Strategii de Dezvoltare a Turismului din Depresiunea Dornelor

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Cap. I STRATEGII DE DEZVOLTARE A POTENTIALULUI TURISTIC IN DEPRESIUNEA DORNELOR.5
1.1. Potentialul turistic al Depresiunii Dornelor.5
1.1.2. Pontentialul turistic natural .5
1.1.2. Potentialul turistic antropic .7
1.2. Infrastructura turistica din Depresiunea Dornelor.9
1.3. Baza materiala turistica din Depresiunea Dornelor.10
1.4. Planificarea strategica.13
1.4.1. Tipuri de strategii.15
1.4.2. Strategia de produs turistic.17
1.4.3. Tipuri de produse turistice.18
1.4.4. Distributia si promovarea produsului turistic.19
Cap. II. DIRECTII STRATEGICE DE DEZVOLTARE SI PERFECTIONARE A ACTIVITATII TURISTICE IN DEPRESIUNEA DORNELOR.23
2.1. Statiunea Vatra Dornei - prezentare .23
2.2. Formele de turism practicate.25
2.3.Structuri de primire turistica cu functiuni de cazare .27
2.4.Circulatia turistica.34
2.5. Turismul rural si agroturismul in Depresiunea Dornelor.38
2.6. Premise. Directii strategice de dezvoltare si perfectionare a activitatii turistice.46
CONCLUZII.51
ANEXE.53
BIBLIOGRAFIE.56


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Activitatea turistica se numara printre cele cateva fenomene ce s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica a secolului nostru si in special a celei de-a doua jumatati a acestuia.
Prezenta lucrare, cu titlul ,,Strategii de dezvoltare a turismului din Depresiunea Dornelor", urmareste sa prezinte potentialul turistic natural si antropic, valorificarea lui la ora actuala, cat si premisele si directiile strategice de dezvoltare in acest aval. Proiectele concepute in acest sens, s-au realizat si au fost gandite in functie de elementele naturale, antropice, sociale, economice ce stau la baza functionarii activitatii turistice in statiunea Vatra Dornei, dar si in arealul apropiat. 
In vederea obtinerii informatiilor necesare intocmirii acestei lucrari, a fost necesara deplasarea in avalul depresiunii Dornelor si respectiv statiunea Vatra Dornei. In acest sens am luat contact cu diferite institutii cat si cu birouri din cadrul acestora, respectiv Primaria municipiului Vatra Dornei prin Departamentele de Dezvoltare Strategica si Integrarea Europeana, dar si Serviciul de Promovare si Dezvoltare a Turismului si Salvamont,ce au realizat un studiu de fundamentare pentru atestarea Orasului Vatra Dornei ca statiune turistica de interes national, s-a intocmit la solicitarea Primariei Orasului Vatra Dornei si constituie obiectul Contractului nr. 6 / 25.09.2006, incheiat intre aceasta, in calitate de beneficiar si Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Turism, in calitate de executant. 
Continutul studiului se refera la analiza cadrului natural si socio-economic, existenta infrastructurii generale si a utilitatilor tehnico-edilitare, la analiza stadiului actual a activitatii turismului in orasul Vatra Dornei, aspecte pe baza carora se identifica criteriile minime de reatestare ca statiune turistica, in conformitate cu HG 867 / 2006. 
Documentatia de fundamentare mai contine propuneri si recomandari privind elaborarea strategiei de dezvoltare a activitatii de turism, in scopul modernizarii, diversificarii si imbunatatirii ofertei in statiunea turistica, in concordanta cu noul statut. Dezvoltarea infrastructurii generale si turistice in orasul Vatra Dornei trebuie sa se realizeze in conformitate cu principiile europene ale dezvoltarii durabile, astfel incat produsul turistic obtinut sa fie competitiv cu cele similare de pe piata europeana. 
O alta sursa de informare a fost reprezentata de centrul de Formare si Inovatie pentru dezvoltare in Carpati (CEFIDEC - Vatra Dornei), o institutie de nivel national, al carei scop este acela de a dezvolta satele montane, a gospodariilor taranesti, punand bazele aici turismului rural si agroturism. Informatii necesare au fost obtinute si in urma discutiilor avute cu oameni din zona, dar si de la unitatile de cazare, cele din urma refuzand oferirea de informatii in plus fata de cele aflate pe pliantele din cadrul acestor structuri.
Astazi, in Romania, turismul constituie unul din domeniile de activitate social economica in plina ascensiune, care tinde sa se constituie intr-o ramura distincta a economiei nationale. Sub influenta puternicului avant social, economic si tehnico -stiintific din tara noastra, in special in ultimii 20 de ani, turismul capata o amploare tot mai mare, devenind un mijloc modern si eficient de diversificare a cailor de refacere a capacitatii de munca si de utilizare placuta si rationala a timpului liber.
