care face ca tara noastra sa fie recunoscuta atat pe plan national cat si international.
Situat intr-un peisaj natural deosebit -  inconjurat de Muntii Capatanii, Magura Slatioarei, dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, Horezu, este cel mai renumit centru de olarit din tara, unul dintre punctele turistice importante din tara noastra care a devenit oficial statiune turistica.
Anual, turistii romani si straini sunt atrasi de tinutul de sub munte al Horezului, de manastirile amplasate intr-un cadru natural pitoresc, cu peisaje de un farmec aparte, dar si de indeletnicirea mesterilor ceramisti.
Turistii care viziteaza aceasta zona se opresc la atelierele mesterilor olari, pentru a afla secretul fabricarii oalelor de lut, care au ca motive ornamentale: cocosul, pestele, frunzele, florile, paunul si spicul de grau. Diversitatea, volumul si valoarea potentialului turistic existent pe teritoriul orasului Horezu favorizeaza variate modalitati de petrecere activa a timpului liber, de odihna, de recreere si de practicarea unor forme de turism specifice.
Potentialul turistic natural si antropic trebuie sustinut si de alte componente ale ofertei, respectiv structurile de cazare existente si de forta de munca din turism, fara de care nu ar exista produsul turistic final, propus spre comercializare.
Toate componentele ofertei turistice se pot constitui in motivatii ale deplasarii turistilor in Orasul Horezu. Datorita volumului si valorii resurselor turistice din Horezu, se pot practica variate forme de turism, de la turismul etnocultural, turismul religios, turismul rural si pana la turismul de afaceri si chiar turismul pentru sporturi extreme.
Descoperirile facute in urma cercetarilor arheologice din zona Ferigile, de langa Horezu au scos la iveala marturii arheologice din secolele al IX-lea si al XIIl-lea privind localizarea unor asezari umane. Mentionez ca regiunea subcarpatica a actualei zone Horezu a facut parte din Cnezatul lui Farcas, mentionat documentar prin Diploma regelui Bela al IV al Ungariei.
Dezvoltarea asezarilor horezene este legata de traseele de transhumanta, de drumurile haiducilor, care traversau zona precum si de drumul sarii care ,,pornea de la Ocnele Mari, trecea prin Pietrarii de Jos si din Horezu continua catre Slatioara si ajungea la Cernesti".
Localitate, astazi orasul Horezu, este atestat documentar intr-un hristov apartinand domnitorului Vlad Calugarul din anul 1487, care pomenea de satul Hurez. 
CAPITOLUL I
POTENTIALUL TURISTIC AL ZONEI HOREZU
1.1 Scurt istoric 
Descoperirile facute in urma cercetarilor arheologice de langa Horezu de la Ferigile, au scos la iveala marturii arheologice din secolele al IX-lea si al XIIl-lea. Regiunea subcarpatica Horezu a facut parte din Cnezatul lui Farcas, mentionat documentar prin Diploma regelui Bela al IV al Ungariei .
Dezvoltarea asezarilor horezene este legata de drumurile haiducilor care traversau zona,de traseele de transhumanta, precum si de drumul sarii care ,,pornea de la Ocnele Mari, trecea prin Pietrarii de Jos si din Horezu continua catre Slatioara si ajungea la Cernesti ".
Numele unor conducatori politici, cu rol marcant in istoria Tarii Romanesti ca: Vlad Tepes in secolul al XV-lea si mai ales Constantin Brancoveanu in secolul al XVII-lea au facut istoria locului. Manastirea Hurez, ctitorita de Constantin Brancoveanu a devenit un reper major al zonei si este astazi un reprezentativ element, emblematic al localitatii.
De asemenea un factor de coeziune social al comunitatii horezene de-a lungul timpului, l-a reprezentat prezenta mosnenilor, tarani liberi proprietari de terenuri (paduri, pasuni, terenuri arabile), in devalmasie (in comun). A fost desfiintata de regimul comunist forma de proprietate ,,obsteasca" asupra terenurilor care a fost pana in anul 1948.


Fisiere în arhivă (1):

  • Strategii de dezoltare a zonei Horezu.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Balea L. si altii - Geografia Romaniei IV.Regiuni Pericarpatice, Editura Academiei Romane, Bucuresti 1999
2. Candea M. - Spatiul geografic romanesc, Editura Economica, Bucuresti 2001
3. Diaconu M. - Marketing in turism, Editura Independenta Economica, Pitesti 2003
4. Dumitru D. - Resursele turistice ale judetului Valcea, Editura Conphys, Ramnicu Valcea, 2005;
5. Erdeli G. si colaboratorii - Dictionar de geografie umana, Editura Corint, Bucuresti 1999
6. Ileniez M., Comanescu L. - Romania-Potential turistic, Editura Universitara, Bucuresti 2006
7. Iordache M. C. - Economia turismului teorie si practica, Editura Independenta Economica, Pitesti 2013
8. Istrate I., Bran Fl. - Economia turismului si mediului inconjurator, Editura Economica, Bucuresti 1996
9. Minciu R. - Economia turismului Editura Uranus Bucuresti 2005
10. Tamas C. - Istoria Ramnicului, Editura Antim Ivireanul, Valcea, 1994;
11. ***** - Anuarul Statistic al judetului Valcea, editia 2014
12. ***** www.valceaturistica.ro
13. ***** www.valcea-turism.ro
14. ***** www.horezuonline.ro
- **** www.orasul-horezu.ro
15. ***** www.primaria.horezuonline.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!