Romania beneficiaza de multiple si variate frumuseti naturale si valori cultural istorice, care-i permit sa ofere produse turistice de calitate si atractivitate deosebita, competitive, in masura sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de vizitatori romani si straini. De aceea, se poate spune ca Romania este o tara turistica, o tara care poate oferi in acelasi spatiu, diversitatea montana a Elvetiei si frumusetea Rivierei franceze. In centrul tarii, Podisul Transilvaniei, cu livezi si vii incarcate de rod, este inconjurat de cununa Carpatilor. In centura Subcarpatilor, a dealurilor si campiilor, numeroase izvoare de ape minerale avand calitati terapeutice au stat la baza dezvoltarii a peste 160 de statiuni balneare. Din loc in loc, monumente - marturii ale unor fapte din istoria zbuciumata a poporului roman. La atractiile naturale si istorice se adauga multimea realizarilor social - economice actuale de mare interes pentru orice vizitator, bogatia creatiilor etnografice si folclorice precum si ospitalitatea poporului roman.
Prin potentialul sau, atat natural cat si antropic, statiunea Vatra Dornei, respectiv depresiunea Dornelor, se impune atat pe plan national cat si international, aflandu-se in acelasi timp printre principalele zone turistice ale Romaniei.
Prezenta lucrare cuprinde 2 capitole, la baza careia stau stat prelucrarea informatiilor preluate de pe teren si cele puse la dispozitie de catre Primaria orasului Vatra Dornei, Planul Urbanistic General al localitatii, date statistice, informatii de la societatile de turism care isi desfasoara activitatea in localitate, banca de date a INCDT, pagini internet si literatura de specialitate ce incearca sa prezinte faptul ca potentialul natural, antropic nu este suficient in dezvoltarea unei zone turistice, ea trebuie sustinuta de un management adecvat zonei, de o putere economica si de o strategie bine pusa la punct, in vederea amenajarii si reamenajarii cadrului turistic existent cat si demararea unor noi proiecte in obtinerea unor venituri complementare dar si ridicarea nivelului de trai.
Cap. I. STRATEGIA DE DEZVOLTARE A POTENTIALULUI TURISTIC AL DEPRESIUNII DORNELOR 
In sens larg, potentialul turistic al unui teritoriu reprezinta ansamblul elementelor naturale, economice si cultural - istorice, care prezinta anumite posibilitati de valorificare turistica, dau o anumita functionalitate pentru turism si deci constituie premise pentru dezvoltarea activitatii de turism. 
1.1. Potentialul turistic al Depresiunii Dornelor
Un teritoriu intereseaza din punct de vedere turistic in masura in care ofera resurse turistice naturale sau antropice, acestea fiind privite ca atractii turistice sau resurse turistice.
Potentialul turistic reprezinta oferta turistica potentiala a unui teritoriu care impreuna cu baza tehnico - materiala si cu infrastructura generala si turistica formeaza oferta turistica reala (efectiva) sau patrimoniul turistic.
Varietatea resurselor turistice, specificul, influenta lor in activitatea turistica duc la delimitarea a doua categorii de potential turistic, si anume: natural si antropic. 
Potentialul turistic natural reprezinta totalitatea resurselor turistice pe care le ofera cadrul natural prin componentele sale: relief, conditii climatice, ape, vegetatie si fauna, cat si modificarile acestora din urma. 
Componentele potentialului turistic
Potentialul turistic are un rol important in dezvoltarea si diversificarea activitatilor turistice, de aceea, a aparut necesitatea stabilirii unor criterii de clasificare a atractiilor turistice. 
Cea mai utilizata clasificare este realizata dupa continutul potentialului turistic:
o Potential antropic;
o Potential natural.
1.1.1. Pontentialul turistic natural 
Acesta este un factor de atractivitate esential. De prezenta acestuia este legata nemijlocit existenta sau absenta activitatilor turistice. In cadrul sau intra componentele cadrului natural, cu un aport diferit, in functie de raporturile cantitative si calitative existente in structura sa.
Depresiunea Dornelor prezinta caractere particulare la nivelul tuturor compartimentelor cadrului natural, care confera posibilitati complexe de valorificare din punct de vedere turistic.
a) Potentialul climatic - turistic
Climatul, influentat de etajarea reliefului, de la 500-2500m, este unul din factorii duali de maxima importanta: favorizanti sau dimpotriva, inhibanti ai activitatilor turistice. Elementele climatice specifice, fiecare in parte, sau ca un tot, actioneaza stimulativ sau restrictiv, alaturi de celelalte componente ale fondului turistic natural, in posibilitatile de practicare a unei anumite forme de turism. Pe de alta parte, elementele climatice, actionand diferentiat asupra organismului uman, introduc o selectie destul de riguroasa a categoriilor de persoane compatibile (din punct de vedere fiziologic) accesului sau sejurului intr-o anumita ambianta naturala montana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare a Turismului din Depresiunea Dornelor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!